Halıcılar ihracat hedeflerini belirledi

İHİB Başkanı Yılmaz, "GAİB ile el ele vererek 2023 ihracat vizyonu için 5.5 milyar dolarlık ihracat hedefi belirledik" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - İstanbul Halı İhracatçı Birlikleri (İHİB) Başkanı İbrahim Yılmaz, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri (GAİB) ile el ele vererek 2023 ihracat vizyonu için 5.5 milyar dolarlık ihracat rakamını hedef belirlediklerini bildirdi.

GAİB'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, sektörün genel sorunları ve çözüm önerilerinin de tartışıldığı Halı Sektör Kurulu toplantısı GAİB ev sahipliğinde Gaziantep’te gerçekleştirildi. 

Halı Sektör Kurulu ve Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) Başkanı Salahattin Kaplan, yaptığı açıklamada, toplantıda dünya halı sektöründeki gelişmeler ve halı ihracatının değerlendirildiğini belirtti. Özellikle Gaziantep’te yoğunlaşan Türk halı sektörünün ihracatta sergilediği başarının sevindirici olduğunu ifade eden Kaplan, şunları kaydetti:

"Uluslararası ticarette sahip olduğumuz yeri muhafaza edip, daha da iyi noktalara gelebilmek için halen devam eden çalışmaların yanı sıra başlatılacak yeni çalışmaların planlarının gözden geçirildiği toplantıda, Ulusal İhracat Stratejisi kapsamında 'Halı Sektörü 2023 İhracat Stratejisi' çerçevesinde tespit edilen sektörel ölçütler, eylem planları ve sektör için hazırlanan projeler hakkında karşılık görüş alışverişinde bulunuldu. Toplantıda ayrıca GAİB tarafından inşasına başlanılan Dış Ticaret Anadolu Meslek Lisesi, AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) programlarından Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı (BROP) çerçevesinde 9 milyon Avro bütçeye sahip 'Halıcılık Mükemmeliyet Merkezi', Ekonomi Bakanlığı tarafından finanse edilen üç ayrı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi projesi, güzel sanatlar fakültelerine halı firmaları sponsorluğunda kurulacak tasarım laboratuvarları, halı desen tasarımı alanındaki işgücü açığını azaltmaya yönelik Halı Desen Tasarım Yarışması ve mesleki eğitimler hakkında bilgiler de verildi. Başarılı geçen toplantıda, dünyada Türk halısı algısının daha da güçlendirilmesi için uluslararası standartlara uygunluk ve yeni standartların belirlenmesi ve ortak stratejik tanıtım faaliyetleri yapılması konusunda atılım yapılması kararlaştırıldı."

Halı sektörünün 2023 hedefi 5.5 milyar dolar ihracat

İstanbul Halı İhracatçı Birlikleri Başkanı İbrahim Yılmaz da iki birliğin ortak hareket etme yönünde önemli kararlar aldığını vurguladı.

Sektörle ilgili sorunları çözerken hedeflenen başarılara ortak hareket ederek ulaşacaklarını aktaran Yılmaz, "GAİB ile el ele vererek 2023 ihracat vizyonu için 5.5 milyar dolarlık ihracat hedefi belirledik. Bu rakama ulaşacağımıza inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Toplantıya birliklerin yönetim kurulu üyeleri ve GAİB Genel Sekreteri Salim Kocaer katıldı.