Marmaris'te "bir alana bir bedava" turizmi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUĞLA - Marmaris'te turistlere hizmet veren bazı restoranların müşteri kapma rekabetiyle çocuklardan para almaması, içkide ise bir alana bir bedava uygulaması yapması tepkiye neden oluyor.

Türkiye'nin gözde tatil merkezlerinden Marmaris'te, turist sayısının beklenenden az olması ve restoranlar arasındaki rekabet, yabancı müşterilere yaradı. Neredeyse maliyetine hizmet veren birçok restoran, turistlere İngiliz kahvaltısı ve birayı 5 liraya satıyor, çocuklardan para almıyor, bir içki içine ikincisini bedavaya veriyor.
Armutalan beldesi Adnan Menderes Caddesi'ndeki bazı restoran işletmecileri, aldıkları ortak fiyat kararına uymayan meslektaşlarına tepki göstererek, haksız rekabetin önüne geçilmesi için ilgili kurumların harekete geçmesini istedi.

Restoran işletmecisi Mehmet Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her sene toplantılar yaparak mutabakata vardıklarını ancak 24 saat geçmeden anlaşmanın bozulduğunu ve herkesin kendi bildiğini okuduğunu söyledi.

Yapılan aşırı indirimlerin fiyatlarını ve işlerini etkilediğini kaydeden Doğan, "Bazı restoranlar çok fazla indirim yapıyor. Turistler, 'Orada çocuklara bedava, bir içki fiyatına iki tane alıyoruz' diyerek bizimle pazarlık yapıyor. Böyle turizm olmaz, bedavaya hizmetçilik yapıyoruz" dedi.

"Turist parası cebinde memleketine dönüyor"
Restoran işletmecilerin fiyat konusunda uzlaşı sağlaması gerektiğine işaret eden restoran sahibi Seyfettin Yaprak ise esnafın yüksek kira ödediğini, haksız rekabet ortamı nedeniyle işletmecilerin banka kredileriyle ayakta kalmaya çalıştığını ifade etti. Sorunun Marmaris'te kangren haline geldiğini dile getiren Yaprak, "Tatile gelen turist, parası cebinde memleketine geri dönüyor" diye konuştu.
Bir diğer restoran sahibi Behçet Özen de fiyatta değil, hizmette rekabet edilmesi gerektiğine dikkati çekti. Turizm sezonunun kısaldığını, buna karşın maliyetlerin arttığını anlatan Özen, düşük fiyat sorununu çözmek için restoran işletmecileri olarak ortak hareket etmeleri gerektiğini vurguladı. Resmi makamlara başvurarak yaptırım isteyeceklerini belirten Özen, "Yerel yönetimlerden destek bekliyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde 'bir içki alana bir bedava' diye bir uygulama yok. Bunlar üçüncü dünya ülkelerinde bile olmaz" dedi.

 "Tüm bölgenin ortak sıkıntısı"
Armutalan Belediye Başkanı Muhammet Ünlü, "Bir alana bir bedava", "çocuklara bedava" gibi uygulamaların tüm Marmaris'in ortak sorunu olduğunu söyledi.
Bu tür uygulamalardan rahatsız olduklarını ifade eden Ünlü, şöyle devam etti:
"İşletmelere 'şu fiyata satacaksınız' deme gibi bir yetkimiz yok ama restoranların önünde bu gibi şeylerin yazılı olduğu tabelaları görünce hemen zabıtaya talimat veriyorum. Her sene 3 kamyon kadar tabela topluyoruz. Önümüzdeki günlerde esnaflarla yeniden toplantı yaparak sıkıntıyı çözmeye çalışacağız. Fiyatta değil, kalitede rekabet edilmesi gerekiyor."
Ünlü, toplantılarda esnafa "Birlik olun, emeğinizin hakkını alın" çağrısı yaptıklarını ama alınan ortak kararların 2-3 gün sonra bozulduğunu kaydetti.