Seçmen sandığı tatile tercih etti

Tatilci seçmenler, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu öncesinde dönüşe geçerek sandık başına gidecek.10 Ağustos ve seçimin ikinci turunun yapılacağı 24 Ağustos için turizm tesislerine gelen talepte büyük düşüş oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YILDIZ TAŞDELEN ERLİ

İSTANBUL - Tatilciler, cumhurbaşkanlığı seçimleri için 10 Ağustos öncesi dönüşe geçerek sandık başına gidecek. Ramazan Bayramı'nın sona ermesiyle tatilcilerin bir bölümünün geri dönüş yolculuğu başlarken, tatilini uzatanların bir bölümünün ise 10 gün sonra yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için tatili mi sandığı mı tercih edeceği merak konusu olmuştu. Seçmen tatilcilerin büyük bölümünün önümüzdeki hafta oy kullanacakları yerlere geri dönmeleri bekleniyor. Turizm sektörü temsilcileri, tatilcilerin rezervasyonlarını yaparken cumhurbaşkanlığı seçim tarihlerini dikkate aldığını belirtiyor. TÜRSAB, erken rezervasyon yaptıran vatandaşların tercihinin 15 Ağustos-15 Eylül tarihleri arasında yoğunlaştığını belirtirken, 15 Ağustos’a kadar olan rezervasyonlarda “bir miktar” olumsuz etki yaratmasının beklendiğini kaydetti. Tur operatörleri de, 9-10 Ağustos’un sezon boyunca en düşük satış aldıkları hafta sonu olduğuna işaret ederken, iki seçim arası ile 24 Ağustos sonrası talebin tekrar artışa geçtiğini de ifade ediyor. 

Oy kullanacak tatilcilerin geri dönüş yolculuğu önümüzdeki hafta sonuna doğru başlayacak. Ramazan Bayramı'nın ardından seçim de otobüs firmaları ve havayolu şirketlerinin yüzünü güldüreceğe benziyor. 

İnsanlar kendisini seçime göre ayarlamıştır 
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜ- ROFED) Başkanı Osman Ayık, “Tahminime göre, insanlar programlarını seçime göre yapacaklardır. İnsanlar kendisini seçime göre ayarlamıştır” şeklinde konuştu. Ayık, oy kullanma sürelerinin birer günlük olduğunu hatırlatarak, “Seçimin 24 Ağustos’a kalıp kalmayacağı bilinmiyor. İnsanlar sanki bir ay tatile gidiyormuş gibi bakılıyor. Böyle birşey yok. Türkiye’de tatilde kalış süresi 5-8 gün arasında. Ancak yazlığı varsa, emekliyse ya da iş ile ilgili durumu müsaitse uzun süre kalıyor. Oy kullanılacak günün önünde ve arkasında tatil yapabilirler” dedi. 

Tatilcilerin seçime katılımı yoğun olacak 
ETS Tur Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek, aralık ayından itibaren erken rezervasyon kampanyası kapsamında satış yaptıklarını hatırlatarak, “Satışlar 8 Ağustos’a kadar geliyor, 9-10 Ağustos’ta birden bölgeler boşalıyor. 11 Ağustos itibariyle talep tekrar başlıyor, 22’sine kadar... 23-24 Ağustos’ta gene talep yok. Bu da seçimde insanların evlerinde olmaya özen gösterdiğini ortaya koyuyor” şeklinde konuştu. Tatilcilerin ya seçim öncesini ya sonrasını ya da seçimin yapılacağı 10-24 Ağustos tarihleri arasını değerlendirdiğini ifade eden Özbek, “9-10 Ağustos, sezon boyunca satışlarımızın en az olduğu hafta sonu” dedi. Tatilcilerin seçime katılımının yoğun olacağını belirten Özbek, sezonda haftasonları 100 oda satıyorken bunun seçimin yapılacağı haftasonu 10’a düştüğünü bildirdi. 

10 Ağustos rezervasyonunda yüzde 15’lik düşüş 
Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan da genel olarak tatil talebinde bir düşüş bulunmadığına işaret ederek, “Ancak 10 Ağustos tarihindeki tatil talebi, bir önceki ve bir sonraki günle karşılaştırıldığında arada yüzde 15’lik düşüş var. Tatilcinin 10 Ağustos’ta yüzde 15 daha az rezervasyon yaptırmış olmasının nedeni seçim...” diye konuştu. Tatilcilerin seçimi dikkate aldığını belirten Erkan, “Tatilini 10 Ağustos öncesine ve sonrasına alanlar da, tatiline devam edenler de var” dedi. 

Tur paketleri seçime göre ayarlandı 
Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, Cumhurbaşkanlığı birinci ve ikinci tur seçim tarihinin çok önceden belli olması nedeniyle tur paketlerini bu tarihlere göre ayarladıklarını, seçime denk gelen hafta sonlarına daha az paket program koyduklarını belirterek, yurtdışı turların çıkış tarihini pazardan pazartesiye aldıklarını, yurt içi kültür turlarında da yine pazar gününü boş bıraktıklarını söyledi. “Rezervasyonlarda diğer haftalara göre biraz azalma var” diyen Onaran, ağustosun toplamında azalma olmadığını kaydetti. Onaran, tatil, ziyaret ya da iş amaçlı ağustos aylarında yaklaşık 1 milyon kişinin yurtdışına çıktığını da bildirdi.

Seçim tarihi erken rezervasyonda dikkate alındı
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, cumhurbaşkanlığı seçimi için vatandaşların tatil rezervasyonlarını önceden planladığını ifade ederek, erken rezervasyon yaptıran vatandaşların tercihinin 15 Ağustos-15 Eylül tarihleri arasındaki dönemde yoğunlaştığını söyledi. Ulusoy, “15 Ağustos’a kadar olan rezervasyonlarda bir nebze olsun olumsuz etki yaratacağı kanaatindeyiz” dedi. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, cumhurbaşkanlığı seçimleri dolayısıyla vatandaşların bulundukları yerlerdeki nüfus müdürlüklerine yazlık adreslerini ikametgah olarak kaydettiren seçmenlerin, seçimlerde bulundukları bölgede oy kullanabildiğini de hatırlattı.

Seçimde maksimum 200 bin kişi tatilde olur
ETS Tur Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek, tur operatörlerindeki durumun geneli de ortaya koyduğunu, kendi memleketinde tatil yapan, yazlıkçı, apart ya da pansiyon müşterilerinin de kendini seçime göre ayarladığını söyledi. Seçim döneminde maksimum 200 bin kişinin tatilde olacağını düşündüğünü ifade eden Özbek, 9 Ağustos itibariyle otellerden ciddi çıkış başladığını kaydetti.

'Bulunulan yerde oy kullanmayı hatırlattık'
VIP Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ceylan Pirinççioğlu, cumhurbaşkanlığı seçiminin, tatil için en yüksek sezona denk geldiğini belirterek, "Tatilcilerin yaklaşık yüzde 35- 40’nın seçim için dönmeyi planladığını veya tarihlerini seçime göre ayarladıklarını gözlemliyoruz" dedi. Oyunu kullanmak için tatiline bir gün ara verecek olan vatandaşların da bulunduğunu belirten Pirinççioğlu şunları söyledi: "Bize önceden başvuran misafirlerimize, seçmen kağıtları askıya asıldığı zaman bir hafta içinde itiraz ederek farklı bir ikamette, tatilde oy kullanma haklarının bulunduğunu hatırlattık. Ancak bu konuda daha fazla bilgilendirme yapılmalı.”

Bu konularda ilginizi çekebilir