İhracat sigorta primleri düşecek

Eximbank, hasarsızlık indirimi uygulamasıyla tekstil ve hazır giyim ihracatçılarına destek verecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Eximbank, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) çatısı altında yer alan tekstil ve hazır giyim ihracatçılarını desteklemek amacıyla, hasarsızlık indirimi uygulaması hayata geçirecek.
TGSD tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, planlanan uygulama sayesinde belirli koşulları yerine getiren firmaların ihracat sigorta prim oranları yüzde 60'a kadar düşürülecek.

TGSD'yi ziyaret eden Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan ile Genel Müdür Yardımcıları Mesut Gürsoy, Alaaddin Metin ve Cenan Aykut, bankanın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

TGSD Başkanı Cem Negrin, Başkan Yardımcıları Hadi Karasu, Cevdet Karahasanoğlu, Sami Kario ve Şeref Fayat ile Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Karacalı'dan sektörün beklentilerini dinleyen Eximbank yönetimi, tekstil ve hazır giyimin de içinde yer aldığı ihracatta öne çıkan sektörlere yönelik kredi kullanımı ve sigorta uygulamalarıyla ilgili yenilikleri paylaştı.

Eximbank Genel Müdürü Kaplan, hasarsızlık indirimi esaslarında değişiklik yaparak, belirli koşulları yerine getiren firmalara sigorta prim oranlarında yüzde 60'a kadar indirime gidebileceklerini bildirdi.
Sigortalama sürecini 2-3 aydan 8 güne düşürerek ihracatçıya zaman kazandırdıklarını belirten Kaplan, ihracatçının Eximbank kaynak ve uygulamalarından daha fazla yararlanabilmesi için pazar odaklı bir çalışma sürdürdüğünü ve Türkiye'nin ihracatta öne çıkan illerine tek tek giderek, yaşanan sorunları yerinde belirleyip ona göre çözüm ürettiklerini kaydetti.

Artık ihracatımız bürokrasiyle değil, kendi işiyle ilgilenecek

Kaplan, "Eximbank'ta yaşanan değişim ve dönüşümü tüm sektörler hissedecek. Bürokrasiyi azaltacağız. Merkez Bankası üzerinden yarattığımız kaynaklarla ihracatçımızı çok daha hızlı fonlayacak, başta kredi ve sigorta olmak üzere bize gelen taleplere en kısa sürede yanıt vereceğiz. Önceden her bir kredi başvurusu için GKS ve firma taahhütnamelerinin noterden onaylatılması istenirken, şimdi sadece firmalarımızın imzaladığı evrakların tekrar tekrar kullanılmasına imkan sağlayan bir düzenlemeyi hayata geçirdik. Böylece, noterlere onaylatmak için harcanan gereksiz kaynak ve zamanı engelledik. Artık ihracatımız bürokrasiyle değil, kendi işiyle ilgilenecek. Eximbank önüne gelen sorunlara çözüm üretmeye devam edecek" ifadelerini kullandı.

Negrin: Pratik uygulamaların hayata geçirmesini bekliyoruz

TGSD Başkanı Cem Negrin ise 16 milyar dolar ihracat yapan hazır giyim sektörünün çok önemli bir kısmının açık hesap çalıştığını bildirerek ortalama 3 aya uzayan vadelerle aslında ihracatın yüzde 80'ini yaptıkları Avrupa'ya kredi vermiş olduklarını, oysa Uzakdoğu ülkelerinin akreditif açmadan bir tek ürün satmadığını ifade etti.

Negrin, "Bir başka ifadeyle 16 milyar doları 3 aya böldüğümüzde Avrupa'yı 3-4 milyar dolar civarında fonlamış oluyoruz. Pazar kaybetmemek, ihracatı korumak adına biz bu özveriyi gösterirken Eximbank'ın da başta hazır giyim olmak üzere ihracatçı sektörlerin önünü açan kolaylaştırıcı pratik uygulamaları hayata geçirmesini bekliyoruz. Son dönemde atılan olumlu adımlar sektörümüz tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Bu nedenle Eximbank yönetimini pazar odakları yaklaşımları nedeniyle kutluyoruz" dedi.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir