Turizmciyi 40 kat artan Rus turistler sevindirdi!

Antalya'ya yılın ilk 6 aylık döneminde gelen turist sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55 artış oldu. Rus turist sayısı yüzde 3857 artarken, Türkiye'nin en önemli turizm pazarı olan Almanya'dan turist sayısı da yüzde 26 düştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fikri CİNOKUR 

2017 yılı ilk 6 ayında Antalya'ya havayoluyla toplam 3 milyon 386 bin turist geldi. Uçak düşürme krizi nedeniyle Rusya'nın vatandaşlarına Türkiye'ye gitmeyin uyarısı sonrası geçen yıl Rus turistler Türkiye'ye gelmemişti. Bu yılın ilk yarısında Antalya'ya gelen toplam turist sayısı yüzde 55 artış gösterdi.

Avrupa pazarını kaybeden Türkiye, Rus turistlere sarıldı. Türkiye ile Rusya arasında uçak krizinin tatlıya bağlanmasının ardından 2017 yılının ilk 6 ayında Antalya'ya gelen Rus turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre adeta 'patlama' yaparak yüzde 3 bin 857 artarak 1 milyon 321 bine ulaştı. Geçen yıl aynı dönemde 'Türkiye'nin Rivierası' Antalya'ya sadece 33 bin Rus gelmişti.

Sadece haziran ayında Antalya'ya gelen Rus sayısında da yüzde 5 bin 134 artış oldu. Rus turist sayısında patlama yaşanırken Ukraynalı turist sayısı da artmaya devam ediyor. Yılın ilk altı ayında Antalya'ya 282 bin Ukraynalı gelirken turist sayısı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44 arttı. Geçen yılın ilk 6 ayında Antalya'ya gelen İsrailli turist sayısı yüzde 37, Belaruslu turist yüzde 199, Polonyalı yüzde 44, Litvanyalı sayısı yüzde 17, Çek Cumhuriyeti'nden gelen turist sayısı yüzde 53, Slovak turist sayısı yüzde 72, Fransız turist sayısı ise yüzde 5 arttı.

Avrupa'da kayıp devam ediyor

Türk turizminin birinci pazarı olan Avrupa'da kan kaybı devam ediyor. 16 Nisan Referandum süreci öncesi ve sonrasında başta Almanya ve Hollanda ile yaşanan gerginlik turizme olumsuz yansıdı. Alman turist sayısı geçen yılın ilk 6 ayına göre yüzde 26 düşüş yaşadı. Hollanda pazarında ise yüzde 35 azalma meydana geldi. Yılın ilk 6 ayında Antalya'yı Almanya'dan 580 bin, Hollanda'dan ise 82 bin turist ziyaret etti.

İngilizler de Antalya'ya gelmekten vazgeçmeye başladı. Geçen yıl 137 bin İngiliz turist Antalya'yı tercih ederken bu yılın aynı döneminde bu sayı yüzde 4 düşüş gösterdi. Önümüzdeki yıllarda Avrupa ve Rusya'dan sonra üçüncü en büyük pazar olarak gösterilen İran pazarında da yüzde 12 azalış meydana geldi. 2017'nin ilk 6 ayında Antalya'ya 49 bin turist giriş yaptı. Danimarkalı turist sayısı yüzde 24, Belçikalı yüzde 17, İsveçli turist sayısı yüzde 47, Norveçli turist sayısı yüzde 50, İsviçreli turist sayısı da yüzde 32 azaldı. Finli turist sayısı yüzde 56, Avusturya'dan Antalya'ya gelen turist de yüzde 57 azaldı.

