Tekstilde kilogram başına katma değer 8.35 dolara çıktı
Türkiye genel ihracat kilogram birim fiyatı ortalama 1.31 dolar iken, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği katma değerde 8.35 dolara ulaştı. Japonya’ya kilogramı 25 dolara mal satıldı.
ESRA ÖZARFAT
Dünyanın farklı pazarlarında kalitesiyle adından söz ettiren Türk tekstil sanayi, bir yandan ihracatını artırırken, diğer yandan kilogram katma değerini yükseltiyor.
Türkiye genel ihracat kilogram birim fiyatı ortalama 1.31 dolar iken, tekstil sektörü ortalaması 4.38 dolar seviyesinde. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ise katma değerde 8.35 dolara ulaştı. Alt kırılımlarda ise kumaşta ABD ve Tunus’a kilogramı 12 dolardan, Fas ve Vietnam’a 14 dolardan, Yeni Zelanda’ya 24, Japonya’ya da 25 dolardan mal satıldı. Hedef ise rakiplerin markalaşma ile başardığı daha da yüksek birim fiyatlarına ulaşmak.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, 2018 yılının 9 ayında UTİB üyesi firmaların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artış ile 944 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. Engin, yıl sonunda UTİB olarak yaklaşık 1.3 milyar dolar, ülke olarak da 8.5 milyar dolar civarında bir ihracat hedeflediklerini açıkladı.
ABD pazarı büyüme fırsatı yaratıyor
Tekstil sektörünün her geçen gün ihracat kilogram birim fiyatını artırdığına dikkat çeken Engin ABD’nin nasıl bir fırsat yarattığını şöyle anlattı: “Yıllık 12 milyar dolar tekstil ithalatı ile dünyanın üçüncü büyük alıcısı olan ABD, 1 Ocak 2019’dan itibaren Çin’den ithal edilen ürünlerdeki vergi oranını yüzde 10’dan yüzde 25’e çıkarıyor. Bu durum Türk tekstil sektörünün ABD pazarındaki şansını artırabilir. Ayrıca ABD’li hazır giyim şirketlerinin üretim üssü olan başta Çin olmak üzere Bangladeş, Kamboçya, Endonezya, Vietnam ve benzeri birçok bölgeye yaptığımız tekstil ihracatının 5-10 kat artması bunun bir göstergesi. Ciddi bir tekstil üreticisi olmayan Kanada’nın bile yüzde 9 pay aldığı ABD pazarı, tekstil merkezi olan Türkiye için büyük fırsat. Bu durumu çok iyi değerlendirmeliyiz ve bu ülkede yüzde 3 olan pazar payımızı en kısa sürede artırmalıyız.”
Rusya pazarı canlanıyor, Afrika kıtası umut veriyor
• Türkiye’nin 2013 yılına kadar Rusya’ya 1 milyar doların üzerinde tekstil ihracatı yaptığını, uçak krizinin ardından 2016 yılında rakamın 57 milyon dolara kadar düştüğünü hatırlatan UTİB Başkanı Engin, “İlişkilerin düzelmesiyle bu yılın ilk 9 ayında Rusya’ya toplam tekstil ihracatımız yüzde 189 artış ile 152 milyon dolara kadar yükseldi” dedi.
• Başta Tunus, Fas ve Mısır olmak üzere en çok ihracat yaptığımız ikinci kıta olan Afrika’ya tekstil ihracatımız yüzde 12 artış ile 691 milyon dolar düzeyine yükseldi. UTİB olarak ise bu kıtaya ihracatımız yüzde 26 artışla 120 milyon dolara çıktı.