Türkiye "helal turizm"in cenneti olacak

Helal turizmin yıllık parasal büyüklüğü 5 yıl içinde 200 milyar dolara ulaşacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin, helal turizm potansiyelini kullanması halinde, 2023 hedefindeki 50 milyar dolarlık turizm gelirine rahatlıkla ulaşıp, gelirinin yüzde 30'unu bu şekilde elde edebileceği belirtildi. 

Tatil ve seyahat sektöründe dini duyarlılıkları gözeten "helal turizm"e ilgi artıyor. Dünyada "helal tatil" hizmeti veren tesis sayısı 350 civarında iken bunun 160'ı, Türkiye'de bulunuyor. Söz konusu turizmin yıllık parasal büyüklüğünün 5 yıl içinde 200 milyar dolara ulaşacağı ifade ediliyor.   

Uzmanlara göre, Türkiye, dünyada yaygınlaşan helal turizm potansiyelini kullanırsa, 2023 hedefindeki 50 milyar dolarlık turizm gelirine rahatlıkla ulaşıp, bu gelirin yüzde 30'unu helal turizmden kazanabilecek. 

İslami inanca ve kurallara uygun şekilde tatil yapmak isteyenler için ortaya çıkan helal tatilde tüketiciler, konakladıkları otellerde ibadete rahat odalar, alkollü içecek sunulmaması, kadın ile erkeklerin ayrı kullanabileceği yüzme havuzları ve özel aile hizmetlerine dikkat ediyor.  

Türkiye'nin ilk helal turizm tur operatörü Evratur Genel Müdürü Cüneyt Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin 2023 için 50 milyar dolarılık turizm geliri hedefine, helal turizm gibi yeni gelişen pazarlarla ulaşabileceğini söyledi.  

Çetin, Türkiye'nin turizmden elde ettiği gelirin yıllık 35 milyar dolar civarında olduğunu hatırlatarak, helal turizmin yeni bir pazar olduğu için net bir bilgi sahip olunamadığını belirtti. Çetin, helal olarak nitelenen otellerin raporlarına göre konaklayan misafirlerin ortalama yüzde 90'ı Türkiye içinden, yüzde 10'nu da çoğunluğu Türk gurbetçilerden oluşan yabancı ülkelerden gelenlerin oluşturduğunu kaydetti. 

"Türkiye'de helal tatil hizmeti veren tesis sayısı 160" 

Her seyahat eden Müslüman'ın, helal turizm olanaklarını tercih etmediğini belirten Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Uluslararası araştırma şirketi Crescent Rating'in yaptığı araştırmaya göre, geçen yıl Müslümanlar seyahatlerinde (hac ve umre hariç) 160 milyar dolar harcamış. Araştırmada Müslümanların yüzde 51'i helal turizm olanaklarını kullanmak istediklerini belirtmiş. Dünya turizm endüstrisinin yıllık hacmi 1 trilyon 100 milyar dolar. Müslüman turist potansiyeli turizm endüstrisinin yüzde 15'ini kapsamaktadır. Bu oranın yüzde 51'lik kısmının helal turizm alıcısı olduğunu varsayarak, helal turizm pazarının 2014'de turizm endüstrisinin yaklaşık yüzde 7,5'luk payını oluşturduğunu söyleyebiliriz. Bu da yaklaşık 82 milyar dolarlık bir pazar."  

"Dünya Helal Turizm Konferansı İstanbul'da yapılacak" 

Türkiye'nin hedefleri hakkında da bilgi veren Çetin, "Dünyada helal tatil hizmeti veren tesis sayısı 350 ve bunun 160'nın Türkiye'de. Her yıl yenileri açılan kıyı, termal ve şehir helal otelciliği yanı sıra yabancı Müslümanları Türkiye'ye çekmek için kurulan Türkiye merkezli 'Halal Voyage' markamız var. Dünya Helal Turizm Konferansı'nın ikincisi 21-23 Mart 2016 tarihlerinde Kültür Bakanlığı'nın ana sponsorluğunda Haliç Kongre Merkezi'nde yapılacak. Bu kongre Türkiye'nin bu pazara ne kadar önem verdiğinin de bir göstergesi. Helal Turizm Birliği kurma çalışmalarına başlandı" ifadelerini kullandı. 

Çetin, dünya helal turizm sıralamasında, Türkiye'nin Malezya'nın ardından ikinci olduğunu belirterek, "Bin yıllık İslam kültürümüz, tamamına yakını müslüman nüfusumuz ve dünyadaki helal turizm tesislerinin yarısını ülkemizde barındırmanın verdiği güç ile devlet destekli tanıtımları başlatarak bu büyük potansiyeli kullanmak zorundayız. Türkiye kolayca bu pazarın lideri olabilecek güçtedir" değerlendirmesinde bulundu.   

