Batum’a giden turistlerin yarısı Türk
Gürcistan’ın liman kenti Batum, Türkiye’ye yakın coğrafyadaki önemli kumar cennetlerinden biri. Karadeniz’e yakın olduğu için ‘Lazvegas’ diye de anılıyor.
Her yıl gelen 1.7 milyon turistin yarısından fazlasını Türkler oluşturuyor. Genel kanı Türkler’in kumar için Batum’a gittiği yönünde. İstatistikler ise Türkler’in opera, tiyatro ve doğa turizmi için Batum’a gittiğini gösteriyor...
BATUM - Batum, Karadeniz’in önemli liman kentlerinden biri. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) dağıldıktan sonra Gürcistan sınırları içine dahil olan bu kent, Türkiye’ye yakın coğrafyadaki önemli kumar merkezlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Ancak Batum, kumarla değil, ticaretle öne çıkma arayışında. Türkiye’den Batum’a olan ilgi ise büyük. En büyük yatırımcılardan biri Nurol Holding. Sheraton Oteli’ne giden cadde, Nurol Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Çarmıklı’nın adını taşıyor. İş Bankası Batum’da geçen hafta 7 milyon dolar sermaye ile bir şube açtı. Şubenin açılışı akşamı düzenlenen yemeğe katılan Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakashvili, “Aldığımız radikal kararların ardından Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkesi haline geldi. Suç, yolsuzluk ve rüşvet kalmadı. İş ortamı çok şeffaflaştı” diyerek Türk işadamlarını yatırıma çağırıyor.
[PAGE]Fabrika kurana arsa bedava
Gürcistan’da fabrika yapana arazi bedava veriliyor. Tarım yatırımı yapmak isteyenlere de metrekaresi 1 lariden yatırım ihtiyacına göre tarım arazisi veriliyor. Gürcistan aynı zamanda Uluslararası Tahkim Kurulu’na üye. Bir yabancı Gürcü ortağa ihtiyaç duymadan tek başına şirket kurabiliyor. “Gürcistan önemli geçiş noktası, merkez haline geliyor. Bu konuda da henüz yolun başındayız. Bu özelliğimiz daha da gelişecek” diyen Saakashvili, “En iyisi Türk işadamları gelip kendileri görsün. Yatırıma gelsinler ve Gürcistan’da iş yapma ortamının ne kadar rahat olduğunu görsünler” diye konuştu.
Ulaşım çok rahat
Batum’a İstanbul’dan ulaşım ise birkaç yıl öncesine göre çok rahat. THY’nin her gün seferi var. Pegasus Havayolları ise haftada 4 kez sefer düzenliyor. Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakashvili, uçak seferlerinin artmasından duyduğu memnuniyeti dile getirirken, “İstanbul doğal köprü ve transit noktası. Dubai ve Singapur ise yapay... İstanbul’un bu alandaki şansı daha yüksek” diye konuşuyor.
[PAGE]1 lira ödeyerek girmek mümkün
Batum’a gidenlerin önemli bir bölümünü ise Karadenizliler oluşturuyor. Toplam 1.7 milyon turistin yarısından fazlası Türk. Sarp’tan Gürcistan’a 1 lira ödeyerek yaya geçmek mümkün. Bu rahatlık Trabzon ve Rize’den Gürcistan’a günübirlik geçişleri artırıyor. Aracıyla Gürcistan’a geçenlerin oradan ayda 4 depo yakıt alma hakları bulunuyor. İsteyen 3 günde bir duty free’den sigara ve içki da alabiliyor. Batum’daki eğlence hayatı ve kumarhaneler de bölgedeki Türkler açısından çekici oluyor. Nitekim, Türkiye’den gelenlerin en önemli nedeninin kumar olduğu yönünde genel bir kanı da var.
Bu konu hükümetin de gündeminde. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Batum’a kumarhaneler için gidenler konusunda bizden yardım isteyen vatandaşlarımızın sayısı oldukça fazla. Gidişleri disipline edebilmek için Gürcistan’a geçişlerdeki harcı 1 liradan 15 liraya çıkarmayı düşünüyoruz” diyor.
Ancak istatistikler Türkiye’den Batum’a kumar amaçlı gidenlerin sadece yüzde 3 olduğunu söylüyor. Büyük kısmı ticaret için gidiyor. İstatistiklere göre kültür ve tatil için de gelenler var. Bu konuda opera, tiyatro, doğa turizmi öne çıkıyor.