Tekstil ihracatçısı ruble kurunun sabitlenmesini istiyor
Rublenin dolar karşısında aşırı değer kaybetmesi nedeniyle büyük kayıplar yaşayan tekstil ihracatçısı, kayıpların daha da artmaması için Rusya krizine bir an önce çözüm bulunmasını istiyor
GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN
BURSA - Geçtiğimiz yıl rublenin dolar karşısında aşırı değer kaybetmesiyle ciddi yaralar alan ve şimdi de ruble kurundaki oynaklık nedeniyle diken üstünde olan tekstil ihracatçısı, kayıpların daha da artmaması için Rusya krizine bir an önce çözüm bulunmasını istiyor.
Türkiye’nin Rusya Federasyonu’na olan tekstil ve ham maddeleri ihracatı, geçtiğimiz yıl yüzde 24.92 kayıpla, 762 milyon 777 bin dolara düştü. Bünyesinde yaklaşık bin 270 üye bulunan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nde de (UTİB) kayıp yüzde 13’ü geçti. UTİB’in, Rusya Federasyonu’na 153 milyon 923 bin dolar olan tekstil ihracatı geçtiğimiz yıl 133 milyon 380 bin dolara geriledi. Rusya pazarında ‘Bursalı Havlu’ olarak markalaşan Süleyman Bursalı Tekstil’in Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Bursalı, 40 milyon dolar hedefiyle yola çıktıkları 2014 yılını Rusya’da meydana gelen olaylar ve paritedeki olumsuzluklar nedeniyle 37 milyon dolar ile kapattıklarını söyledi. Rusya’ya ihracat oranlarının yüzde 10’dan yüzde 5’e gerilediğinin altını çizen Bursalı, “Rusya’da 12 yıldır faaliyet gösteren bir firmayız. Yarı mamul olarak gönderdiğimiz ürünlerin konfeksiyonunu Moskova’daki fabrikamızda yaparak, birçok market grubuna veriyoruz. Bu ticaret yürürken çok ciddi ruble alacaklarımız oluşuyor. Rusya’da yaşanan olaylar ve paritedeki değişim nedeniyle ciddi oranda etkilendik. Şu an alacağımızın yarısı yok. Taahhütlerimiz olduğundan malımızı zararına satmaya devam ediyoruz. Yaşanan kriz nedeniyle Rusya’daki istihdam sayımızı azalttık. Tesisimizi de kapatmayı düşündük” dedi. Türkiye’den ürünün Rusya’ya dolar ile gittiğine değinen Bursalı, “Rusya’da ruble dolara hedge edilebilirdi ya da forward yapılabilirdi. Ama Rusya’da bu sistem hala yok. Türkiye’de var. Ülkemiz dünya ile olan ticaretini çok duygusal yapıyor. Dünya ticaret kurallarını uygulayamıyor. Açık hesap mal satıyoruz, kredi veriyoruz. Rusya’daki sıkıntı domino etkisi yaratacak. Bataklar oluşuyor, üretim azalıyor, satışlar düşüyor” iddiasında bulundu.
‘Rubleyi sabitleyecek bir sistem kurulmalı’
Üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini ihracata gönderen Anılsan Havlu’nun Yönetim Kurulu Üyesi Burak Anıl, rubledeki değer kaybı nedeniyle Rusya’ya olan ihracatlarının geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 50 oranında düştüğüne dikkati çekti. “Şu anda da rublenin sabit bir değeri olmadığı için Rusya’daki firmalar alım yapamıyor” diyen Anıl, “Herkes beklemede. Ruble kuru sürekli değiştiği için hangi fiyata ne satılacağını kimse bilmiyor. Müşteriler mal almak istemiyor. Mal satsanız bile gidene kadar kur değişiyor. Bu kurlarla Rusya’nın canlanma şansı yok. Sabit bir ruble kuru gerekiyor. Ruble, dolara ya da TL’ye sabitlenebilir. Diğer yandan Ruslar, TL ile ticaret yapmıyor. Rubleyi bize göre sabitleyecek bir sistem kurulabilirse o zaman Rusya ile ticaret tekrar başlar. Bu durum Türkiye’nin de avantajına olur” ifadelerini kullandı.
‘Mal satamadığımız her gün ciromuza eksi yazıyor’
Rusya pazarının Türk ihracatçısı için önemine işaret eden Minteks Yönetim Kurulu Başkanı Özkan İrman, “Altyapıdaki üstünlüklerine göre üretim ve ticaretteki üstünlüğümüz bizi Rusya’nın en büyük tedarikçisi durumuna getirdi. Önümüzdeki yıllarda Rusya’sız bir Türkiye, Türkiye’siz bir Rusya düşünemiyorum. Ancak Rusya’da bekleyen alacaklarımız, oraya göre hazırlanmış üretim sistemimiz de bugün belimizi büküyor. Alacağını tahsil edemeyen firmanın beli bükülür ve can suyunu kaybeder” dedi. Firma olarak krizin geçmesini beklediklerini ve çabuk aşılmasını istediklerini vurgulayan İrman, şunları kaydetti:“Minteks olarak Rusya’da hiç riski olmayan sağlam bir firmayız. Ancak mal satmak için tetikte bekliyoruz. Satamadığımız her gün ciromuza eksi yazıyor ve bizi de üzüyor tabi. Firma olarak bu krizin geçmesini bekliyor, çabuk aşılmasını istiyoruz.”