"Helal Turizm Türkiye'yi hedefine ulaştıracak" 

Gelen turist sayısı bakımından Türkiye'nin dünyada altıncı sırada olduğunu ifade eden Çetin, şöyle devam etti: 

 "2023 turizm hedefi 50 milyon turist ve 50 milyar dolar gelir. Bu hedefe ulaşabilmek, mevcut pazarlar ile yılda ortalama yüzde 3,3 büyüyen turizm endüstrisinin büyüme oranına göre zor gözükmektedir. Bu hedefe ancak turizmi çeşitlendirilip, yeni pazarlar katabilirsek çok daha kolay ulaşabiliriz. İşte helal turizm pazarı bu hedefe çok kısa zamanda Türkiye'yi ulaştırıp, dünya sıralamasında da üst sıralara taşıyabilecek, an itibarıyla en hazır pazar olarak gözükmektedir. Bu aynı zamanda dünya müslümanlarının gözünde lider ülke imajı bulunan ülkemizin yerini daha da sağlamlaştıracaktır. Dünyada İslami finansman pazarına liderlik eden ve standartları belirleyen ülke İngiltere. Helal gıda konusunda da liderlik eden ülke Hollanda. Bu sıralama Müslümanlar için can sıkıcı olmakla beraber üzüntü ile karşılanmaktadır. Ancak helal turizm pazarı hala gerçek liderini bulamamış olup kendi içerisinde standartlar dahi tam belirlenememiştir. Bu standartları belirleyip, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü'ne kabul ettirmek çok zor olmayacaktır. Bir pazarla ilgili standartları belirleyen ülke'de o pazarla ilgili yönlendirmeleride yapabilecek güce sahip olacaktır."   

"Birçok eksiklik var" 

Söz konusu pazar için hizmetler sunan Halalbooking.com üst düzey yetkilisi Ufuk Seçgin de Türkiye'de mevcut alternatif tatil plaj otellerin benzerlerini dünyanın hiçbir yerinde bulunmadığını belirterek, gelişmesi gereken bu sektörde birçok eksikliğin bulunduğunu ifade etti. 

Seçgin, Türk Hava Yollarının 260 üzerindeki destinasyon bağlantılarıyla dünyanın her yerinden Türkiye'ye ulaşımın ciddi manada kolaylaştığını vurgulayarak, "Özellikle Alanya bölgesi mevcut olan 10-15 alternatif tatil plaj otellerini göz önünde bulundurduğunuzda alternatif turizm destinasyonu olarak dünya birincisi. Bunun dışında sayısız helal termal otelleriyle de Türkiye yine küresel arenada öncüdür" dedi.  

"Helal turizmin parasal büyüklüğü 5 yılda 200 milyar dolara ulaşacak" 

Türkiye dışında helal tatilde özellikle Abu Dabi, Endonezya ve Malezya'da bazı girişimciler helal şehir oteller kategorisinde ciddi yatırımlar yaktıklarını ve otel sayıları bu destinasyonlarda gün geçtikçe arttığını anlatan Seçgin, helal tatilin yıllık parasal büyüklüğünün 5 yıl içinde 200 milyar dolara ulaşacağını dile getirdi. 

Hizmetlerine Türkiye dışında en çok Almanya, Fransa, İngiltere ve Rusya'dan talep geldiğini belirten Seçgin, genel anlamda müşterilerinin Batı Avrupa ve Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu ağırlıklı olduğunu, bunun dışında Körfez'deki Arap ülkelerinden yoğun talep gördüklerini kaydetti.  

 "Türkiye'nin reklama ihtiyacı var" 

Seçgin, Türkiye'deki helal tatil sektörününde birçok eksikler olduğunu vurgulayarak, söz konusu eksiklikleri, "Artan uluslararası talebi karşılayabilmek için daha çok beş yıldızlı tatil köylerinin geliştirilmesi ve beş yıldız seviyesinde kaliteli hizmetin verilmesi, farklı müşteri gruplarına uygun tesisler sunabilmek için amacına göre tasarlanmış bay ve bayanlara ayrı ayrı açık hava yüzme havuz ve plajlarla hizmet verebilecek yeni tatil köylerinin inşa edilmesi, tüm tatil köylerindeki otel personelinin İngilizce dil yeterliliğinin geliştirilmesi ve Türkiye'nin global platformlarda alternatif tatil destinasyonu olarak kendisini reklam etmesi" olarak sıraladı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir