Türkiye buluta taşınmalı

ABD’de BT harcamaları GSYİH’nin yüzde 4’ünü oluştururken, bu oran Almanya, Fransa ve İrlanda’da yüzde 3 seviyesinde bulunuyor. Türkiye'de ise yüzde 1’e bile ulaşmıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

İSTANBUL - ABD merkezli teknoloji şirketi CSC, geçtiğimiz günlerde Türkiye ofisini açtı. CSC, Türkiye ofisi ile şirketlere yeni nesil bilişim servis ve çözümleri sunarak, teknoloji yatırımlarından en yüksek kazanımı elde etmelerine yardımcı olacak. 

CSC Türkiye Genel Müdürü Alev Alp Esen, Türkiye’deki kurum ve kuruluşların teknoloji altyapılarını yenilemelerinin gerekliliğine dikkat çekerken, CSC olarak sundukları çözümlerle şirketleri mali açıdan daha etkin olan bulut altyapısına hazır hale getirebildiklerini söylüyor. 

Türkiye’deki şirketlerin BT bütçelerinin yaklaşık yüzde 80’ini mevcut sistemlerini işletmeye, sadece yüzde 20’sini inovasyona ayırdıklarını vurgulayan Esen, CSC’nin küresel deneyimini kullanarak, inovasyonun bütçeden aldığı payı yükseltmeyi hedefl ediklerini kaydediyor. 

Esen şu bilgileri veriyor: “Planlama, modernizasyon, buluta taşıma, bulut altyapısı sağlama ve kullandığın kadar öde modeli dahil olmak üzere, bu yolculuğun her aşamasında müşterilerimizin yanında olacağız. Türkiye’deki BT pazarını incelediğimizde hala donanım yatırımlarının ağır bastığını görüyoruz. ABD ve Avrupa Birliği’nde yüzde 30’lar civarında olan donanım yatırımları, ülkemizde yüzde 70’in üzerinde bulunuyor. Gelişmiş ülkelerde donanıma bağlı sabit yatırımdan daha esnek modellere geçiş var. Yapılan araştırmalar, AB’nin bulut bilişiminin önümüzdeki 5 yıl içinde ekonomiye yaklaşık 350 milyar euroluk katkı sağlayacağını öngörüyor. Türkiye’nin de bulut mimarisi ile bu yola girmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Türkiye’nin bu alanda yapacağı yatırımlar, tıpkı AB’de olduğu gibi, ülke ekonomisine katkıda bulunacaktır." 

Daha az donanım daha çok bulut 

CSC Doğu Avrupa ve Avusturya Genel Müdürü Norbert Haslacher de, “Bilişim teknolojileri bir dönüşüm yaşıyor. CSC olarak, ‘Daha az donanım, daha çok bulut’ şeklinde özetleyebileceğimiz bu dönüşümün öncüleri arasındayız. Türkiye’deki şirketlerin hem yerel hem de küresel çapta daha rekabetçi bir pozisyona gelmelerini sağlayacağız” yorumlarını yapıyor. Haslacher, CSC’nin ülkemizde ilk olarak hedeflediği sektörler arasında finans ve sigortacılığın öne çıktığını da belirtiyor.

BT harcamasında gerideyiz

Alev Alp Esen, BT sektörünün GSYİH içindeki payı incelendiğinde, Türkiye’nin geride kaldığına dikkat çekiyor. Gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelere oranla daha fazla BT harcaması yaptığını söyleyen Esen, “ABD’de BT harcamaları GSYİH’nin yüzde 4’ünü oluştururken, bu oran Almanya, Fransa ve İrlanda’da yüzde 3 seviyesinde bulunuyor. Türkiye, ne yazık ki yüzde 1’e bile ulaşmayan payı ile Rusya, Brezilya ve Hindistan’ın gerisinde kalıyor” diyor.