Sektör temsilcileri sezondan memnun

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, turist rakamlarının fena görünmediğini belirterek, "Rus turist sayısında 2015'in üstünü göreceğiz gibi. Tempo böyle giderse 2014 yılı rakamlarını yakalayabiliriz. Alman turist sayısında sadece haziran ayı için rakamları yakaladık. Trend böyle giderse yıl sonunda Antalya 9,5-10 milyon turist sayısını görebilir" dedi. TÜROFED Başkanı Osman Ayık, turizmde ülke açısından sıkıntının devam ettiğini kaydederek, "Kıyı bölgelerinin çabuk toparlayacak. İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde toparlanma zaman alacak gibi. Gelir açısından baktığımızda da amacımız öncelikle kapasite kullanımını artırma. Turizm gelirini büyütmek için birkaç yıl zamana ihtiyaç var" diye konuştu.

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı da, Antalya turizminde 2017 ilk 6 ayında yüzde 55 artış olduğunu belirterek, "Rus turist sayısı 2014 yılı rakamlarına yaklaştı. Sadece Haziran ayı girişlerinde İsrail, Ukrayna, İran, Moldova, Beyaz Rusya'nın turist sayılarında yükselme olduğunu kaydetti. Avrupa pazarında düşüşler var. Ancak bu 'son dakika' satışlarıyla azalacak ve durağanlaşacak. Yüksek sezonda düşüşler azalacak. Ancak İskandinav ve Benelüx ülkelerinde sıkıntı devam ediyor. Bu ülkelerde kan kaybı sürüyor. Bu kan kaybı olmasaydı 2017 yılsonu itibariyle 2015 rakamlarını yakalayabilirdik" dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin ise turist sayısı açısından Antalya'yı Rus turistlerin kurtardığını belirtti. Toplam turist sayısında yüzde 55 artış olduğuna dikkat çeken Çetin, ''Psikolojik açıdan turist sayıları geçen yıla göre daha iyi. Ama fiyatlar çok geriye gitti. Turist sayısının artmasını iyi değerlendirmek lazım. Rus turist sayısı arttı ama getirisi ne oldu? Antalya ekonomisine, ülkeye katkısına iyi bakmak lazım. Turist sayısı artsa Antalya'ya katkısı sayı kadar katkısı olmadı. Ancak gelecek yıllar için moral veriyor. Şu anda artık bir karamsarlık yok'' şeklinde konuştu

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Duran, turist sayısındaki artışların 2016 yılına göre değil 2015 yılı rakamlarına göre değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'ye gelen turist sayısının 2016 yılına göre yüzde 5 artış, 2015 yılına göre de yüzde 22 kayıp olduğunu belirten Duran, Avrupa pazarında kaybın yüzde 37 civarında seyrettiğini bildirdi.

İngiltere pazarında yüzde 30, Hollanda da ise yüzde 30-35 kayıp olduğuna dikkat çeken Duran, ''Türkiye için Alman pazarı ilk sırada geliyordu. Geçen yıla göre Alman pazarında yüzde 25 kayıp görünürken, 2015 rakamlarına göre de yüzde 45 kayıp olduğu ortaya çıkıyor'' dedi.

Rusya pazarının düzeldiğini ve Türkiye genelinde Rus turist sayısında 2015 rakamlarının yakalandığını anlatan Hakan Duran, Ukrayna ile yapılan anlaşma ile pasaportsuz girişlerin de çok etkili olduğuna dikkat çekti.

Rakip ülkeler Yunanistan, İspanya, Portekiz ve hatta Hırvatistan'ın doluluk yaşadığını kaydeden Duran, "İspanya artık turist almak istemiyor. Rakip ülkelerde çok fahiş fiyatlar oluştu. Bu bizim açımızdan olumluya dönebilir. 'Son dakika' rezervasyonlar Ağustos ayında daha da hızlanacak. Şu anda Rusya'da en ucuz ülke Türkiye…En ucuz paket tur fiyatları 450-500 dolar seviyesinde. Geçen yıl Türkiye'ye gelen turistlerin kişi başı harcama miktarı 710 dolar civarındaydı, bu sezon 625-630 dolar civarında olabilir" şeklinde konuştu.