Spor pazarı yabancı yatırımcının iştahını kabartıyor
Türkiye spor pazarı, 1 milyar euroya ulaştı. Pazara yabancı marka ve fonların ilgisi yoğun. İngiliz 'Sports Direct' ve Portekizli 'Sportszone' Türkiye pazarını araştırıyor.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Kezban KARABOĞA
İSTANBUL - Türkiye spor sektörü hareketli günler geçiriyor. Her gün yeni bir fitness merkezi açılıyor, şehrin içindeki tüm parklarda spor yapılması için özel alanlar ve ekipmanlar kuruluyor, bisiklet yolları yapılıyor. Türkiye'de spor kulüplerinin lisanslı ürünlerinin satıldığı mağazalar ve fitnes aletleri pazarı dahil markalı spor ürünleri sektörünün perakende cirosunun 2012'de yaklaşık 1 milyar euroya ulaştığı belirtiliyor. Pazarın 2013'te yüzde 15, önümüzdeki 5 yılda ise ortalama yüzde 10-15 büyümeyle, cirosunu 2'ye katlayacağı vurgulanıyor. Büyüyen pazarda, şirketler yatırımlarını artıyor. Yunanlı Intersport 2013'te 20 mağazaya ulaşacak. Spor ürünleri çocuk destinasyonu yatırımı planlıyor.
2010'da Türkiye pazarına giren Fransız Decathlon'un da 5 mağazası var, 3 yeni mağaza daha açacak. Spor sektöründe lokal, bölgesel oyuncular da kuvvetli. İş Girişim Sermayesi'nin yatırım yaptığı lokal oyunculardan Toksöz Spor'a ait Sportive, pazarda. Bursa'da Koray Spor'un 18 mağazası, İzmir'de tüm Ege bölgesine yayılan Yalı Spor'un 44 mağazası, Barçın Spor'un ise 17 perakede mağazası ve 200'den fazla bayisi var.
Türkiye'ye sporu yabancılar yaptırıyor
10 yıl önce Türkiye spor pazarında sadece Nike, Adidas, Boyner-YKM ile yerel ithalatçılar ve perakendeciler varken Fransız Decathlon, Amerikalı Footlocker ve Yunanlı Intersport gibi yabancı markalar pazara girmiş durumda. Bu haliyle spor sektörüne
yabancılar hakim. Sektördeki sıcak gelişme, yabancı markaların özellikle fonların yabancı ve lokal markalara olan ilgisi. Sektörde İngiltereki 'Sports Direct' isimli spor perakendecisinin, Türkiye'nin de içinde oldugu gelişen pazarlarla ilgili büyüme planları olduğu; yine Portekiz menşeli 'Sportszone'un Türk pazarına girmek için pazar araştırması yaptığı konuşuluyor. Türkiye'de kişi başına spor ürünleri harcamasının 10-15 euro arasında değiştiği Türkiye spor sektörünü uzmanlar, Avrupa'nın 5-10 yıl önceki haline benzetiyor. Spor sektöründeki gelişme trendi, Adidas, Nike gibi "tek markalı" ve Boyner- YKM gibi departmant store'lardan "çok markalı spor ürünleri perakendeciliğe" doğru yaşanan geçiş. Sektörden uzmanlar Türkiye'de haftada 1-2 kez spor yapıldığını belirtirken Avrupalıların daha profesyonel bir şekilde spor yaptıklarını ancak Türkiye'de de spor yapma bilincinin ve spora ayırılan bütçenin gün geçtikçe arttığını ifade ediyor.
4 büyükler de mağaza yarışında
Liglerde rekabet eden futbol kulüpleri, lisanslı ürünlerini sattıkları spor pazarında,
mağaza sayısında da rekabet ediyor. Pazarda, en çok forma, tişört, anahtarlık, şapka ve atkı satışı yapılıyor. Futbol kulüplerinin, sansasyonel transferler, içerde ve dışarda sportif başarılarla birlikte kulüp başına 100 bin ila 250 bin adet arasında satış yaptığı belirtiliyor.
