Firmalara 1.4 milyon dolarlık tasarım desteği verilecek
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, tasarıma 3 yıl içinde 1.4 milyon dolara kadar destek verileceğini söyleyerek bunun İstanbul’un tasarım ve modanın merkezi olması yolunda büyük bir adım olacağını ifade etti
İSTANBUL (DÜNYA)
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, geçtiğimiz cuma günü yayınlanan Tasarım Tebliği kapsamında 3 yıl için 1 milyon 400 bin dolara kadar devlet desteği verileceğini belirterek, “Bu destek, İstanbul’un, tasarım ve modanın merkezi olması yolunda büyük bir adım olacak” dedi. Tanrıverdi, 24 dolar olan kilogram birim fiyatı olan ihracat rakamını bu tebliğle birlikte daha kolay şekilde 50 dolara çıkartabileceklerini ifade etti.
Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle, İHKİB, Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) ve İstanbul Moda Akademisi (İMA) organizasyonunda 44 marka ve tasarımcının 2015-16 Sonbahar - Kış koleksiyonları, The Core İstanbul’da sergilenmeye başladı. Mercedes Benz Fashion Week İstanbul ile eş zamanlı olarak 20 Mart’a kadar sürecek The Core İstanbul’a ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Tanrıverdi, moda haftası içinde bu etkinliği büyütmeye çalıştıklarını söyledi.
250 bin dolar ekipman, 150 bin dolar yurtdışı gezi desteği
35’i tasarımcı ve 9’u marka olmak üzere 44 firma ile burada bulunduklarını belirten Tanrıverdi, gelecek dönemde bu organizasyonun daha büyüyeceğini düşündüklerini ifade etti.
Tasarım Tebliği konusuna da değinen Tanrıverdi, tebliğ kapsamında 3 yıl için 1 milyon 400 bin dolara kadar devlet tarafından destek verildiğini anımsatarak, şunları kaydetti: “Bu destek, İstanbul’un, tasarım ve modanın merkezi olması yolunda büyük bir adım olacak. Firmalara sadece tasarım bölümlerini kurmak ve tasarımcıyı çalıştırmak kalıyor. Hem seyahatlerin, hem ekipmanların yarısı da devlet tarafından karşılanacak. Hafta içinde biz de bilgilendirmeye başlarız diye düşünüyoruz. 250 bin dolar ekipman desteği, 150 bin dolar da tasarımcının yurtdışı gezileri, fuar ziyaretleri, çeşitli abonelikleri için var. Bu, firmaların daha çok tasarımcı çalıştırmasını, kendi koleksiyonlarını üretmesini, bunları satmasını ve katma değeri yükseltmesini hedefliyor. Eskiden parmakla sayılacak kadar tasarımcı vardı ama şu an bile burada 35 tasarımcı var. Şimdi şirketler bu işe girince, burada çalışan tasarımcılar daha göz önüne çıkmış olacak. Devlet firmaya diyor ki;, ‘senin modelistin kalsın, bir tasarımcı, bir tekstil mühendisi al, bunların hepsinin parasını ben vereceğim.’ Bu açıdan önemli. Önemli olan bizim firmalarla tasarımcıları bir araya getirebilmemiz. Bu tebliği biz üyelerimize mail yoluyla veya aylık sektörel toplantılarımızla duyuracağız.” Tanrıverdi, amaçlarının büyük firmalardansa KOBİ’leri bu işte büyüterek onlara tasarımın önemini gösterebilmek olduğunu söyledi.
"Ortak bir organizasyon haline getirmeliyiz"
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo ise BMD olarak, “vizyon”a önem verdiklerini belirterek, marka ekonomisinin ve İstanbul’un moda merkezi haline dönüşmesinin önemine işaret etti. Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı Mehtap Elaidi de İstanbul Moda Haftası ile bu yolculuğa başladıklarını belirterek, bunun süreklilik isteyen bir iş olması sebebiyle işin ticari boyutunun da işe katılması gerektiğini vurguladı. Elaidi, “Bunun gelişerek devam etmesini arzu ediyorum. Gerçekten çok iyi tasarımcılarımız var, onlara güvenim sonsuz. Bundan sonra çok daha büyük organizasyonlarda bir araya olacağımızı düşünüyoruz” dedi. Çorap Sanayi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent İyikülah da farkı yaşamak için farkı oluşturmak gerektiğini söyledi. The Core İstanbul, Rusya, Ortadoğu, Asya, ABD, İran, Almanya, İngiltere, Fransa ile Kuzey Avrupa Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerinden olmak üzere 100’ün üzerinde alıcıyı ağırlayacak.