‘Antalya'da Rus turist kaybı 1 milyona gidiyor’

Antalya'ya gelen yabancı turist sayısı 5 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,3 azaldı. Rus turist sayısı ise yüzde 32,4 geriledi. AKTOB Başkanı Hacısüleyman, bu yıl Rusya’dan gelecek turist sayısında 1 milyon düşüş beklendiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fikri CİNOKUR

ANTALYA - Antalya’ya gelen turist sayısında yılın 5 aylık döneminde, 2014’ün aynı dönemine göre yüzde 10.1 düşüş yaşandı. Bu düşüşün ardından kente gelen turist sayısı 300 bin 122 kişi azaldı. Yine yılın 5 aylık döneminde Antalya’ya gelen Rus turist sayısı da yüzde 32.43 azaldı. Fiyatların düşük olduğu dönemlerde Antalya’ya tatile gelmeyen Rus turistlerin yüksek dönemde de tercih etmeyeceği belirtildi. Bu yıl Rusya’dan gelecek turist sayısında 1 milyon düşüş öngörüldüğünü belirten Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, “Türkiye’nin turizm gelirlerinde 2 milyar dolar düşüş bekleniyor” dedi.

Yılın 5 aylık döneminde hava yoluyla Antalya’ya 2 milyon 525 bin 391 turist geldi. Geçen yılın aynı dönemine göre, turist sayısında toplamda yüzde 10.1 azalma oldu. Rusya başta olmak üzere Hollanda, İngiltere, Belçika, İsveç, Ukrayna ve İran pazarında yılın 5 aylık döneminde önemli miktarlarda düşüş yaşandı. Avrupa pazarında yükselen tek ülke ise yüzde 13.54 ile Almanya oldu. Rusya pazarında turist sayısındaki düşüşün bu ülkede yaşanan yüksek enflasyonlu ekonomik krizden kaynaklandığı, ancak Avrupa pazarındaki düşüşün ise Türkiye’nin imajının kötü olmasının yol açtığı kaydedildi. AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, 5 aylık dönemdeki düşüşün 300 bin turiste tekabül ettiğini, tatile çıkmayan bu turistlerin 260 bininin de Rus turist olduğunu aktardı. Turizmde bu yıl geçen yıla göre daha iyi olmayacağını vurgulayan Hacısüleyman, “Yılın ilk 5 aylık dönemi turist açısından çok trafiği olmayan bir dönem. Fiyatın düşük olduğu bu aylarda gelmeyen turist, fiyatların daha yüksek olduğu dönemde hiç gelmez. Ancak bu gidişi yıl sonu itibariyle de öngörüyoruz. Yıl sonu itibariyle Rusya’dan gelecek olan Rus turist sayısı yüzde 30 azalsa bu 1 milyon turist eder” diye konuştu.

TÜİK verilerine göre Türkiye’ye gelen turistlerin kişi başına 850 dolar harcama yaptığının belirlendiğini anlatan Hacısüleyman, Rus turistlerin diğerlerine göre daha fazla harcama yaptığını ve kişi başına bin doları bulduğunu kaydetti. Hacısüleyman, özetle şu ifadeleri kullandı: “Yine TÜİK verilerine göre, Türkiye 28 milyar dolar turizm geliri elde ediyor. Bunun 18 milyar doları Antalya’dan sağlanıyor. Gecelemelerin yüzde 65’i yine Antalya’da gerçekleştiriliyor. Turistlerin ortalama kalış süreleri de yüzde 15 azaldı. Bu sezon boyunca 1 milyon Rus turist Antalya’ya gelmeyecek. Turistlerin çarşı, pazar alışverişi 1 milyar dolar, konaklamalarda 700 milyon dolar, 300-400 milyon dolar arasında da otellerde kullanılan tüketim malları ve tedarikçilerden olursa Türkiye 2 milyar dolar turizm gelirinden olacak.”

‘İstihdam da azalacak’

Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, geçen yıl Antalya’da turizm sektöründe 190 bin kişinin istihdam edildiğini ifade eden Hacısüleyman, Rusya krizi nedeniyle Antalya’daki turistik işletmelerde çalışan sayısını azaltmak zorunda kaldığını bildirdi. Hacısüleyman, Rusya’daki krizin etkisiyle turistik otellerde istihdamda da yüzde 7 düşüş olabileceğini kaydetti.

Sektör ayağını yorganına göre uzatmalı

Rusya’da yaşanan ekonomik krizi geçen ekimden bu yana takip ettiklerini ve sektördeki tüm oyuncuları uyardıklarını anlatan Hacısüleyman şunları söyledi: “Herkesin ayağını yorganına göre uzatmasını söyledik. Kredilerde geri dönüşte turizm sektöründe çok büyük bir sorun yaşanmaz. Öte yandan turizmde çok güçlü yerel otel zincirlerimiz var. Ekonomik yönleri de sağlam.”

Bu konularda ilginizi çekebilir