Intersport, spor tekstil ürünlerini Türkiye'de üretip ihraç etmeyi hedefliyor
Intersport, spor tekstil ürünlerini Türkiye'de üretip ihraç etmeyi hedefliyor
Yunanlı Grup Fourlis Holding'in satın aldığı Intersport, "çok markalı" mağazacılık yapan şirketlerden. Intersport Türkiye Genel Müdürü Aydın Kanatlı, satın alma sürecini, sonrasında yaşanan değişimleri ve yeni hedeflerini anlattı: "Intersport'u Türkiye'ye 2005'te Sporting Güngör AŞ getirmiş. 2011'de şirketin yüzde 75 hissesini Fourlis Holding'e sattılar. Türkiye'de Intersport Atletik AŞ adıyla ortak şirket kuruldu. Onlar, 2012'de yüzde 25 hisselerini de satıp işin içinden tamamen çıktı. Şu anda, Intersport Atletik AŞ yüzde 100 yabancı sermayeli Fourlis Holding'in şirketi. 2012'de mağaza açmadan yüzde 65 büyüdük. 2011'de 11 mağazayla başladık. 2013'te 20 mağazaya, 5 yıl içinde de yılda 4-5 mağaza açarak 50 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz. Tamamen AVM'lerdeyiz. Uygun koşullarda cadde mağazacılığına da sıcak bakıyoruz. Hızlı dikey büyüme amacımız var. 2014'ten itibaren, Anadolu'daki şehirlerde franchise vermeyi değerlendirmeye alacağız. Anadolu'ya yayılmaya devam edeceğiz."
'Türkiye'de üretip bölgeye göndereceğiz'
Kendi markaları dışındaki ürünleri ağırlıklı olarak Türkiye'den aldıklarını belirten Kanatlı, spor tekstil ürünlerini Türkiye'de üreterek, bölgeye gönderme planları olduklarını belirtti. Kanatlı, "Kendimize ait 6 marka var. Bu markaların grupta toplam iş içerisindeki payı yüzde 40'lar seviyesinde, bizde bu oran şu anda yüzde 20. Amacımız bunu 2013 sonunda yüzde 25'e çıkarmak. Kendi markalarımızda ürünler, Intersport Global'de geliştiriliyor. Yavaş yavaş bunların lisans hakkın alıp hem Türkiye'de ürün geliştirme hem de tekstil spor ürünlerinde ağırlık olarak Türkiye'de üretim yaptırıp grubun diğer ülkelerine; Yunanistan'a Romanya'ya, Bulgaristan'a gönderme planımız var" diye konuştu. Sektörde stratejik markaların çocuk alanına 'bilerek' yatırım yapmadığını ifade eden Kanatlı, çocuk işinin toplam işlerindeki payının yüzde 20'nin üzerine çıktığını, önemli bir spor ürünleri çocuk destinasyonu olmak istediklerini belirtti. Kanatlı, nisanda intersport.com.tr üzerinden online satışa başlayacaklarını da sözlerine ekledi.
'Türkiye pazarı hızlı büyüyor'
1976'da Fransa'da kurulan Decathlon, Türkiye'de Mayıs 2010'dan beri faaliyet gösteriyor. 18 ülkede yaklaşık 650 mağazası var. Decathlon'un global cirosu 6.5 milyar euro. Türkiye pazarında büyük potansiyel görüyoruz. Genç ve dinamik bir ülke. Pazar hızlı büyüyor. Şehirler arasında ciddi farklılıklar olduğu için oldukça zorlu bir pazar olduğunu da söyleyebiliriz. İnsanlar artık daha fazla spor yapıyor. Sağlıklarına, bedenlerine daha çok dikkat ediyor. İstanbul, Ankara ve İzmir mağazalarımızda beklediğimizin çok üzerinde ilgi gördük. Bu çerçevede sporu daha da yaygınlaştırmak ve herkes için ulaşılabilir kılmak adına Türkiye'ye daha fazla yatırım yapmaya karar verdik.Türkiye'de Ankara, İstanbul ve İzmir'de 4 megaspor mağazası bulunan Decathlon'un beşinci mağazası Samsun'da Piazza Alışveriş Merkezi'nde açıldı. 2013 sonuna kadar 3 mağaza daha açmayı hedefliyoruz. Decathlon Türkiye için 2012, çok başarılı geçti. Satışlarımızdan çok memnumuz.