Hazır giyimci ihracatta yüzde 10 zam yaptı
TGSD Başkanı Cem Nergin, Türkiye'nin kaliteli ve pahalı ürün segmentindeki hakimiyetini artırdığını söyledi.
İSTANBUL - Yılbaşından bu yana miktar olarak aynı ama daha pahalı ürün sattıklarını bildiren TGSD Başkanı Negrin, "Avrupa'nın hazır giyim ithalatı yüzde 1,5 daralarak 67 milyar euroya geriledi. Oysa Türkiye AB'ye ihracatını aynı dönemde yüzde 6,3 artırarak 5.1 milyar euroya yükseltti" dedi.
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, Avrupa Birliği ülkelerinde yaşanan ekonomik krizler yüzünden son iki yıldır hazır giyim ithalatının sürekli düştüğünü belirterek, "Yılın yedi ayında Türk hazır giyim sektörünün en büyük pazarı konumundaki Avrupa'da hazır giyim ithalatı yüzde 1.5 daralarak 67 milyar euroya geriledi. Oysa Türkiye, AB ihracat gelirini söz konusu dönemde yüzde 6.3 artırarak 5.1 milyar euroya çıkardı. 2012 ile aynı miktar ürünü satıp, Türkiye'nin kasasına fazladan 400 milyon euro koyduk" dedi.
Cem Negrin yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği genelinde son bir buçuk yıldır yaşanan küçülme nedeniyle hazır giyim perakende fiyatlarının da düştüğünü ve 2011 yılı ortasından 2013 yılı ilk çeyreğine kadar rakamların yüzde 15 oranında gerilediğini belirtti. Avrupa'nın fiyatları aşağı çekerek tüketimi arttırmaya çalıştığını ifade eden Negrin, şöyle devam etti:
"Son üç-dört ayda perakende harcamalardaki yükseliş ile hazır giyim ürünlerinde yüzde 5 oranında bir artış yaşandı. Buna rağmen fiyatlar halen iki yıl öncesinin yüzde 10 gerilerinde seyrediyor. Avrupa son iki yıldır hemen hemen tüm ürünlerde yüzde 10-15 oranında daha düşük fiyatlar ile ithalat yapıyor. Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa ve İspanya beş büyük alıcı ülke olarak ithalat fiyatlarını aşağı çekti. Örneğin Fransa denim pantolonu geçen yıl 7.49 euroya ithal ederken 2013 yılında ortalama 6.92 eurodan aldı. İtalya denim gömleğe 14.25 euro yerine 13 euro ödedi."
"Ürün bazında fiyatımızı % 5-15 artırdık"
Avrupa Birliği'nin ucuz ithalat eğilimine karşı Türk hazır giyim sektörünün geçen yıla göre ürünlerini yüzde 5-15 arasında daha pahalı ihraç ettiğine dikkat çeken Cem Nergin, tüm ürünlerde Avrupa'nın kaliteli ve pahalı ürün segmentindeki hâkimiyetlerini artırdıklarını belirtti. İngiltere'ye 2012 yılında 5,74 euroya gönderilen tişörtü bu yıl 6,25 euroya sattıklarını ifade eden Negrin, "Keza denim gömleği Almanya'ya 2012'de 13,65 euroya gönderirken şimdi 15.18 ihraç ediyoruz. Önceki yıl Almanya'ya 9,11 euroya verdiğimiz pantolonu da artık 10.17 euroya satıyoruz. Yılbaşından bu yana miktar olarak aynı ama daha pahalı ürün satan Türk hazır giyim sektörü olarak yüksek katma değerli ürün ihracatı hedefine de öncülük ediyoruz. Bunun sonucunda yılı yıl 17.5 milyar dolar ihracat ile kapatmayı hedefliyoruz" dedi.