Tekstil ihracatçılarından İran ziyareti

İTHİB Başkanı Gülle, "Bundan sonraki süreçte iki ülke arasında bankacılık sistemimizin çok daha doğru çalışmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç var. Bu yönden İran'a önemli görevler düşüyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), Başkanı İsmail Gülle, "Bundan sonraki süreçte iki ülke arasında bankacılık sistemimizin çok daha doğru çalışmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç var. Bu yönden İran'a önemli görevler düşüyor" dedi.

Başkent Tahran'daki Espinas Otel Konferans Salonu'nda İTHİB tarafından düzenlenen toplantıdaki konuşmasının ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Gülle, ambargoların kalkmasından sonra iki ülke arasındaki iş birliğinin daha da artmasını ümit ettiğini söyledi.

"İran bizim 5'inci büyük pazarımız" diyen Gülle, "Tercihli pazar çalışmasının tekstil sektörüne katkılarıyla bu büyümekte olan pazarda ciddi bir gelişme içerisindeyiz. Bu sene diğer ülkelerde tekstil olmak üzere çeşitli alanlarda ihracatımızda düşüş yaşamamıza rağmen, burada artı sağladığımızı söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

Gülle şunları söyledi:

"İran, ticaretimizin artı verdiği ülkelerden biridir. İran'da son gelişmelerden sonra (ambargoların kalkmasından sonra) ortaya çıkacak avantajlarla birlikte pazarda yerimizi almak istiyoruz. Ülke ve komşuluk ilişkisi avantajını kullanmak istiyoruz. Bu iki yakınlığı kullanma konusunda hem bizim hem de İranlı arkadaşlarımızın talepkar olduğunu biliyoruz. Biz buraya geliş gidişlerimizde bununla ilgili çok dönüş almıştık. Aralarında İran'a ilk defa gelen yaklaşık 50 iş adamıyla birlikte görüşmeler yapmak üzere Tahran'a gelmiş bulunuyoruz." 

Gülle, "Şu ana kadar bizden yardımlarını esirgemeyen sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakanımıza teşekkür ediyorum. Bundan sonraki süreçte iki ülke arasında bankacılık sistemimizin çok daha doğru çalışmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç var. Bu yönden İran'a önemli görevler düşüyor" şeklinde konuştu.

Gülle sözlerine şunları ekledi:

"Eğer alt yapımızı güçlendirebilirsek 6 buçuk, 7 milyar dolarlık İran pazarındaki payımızı katlayabiliriz. Şu an tekstil olarak bu ülkeye 9 ayda 300 milyon dolara yakın ihracatımız var. Yıl sonuna kadar 400 milyar dolara çıkacaktır. Bu önemli bir rakam ve geçen seneye göre yüzde yirminin üstünde. Türkiye'nin ihracatındaki payı da gittikçe artmakta. Bu açıdan bizim bu süreci katlayarak götürme imkanımız bulunuyor. Bunu gerçekleştirebileceğiz. Özellikle tercihli ticaret anlaşması bu ihracatın artmasına önemli katkı sağladı. Bundan sonraki süreç yüksek gümrük vergilerinin azalmasıyla olacaktır. Burada hazır giyim sektöründe ciddi bir gelişmenin olduğunu gördük. Çok istekli ve heyecanlı İranlı iş adamı portföyü görmek bizi çok mutlu etti."