Turizmde "yerli tatilci" bereketi

TÜROFED Başkanı Ayık, Türkiye'de özellikle iç turizmde rakamların yüzleri güldürdüğünü, bu yıl da geçmişte olduğu gibi şu ana kadar yerli turistlerin tatil için en çok Ege ve Akdeniz'i tercih ettiğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı (TÜROFED) Osman Ayık, yıl başından bu yana iç turizmde yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de turizm rakamlarının hedeflenen veriler doğrultusunda gerçekleştiğini anlatan Ayık, okulların açılmasıyla özellikle çocuklu aileler için tatil sezonuna ara verilmesine rağmen konuklama tesislerindeki dolulukların sürdüğünü belirtti. 

Tesisler hala dolu

Osman Ayık, genelde eylül ayında tatil bölgelerindeki ve otellerdeki tatilci sayısının azaldığı yönünde bir kanı bulunduğunu ancak bunun tam anlamıyla doğru bir düşünce olmadığını vurguladı.

Aksine eylül ayında tesislerin yüksek doluluk oranlarına ulaştığını kaydeden Ayık, "Eylül, yerli ve yabancı misafirlerimizi ağırladığımız ayların başında geliyor. Bu dönemde çocuklu aileler tatillerini bitirip evlerine dönerken, çocuksuz ve orta yaşlı tatilseverler de hem uygun ücretlerle hem de uygun iklim şartlarında diledikleri gibi konaklayabiliyor" dedi. 

Yılın ilk aylarından itibaren bir önceki yıla kıyasla artan ziyaretçi sayısının temmuzda zirveye ulaştığını kaydeden Osman Ayık, Türkiye'nin yakın coğrafyasında yaşanan olumsuz gelişmelere karşın turizmde sahip olunan zenginliklerin bu olumsuzlukları en aza indirdiğini dile getirdi. 

Ayık, şöyle devam etti:

"Dış turizmdeki başarının yanı sıra iç turizmde de rakamlar yüzleri güldürüyor. Yıl başında Türkiye geneli için öngörülerimiz yüzde 5 ile 8 arasındaydı. Şu ana kadar rakamlar gösteriyor ki İstanbul ve Antalya aşağı yukarı öngörülerimiz doğrultusunda ziyaretçiyi ağırlıyor. Hatta bazı aylarda üzerine bile çıktı beklentilerimizin. Sadece İzmir'de bir miktar ekside rakamlar. Bunun sebebinin de tanıtımlardaki yetersizliklik olduğunu düşünüyoruz. Özellikle iç pazarla ilgili bir sorun yok, sıkıntı dış pazardan gelen ziyaretçide. Bu konuda önümüzdeki dönemde bir kısım tedbirler alınacak ve atılımlar gerçekleştirilecek."

Hedef 12,5 milyon yerli turist

Osman Ayık, Türkiye'de artık sadece deniz turizminin ilgi görmediğini kültür, sağlık, termal, doğa ve alternatif diğer tüm tatil seçeneklerinin değerlendirildiğini kaydetti. 

Kültür ve Turizm Bakanlığının turizm faaliyetlerini 12 aya yayma çalışmalarının meyvesini verdiğini de anlatan Ayık, ulaşım, altyapı ve konaklamadaki gelişmelerin yanı sıra çözüm sürecinin de turizmdeki başarıyı arttırdığını vurguladı. 

Ayık, çözüm sürecinin hız kazanmasıyla turizmdeki hedefleri de büyüttüklerini söyledi.

"Çözüm sürecinden turizmciler olarak çok umutluyuz" diyen TÜROFED Başkanı Ayık, "İç turizmde 2023 yılında 12,5 milyon turist bekliyoruz. Bu sadece deniz kum güneş turizmi için değil. Akdeniz ve Ege'nin yanında Karadeniz ve Anadolu da yerli turistten büyük ilgi görüyor. Ayrıca artık insanımız tatilini planlamak için son anı da beklemiyor. Erken rezervasyon imkanlarından faydalanıyor ve bu da turizm yatırımlarına ve konaklamaların ücretlerinin düşmesine yarıyor" diye konuştu.

Yurt içi pazarda 10 milyon gezgin

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, 2014'ün ilk çeyreğinde yurt içinde ikamet eden 10 milyon 61 bin kişi seyahate çıktı.

Seyahate çıkanların bir ve daha fazla geceleme kaydı ile ülke içinde yaptıkları toplam seyahat sayısı yüzde 6,5 artarak 12 milyon 745 bine ulaştı. Seyahate çıkanlar, ortalama 258 lira harcadı.

Yine aynı dönemde yerli turistin yüzde 68,5'i yakınlarını ziyaret amacı güderken, yüzde 13,2'si de sağlık amaçlı seyahat etti. Üçüncü sırada yüzde 9 ile gezi, eğlence, tatil amaçlı seyahatler oldu.

Yerli turistlerin yurt içinde yaptıkları seyahat harcamaları yüzde 33,8 artarak  3 milyar 292 milyon 746 bin liraya ulaştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir