Turzim sektörü, 88 ülkenin bütçesini geride bıraktı

Turizmde yıllık 26 milyar dolarlık ciroya ulaşan Türkiye, aralarında Gürcistan, İzlanda, Kırgızistan ve Kosova'nın da bulunduğu 88 ülkenin bütçesini geride bıraktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Turizmde yıllık 26 milyar dolarlık ciroya ulaşan Türkiye, aralarında Gürcistan, İzlanda, Kırgızistan ve Kosova'nın da bulunduğu 88 ülkenin bütçesini geride bıraktı.

Türkiye'nin turizm cirosu, her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Seyşeller, Bahamalar ve Maldivlerin ortalama ekonomik büyüklüğünün yaklaşık 6 katına ulaştı.

Türkiye Otelciler Federasyonunca (TÜROFED) hazırlanan 6 aylık genel değerlendirme ve Türkiye'nin gelecek 4-5 yıllık hedeflerinin yer aldığı rapordan derlenen bilgilere göre, 26 milyar dolarlık işlem hacminin ağırlığını, konaklama, yiyecek içecek ve lokantacılık sektörü oluşturuyor.  

Söz konusu işlem hacminden elde edilen ciro ise inşaattan perakende ticarete, tarımdan gıda üretimine kadar 54 ana ve alt sektörün gelir kaynakları durumunda.  

Turizmde 1970'lerde 1-2 milyar dolar olan ciro, 1980'li yıllarda 3-5 milyar dolar aralığına yükselirken 1990'lı yıllarda hızlı büyüme sürecine giren sektörün toplam alımları da 15 milyar doların üzerine çıktı.  

En büyük katkı gıda ve içecek üretimi sektörüne

2000'li yıllarda benzer büyüme rakamlarını yineleyen sektörün etkilediği diğer 54 sektörden aldığı mal ve hizmetler toplamı da 26 milyar doları bulan bir büyüklüğe geldi.

Raporda yer alan tahminlere göre, turizm sektörü gerçekleştirdiği alımlarla en büyük katkıyı, gıda ve içecek üretimi sektörüne yaptı.  

Öte yandan tarım ve hayvancılık, seyahat organizasyonu, gayrimenkul ve enerji sektörleri de turizmden yüksek oranda etkilendi.  

Turizm ve konaklama sektörünün doğurduğu ekonomik değerler (milyar dolar), diğer sektörlerden mal ve hizmet alımları toplamları ise şöyle:

Mayıs-ağustos döneminde 435 milyon turist

Turizm faaliyetlerinin en yoğun olarak gerçekleştiği mayıs-ağustos döneminde dünyadaki turist sayısının 435 milyon olması bekleniyor. Söz konusu rakam bir yıl içerisinde gerçekleşmesi beklenen toplam turist sayısının yüzde 40'ına karşılık geliyor.  

Söz konusu dönemdeki havayolu rezervasyonlarında yaşanan yüzde 4'lük artış da bu tahminleri destekliyor.  

Her yıl yüzde 3,8'lik artış

Bu yıl dünya turizminde yüzde 3-4 seviyesinde büyüme beklenirken, söz konusu büyüme tahmini UNWTO'nun dünya turizminin 2020'ye kadar her yıl ortalama yüzde 3,8 oranında büyümesine ilişkin tahminiyle paralellik gösteriyor.

Türkiye de turizmin vitrininde

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), 2013 ilk dönem (ocak-şubat-mart) turizm istatistiklerine göre söz konusu dönemdeki ziyaretçi sayısı, yüzde 18,7 artarak 5 milyon 8 bin 425 kişi olmuştu. Bu sayının 4 milyon 76 bin 518'i yabancı, 931 bin 907'si ise yurt dışında ikamet eden vatandaşlardan oluşmuştu.  

TÜİK'in bu yılın ikinci dönemine ilişkin verileri de turizmdeki artışı teyit ediyor. Nisan-mayıs-haziran aylarını kapsayan bu dönemde Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısı, yüzde 12,8 artarak 10 milyon 514 bin 909 kişi oldu. Bunun 9 milyon 519 bin 922'sini yabancı, 994 bin 987'sini ise yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.