Ekonomik kayıp 850 milyon lira!

Geçtiğimiz yıl 350-400 bin kişinin tercih ettiği kaçak tura katılanların sayısı bu yıl 500 bini bulacak. Kaçak turların Türkiye ekonomisinde yaratacağı ekonomik kayıp ise 850 milyon lira

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'nin (TÜRSAB) 2014 Türkiye Kaçak Tur Raporu'na göre, geçen yıl 350-400 bin seviyesinde olduğu tahmin edilen kaçak turla seyahate çıkan yerli turist sayısının bu yıl 500 bine yükseleceği hesaplanıyor. 

TÜRSAB yaptığı yazılı açıklamayla Türkiye'nin 2014 yılı Kaçak Tur raporu verilerini duyurdu. Buna göre, kaçak turla sehayata çıkan yerli turist sayısının bu yıl 500 bine yükseleceği hesaplanırken, söz konusu kaçak turların Türkiye ekonomisinde yaratacağı ekonomik kayıp ise 850 milyon lirayı buluyor. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, farkında olmadan ya da daha ucuz diye özellikle yaz döneminde TÜRSAB üyesi olmayan acenta ve kuruluşların düzenlediği belgesiz, kaçak ve denetimsiz organizasyonlarla tura çıkanların herhangi bir olumsuzluk durumunda mağdur olacaklarını belirterek, şunları kaydetti: 

"100 lira fark için tatil zehir olmasın"

"Kaçak çalışan bu şirketler ve kişiler insan hayatını hiçe sayan geziler düzenliyorlar. Belgesiz seyahat acenteliği sektörde haksız rekabet yaratırken, diğer yandan da denetimsizlik nedeniyle can ve mal güvenliğini tehdit ediyor. Vatandaş sadece fiyata bakarak değil, sigortalanmış ve hak iddia edebileceği tatil seçmeli. Kaçak tur kayıtlı turlardan günde 20 ile 100 lira ucuza geliyor. Bu kadar fark için tatil zehir olmasın."

8 bin siteden 428 tanesi kaçak tur satıyor

Açıklamaya göre, kaçak turların en yoğun olarak müşteri bulduğu platform internet. İnternetten yapılan satışlarda turu satan şirketlerin kimliği, telefon numaraları, ticari sicili gibi unsurlar kaçağı ele verebilecek unsurlar. Kaçak turlara karşı reklam kampanyası da başlatmaya hazırlanan TÜRSAB, özellikle fırsat sitelerinden kaçak tur satanları denetlemek için özel bir araştırma birimi kurdu. 8 bin siteden 428 tanesi hakkında kaçak tur sattığı gerekçesiyle dava açıldı. 

TÜRSAB üyesi acentaların yüzde 34'ü internetten satış gerçekleştiriyor

Öte yandan internetten satış yapan her şirket de riskli sonucuna varmak doğru değil. TÜRSAB üyesi acentaların yüzde 34'ü internetten satış gerçekleştiriyor. 

TÜRSAB tarafından üyeleri arasında yapılan ankete göre kuruma üye acentaların en önemli sorunu 'haksız rekabet' ve 'kaçak faaliyet gösterenlerin artması' olarak öne çıkıyor. Öyle ki, haksız rekabet giderlerin artmasından bile daha önemli bir sorun olarak ilk sırada yer alıyor. Bu 3 maddeyi, 'online satış' ve 'dövizdeki artış' takip ediyor.  

TÜRSAB'a üye seyahat acentaları sektörde 'iyiye ve kötüye giden unsurlar'ı değerlendirirken de, benzer sonuçlar ortaya çıkıyor. Acentaların yüzde 18'i haksız rekabet şartlarının kötüye gittiği konusunda hemfikir. Bu oran, yüzde 25 ile 'siyasi olayların etkisi' maddesinin hemen ardından geliyor. İnternetten satışın artmasını olumsuz olarak değerlendirenlerin oranı yüzde 11 iken, yıllardır kangren haline kayıtdışı acentaların artmasından şikayet edenlerin oranı yüzde 8'ler seviyesinde bulunuyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir