Susuz köy alternatif turizme açılıyor

'Alternatif turizm'in son örneklerinden birisi terk edilmiş ve suyu olmayan, Antalya'nın Korkuteliilçesindeki Beğiş köyünün 'sade yaşam köyü'ne dönüştürülmesi oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


 

 

Duygu ŞAHİN DURMAZ

ANTALYA - Son yıllarda turizmi çeşitlendirme çalışmaları hız kazandı. Alternatif turizm kapsamında Kongre, spor, inanç, kültür, kurvaziyer, golf ve sağlık turizminin yanına kırsal turizm de eklendi. Kırsalda turizm yapmak isteyen girişimciler, daha çok Torosların köylerini seçiyor. Antalya'da beş yıldızlı Liberty Lara Beach Hotel Genel Müdürü Mehmet Biçer, Korkuteli'nin Beğiş köyünü alternatif turizme açtı. Terk edilmiş ve susuz köyden 10 taş ev satın alan Biçer, köylüler tarafından altı ahır-üstü ev olan evleri, orjinalliğini bozulmadan taş dubleks eve dönüştürdü. Biçer, evlerin pazarlanması için de Hollandalı tur operatörü İspora ile anlaştı. Akdeniz mimarisinin tipik örneği 10 taş doublex evler ağustos ayında hizmete açılacak.

Turizm sektöründe uzun yıllar çalışan ve son 12 yıldan beri de üst düzey idarecilik yapan Mehmet Biçer, alternatif turizm alanlarını değerlendirmek için 'Sade Yaşam Köyü' (Pure Life Villiage) projesini hayata geçirdi. Proje için Korkuteli'nin Beğiş köyünü seçen Biçer, çoban çocuğu olmasının ve 18 yaşına kadar da kırsalda yaşamanın verdiği heyecanla köy temalı farklı bir turizm
yapmak istediğini belirtti.

Antalya'nın kırsal kesiminde yaptığı araştırmada Korkuteli'nin Beğiş köyüne rastladığını anlatan Biçer, "Burasının kırsal turizm için çok uygun bir yer olduğu kanaatine vardım. İlçeye 10 kilometre uzaklıkta bir köy. Susuzluk nedeniyle son 15 yılda köyün yüzde 80-90'ı göç etmiş. Tarihiyle,  okusuyla, karakteriyle yok olmak üzere olan bir köydü. Halk arasında da 'susuz köy' olarak biliniyor" dedi.

Köyün, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından Avrupa'da en iyi yürüyüş parkuru başlangıç noktası olarak ilan edildiğini kaydeden Biçer, "10 evi satın aldım. Evlerin bir kısmını restore ettik. Bu proje toplam 500 bin TL'ye mal olacak. Her ev iki odadan oluşuyor. Taş-dubleks evlerde 4 kişi kalabilecek fiyatlar günlük 80-90 TL olacak. Köyde havuz, restaurant ve yöresel şarapların sergilendiği şarap mahzeni de var. Tesis 12 ay açık kalacak" diye konuştu.

Evlerin ağustos ayında hizmete açılacağını kaydeden Biçer, bugüne kadar yürüttüğü pazarlama çalışmalarında köye Hollandalı, Alman, Rus ve Türkler'in yoğun ilgi gösterdiğini dile getirdi.
Turistlere köyde yetişen ürünlerden oluşan bir menü sunacağını dile getiren Biçer, "Bir de küçük köy pazarı kurulacağız. Ayrıca gelen turistler at ve eşek turu yapacak. Köylüler, at ve eşeklerine turistleri bindirip para kazanacak. Bunların dışında köyde küçük bir de Yörük müzesi kurulacak. Kilim ve halı dokuma atölyesi yapılacak. Sade Yaşam Köyü'nün çalışanları da bölgede yaşayan halktan oluşacak" şeklinde konuştu.

susuzkoy2.jpg