İstanbul’a ilk üç ayda gelen turist cari açığa ilaç oldu

Yılın ilk üç ayında Türkiye’ye gelen yabancı turistlerin yüzde 47.2’si İstanbul’a geldi. Yüzde 40’a ulaşan turizm gelirlerindeki artışta, her şey dahil sistemi olmayan İstanbul duble etki yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



Gamze ŞENER

İSTANBUL - Türkiye’nin turizm gelirlerinde yılın ilk 3 ayında yüzde 38.5’e ulaşan büyümenin ardında İstanbul’a yönelik turizm talebinin artması etkili oldu. Bu yılın Ocak-Mart döneminde Türkiye’ye gelen yabancı turistlerin yüzde 47.2’sinin İstanbul’a geldiği belirlendi. İstanbul’a gelen yabancı turistlerin Türkiye’nin güney kıyılarının aksine her şey dahil sistemi’ dışında kenti ziyaret ettikleri için turizm gelirlerinin artışında çok daha fazla etkide bulundukları ifade ediliyor.
İstanbul’a gelen turist sayısı 2013’ün ilk 4 ayında geçtiğimiz yıla göre yüzde 21 seviyesinde artış gösterdi. Kış dönemi olarak bakıldığında ekim, kasım, aralık, ocak, şubat ve mart ayları olarak değerlendirildiğinde 2011 kış sezonunda  Türkiye’ye gelen turistlerin yüzde 35’i İstanbul’a gelirken, bu oran 2012’de yüzde 41.2’ye kadar yükseldi.
Her şey dahil çalışmayan İstanbul’a bu ilgi artışının da etkisi ile 2012’nin ilk 3 ayında Türkiye’ye gelen turistlerin kişi başı harcaması 1.241 dolarken 2013’ün ilk çeyreğinde bu rakam yüzde 25 artışla 1.442 dolara yükseldi.

‘Türkiye ekonomisine önemli katkı sağlıyor’

TUROB Başkanı Timur Bayındır, “Güney kıyılarımıza gelen turist sayısında yılın ilk aylarında düşüş olsa da İstanbul yılın tüm döneminde ilgi çekiyor. İstanbul’a gelen turist tüm ekonomiye katkı sağlıyor. İstanbul’da işletmeler her şey dahil sistemi dışında olduğu için elde edilen gelir de artıyor. Gelen misafirler iyi fiyat ödüyor” yorumunu yaptı. Bayındır, İstanbul’un yükselen bir trend gösterdiğini ve Türkiye’nin halen güncel bir ziyaret merkezi olduğunu belirterek, turizm sektörünün 2023 yılı için 50 milyon kişi ve 50 milyar dolar gelir hedefinin imkansız olmadığını belirtti. Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) eski Başkanı Turgut Gür de trendin çok olumlu olduğunu belirterek, 2013 yılı sonunda döviz gelirlerinin 33 milyar dolara; turist sayısının da 33 milyona ulaşacağını belirtti.

Arap turistlerin oranı yüzde 15’i aştı

İstanbul’un, ‘saç ektirme’ gibi sağlık turizmi ile de son dönemde gözde olduğu belirtiliyor. Arap Baharı sonrası bölgeden çok sayıda turist çeken İstanbul’da rakamlar da bu trendi ortaya koyuyor. İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü verilerine göre 2010 yılında İstanbul’a gelen turistler içinde Arap ülkelerinden gelenlerin oranı yüzde 10 iken bu oran 2012 yılında yüzde 14.6’ya çıktı. 2013 yılının Ocak-Nisan aında ise İstanbul’a gelen 2.9 milyon turistin 448 bin 812’si Arap ülkelerinden geldi. Böylece 2013 yılının ilk 4 ayında İstanbul’a Arap ülkelerinden gelen turistlerin oranı yüzde 15.3 oldu. İstanbul’a Ocak-Nisan aylarında Arap ülkelerinden gelen turist sayısındaki artış da yüzde 39 oldu. Suriyeliler dışarıda bırakıldığında bu oran yüzde 33 olarak gerçekleşti. İstanbul’a Arap ülkelerinden gelen turistlerde ilk sırada Irak’tan gelenler bulunuyor. Bahreyn’den
İstanbul’a gelen turist oranı yüzde 104, Suudi Arabistan’dan gelen turist sayısı iye yüzde
88.5 arttı. Suriye’den gelenlerin sayısındaki artış ise yılın ilk dört ayında yüzde 179 oldu.