Gelinlik sektöründeki rekabet masaya yatırıldı

İzmir'de, gelinlik ve abiye sektörünün dünya piyasalarıyla rekabet edebilebilirliği tartışıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Türkiye'de her 10 gelinlikten 7'sinin üretildiği İzmir'de, gelinlik ve abiye sektörünün dünya piyasalarında yer bulabilmesi sektör temsilcileri bir araya geldi.  

Ege İhracatçı Birlikleri'nde düzenlenen basın toplantısında İzmir'deki gelinlik ve abiye sektörünün sorunları ve bu sorunların çözümleri sektör temsilcileri tarafından değerlendirildi.  

Toplantıda konuşan Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, sektörün en büyük sorunlarından birinin dünya piyasalarıyla rekabet edememesi olduğunu belirtti.  

"Toptandan perakendeye geçilmeli"

Kızılgüneşler, Türkiye'de "darboğaz" yaşayan sektörün bundan kurtulabilmesi için bir eylem planı hazırladıklarını dile getirerek, "İzmir'deki bin 150 firma tek tek ziyaret edilerek, sektörün sorunları belirlendi ve yurt dışı örnekleri incelendi. 7 aylık bir çalışmanın sonucunda bir strateji oluşturuldu" dedi.  

İzmir'deki sektörün özellikle ham madde tedariği konusunda İstanbul'a bağımlı hale geldiğini savunan Kızılgüneşler, "İstanbul ve yurt dışı piyasası ile rekabet edebilirliğimizi ve katma değerimizi arttırmak için gelinlik ve abiye sektörünü evliliğin diğer hizmetlerine entegre etmeliyiz. Toptancılıktan, perakendeciliğe yönelmeliyiz" diye konuştu.  

Kızılgüneşler, Türkiye'de gelinlik ve abiye sektörünün bir diğer sorunun yeni tasarım oluşturma konusunda yaşandığını belirterek, "İzmir'de bir moda akademisi kurarak, tasarımcı ve teknik personel açığını kapatmak istiyoruz. Ayrıca mağazacılık meslek yüksek okulu programı başlatarak, mağazacılığı geliştirmeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı.  

Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Mukadder Özden de İzmir'de her yıl düzenlenen IF Wedding Fashion Gelinlik ve Abiye Giyim Fuarı'nın sektörün gelişmesine büyük katkı sağladığını kaydederek, "Sadece bu fuar, bu yıl 300 milyon dolarlık bir ekonomi oluşturdu. Önümüzdeki yıllarda katılım daha fazla olacak. Fuara, uluslararası katılım arttıkça, tasarım yelpazesi de genişliyor" dedi.  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir