"Otellerin yüzde 80 zammını yerli turiste açıklayamıyoruz"

Bu yıl otel fiyatlarında döviz kurundan bağımsız olarak ilerleyen bir artış olduğunu vurgulayan ETS Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özbek, oda fiyatını yüzde 80 artıran oteller olmasından şikayet etti. (Selenay Yağcı)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Turist sayısının artmasıyla oteller oda fiyatlarını artırmaya başladı. Bunun sonucunda erken rezervasyon yüzde 25-30 zamlandı. Bu zamları gören yerli turist ise geceleme sayılarını düşürdü.

ETS, ilk dönem erken rezervasyon sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Geçen yıl 7 gece konaklayan yerli turist, bu yıl 5 gece satın aldı. ETS, ilk döneminde aynı kişi sayısında satış yaparken ortalama geceleme 4.5 geceden 4 geceye düştü. Oda fiyatını yüzde 80 artıran otel olduğunu kaydeden ETS Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Suat Özbek, bu geceleme sayılarının daha da düşeceğini, bunun cirolara etkisi olacağını belirtti.

Yerli, yüksek fiyattan mutsuz

Bu yıl otel fiyatlarında döviz kurundan bağımsız olarak ilerleyen bir artış olduğunu vurgulayan Özbek, şunları anlattı: "2019 sezonunda yurtdışından yoğun talep bekleyen oteller, yerli misafire ayırdıkları payı yüzde 5-10'lara düşürdü. En yüksek indirimlerin sunulduğu erken rezervasyon kampanyasının ilk döneminde bile yerli turistlerden yüksek fiyatlar ile ilgili çok ciddi eleştiriler geldi. Geçen yıl bugün, bu yıl bugün karşılaştırıldığında yüzde 40 kur farkı var. Otellerin fiyatlarında ise Antalya'da yüzde 60 ile yüzde 80 arasında, Ege'de yüzde 30 ile yüzde 45 arasında fiyat artışları var. Bu artışların neden kaynaklandığını misafirlerimize izah edemiyoruz. Bu fiyat artışlarından biz de çok rahatsızız ve piyasada bir domino etkisi olduğunu görüyoruz. Otelciler, yan otelin fiyatı ne, öyleyse benim de fiyatım bu olsun mantığı ile hareket ediyor. Bu fiyatların iç pazarda satıp satmayacağına bakmıyor. Her destinasyonda lokal pazarın kuvvetli olması zaruri. Bu kuvvet otellerimizin dış pazara direnç mekanizmasını artırır, yeri geldiğinde daha az taviz vermesini sağlar."

2019 erken rezervasyon kampanyasının ilk döneminde ETS'- nin satışları geçen yıl ile aynı seviyelerde seyretti, ciro ise geçen yıla göre yüzde 30 arttı. En çok tercih edilen bölgeler ise Bodrum, Belek ve Kemer oldu.

Erken rezervasyonun yüzde 40'ı satıldı

Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu, erken rezervasyon kampanyalarını ilk döneminde yerli turiste tanınan kontenjanların yüzde 40'ının satıldığını açıkladı. Otellerin kapasitelerinin yüzde 25-30'unun ise çoktan yurtdışı tur operatörleri tarafından satın alındığını belirten Polatoğlu, "Özellikle İngiltere, Almanya ve Rusya ön plana çıktı. Çin ve Japonya'nın yanı sıra Vietnam, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi ülkeler de Türkiye'ye gelmeye başladı." Öte yandan Kiev Kültür ve Tanıtma Müşavirliği, THY ve Atlas Global işbirliğiyle Odessa'da düzenlenen workshop etkinliğinde Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Ukrayna'dan turizm amaçlı yurtdışına çıkışlarda Türkiye'nin birinci sırada olduğuna dikkat çekti. Bu yıl ilk 10 ayda Ukrayna'dan gelen turist sayısı yüzde 7.3 artışla 1 milyon 301 bine yükseldi.