Uludağ'da kayak keyfine 3 saat içinde ulaşılacak
İstanbul Kabataş İskelesi'nden yeni kurulan deniz otobüsü şirketi BUDO'ya binen bir yolcu Mudanya'ya vardıktan sonra otobüsle aktarma ile teleferiğe ulaşacak ve toplam 3 saatte kayak merkezine varabilecek.
Handan Sema CEYLAN
İSTANBUL - Kabataş İskelesi ile Uludağ'ın zirvesi arası 3 saate inecek. Aynı anda, raylı sistemler, teleferik, deniz otobüsü ve havayolları yatırımları için seferber olan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Uludağ'ı da daha büyük bir cazibe merkezi haline getirmeye hazırlanıyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin projeleri sayesinde İstanbullu hiç trafiğe takılmadan 3 saatte Kabataş'tan Uludağ'ın zirvesine çıkıp, kayak keyfi yapabilecek. Bunun için Kabataş'tan Büyükşehir Belediyesi'nin şirketi BURULAŞ'a bağlı BUDO'ya (Bursa Deniz Otobüsleri) binen bir İstanbullu, Mudanya'da bir saat 45 dakika olabilecek. Buradan otobüslerle dünyanın en uzun teleferik hattına aktarma yapacak, İstanbullu sadece 22 dakikada teleferik ile Uludağ'ın zirvesinde olabilecek.
İstanbullu kayak kıyafetlerini giyinerek, 3 saatte kayak yapabilir hale gelecek. Yalnız bu imkandan faydalanmak için Bursa Büyükşehir Belediye'sinin teleferik hattını önümüzdeki sene tamamlamasına kadar beklemek gerekecek.
Dünyanın en uzun teleferiği
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, gazeteniz DÜNYA'yı ziyaret ederek, Başyazarımız Osman S. Arolat'ın sorularını yanıtladı. Sanayi şehri Bursa'da 600 yabancı şirket olduğunu anımsatan Başkan Altepe, geçtiğimiz günlerde Bursa'ya 22 Arap ülkesiyle ortak havayolu kurmak için harakete geçtiklerini anımsatarak, "Turizm değerlerimizi de harekete geçirmeye çalışıyoruz. Sadece havayollarında da değil, tüm ulaşım projelerinde ataktayız. Bildiğiniz gibi BUDO'yu kurduk. 60 kişilik yaya binilen deniz otobüsleri alıyoruz. İstanbul'da uçağı olan bir Bursalı 6 saat önceden yola çıkıyordu. Şimdi deniz otobüsü sayesinde bunu bir saat 45 dakikaya düşürdük.
Ayrıca raylı sistemler konusunda da yatırımlarımıza devam ediyoruz. Yerli vagon imalatı için de harekete geçtik. Durmazlar Makine ile Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde ilk yerli vagon İpekböceği'ni ürettik" diye konuştu. Teleferikte tüm hattın yenilenmesinin ardından 8'er kişi kapasiteli 175 gondol tipi kabinle hizmet vereceklerini ve saatlik yolcu taşıma kapasitesini bin 800 kişiye çıkartacaklarını anlatan Altepe, şöyle devam etti: "Toplam 8.84 kilometre ile dünyanın en uzun hatlı teleferiğini inşa ediyoruz. Bu sayede Uludağ'ın oteller bölgesine 22 dakikada ulaşılabilecek. Ancak bütünleşik olarak düşündüğümüzde bir İstanbullu bu projeler bittiğinde 3 saatte Uludağ'da olabilecek. Kabataş'tan Mudanya'ya BUDO ile gelecek. Daha sonra teleferiğe kadar otobüsle aktarma yapacak ve 22 dakikada oteller bölgesine ulaşacak. Burada turizm acenteleri harekete geçebilir. Ayrıca İstanbul'dan Bursa'ya Bursa'dan İstanbul'a inanç turları da düzenlenebilir, tarihi yarımada ve tarihi camilerin ziyaret edilmesi sağlanabilir. Bursa'nın 4 bin termal kaynağı var." Eski stadı meydan yaptıklarını anımsatan Başkan Altepe, yeni stadın metronun hemen yanında olduğunu anımsatarak, "Bursa'da 100 tane spor tesisini hayata geçiriyoruz" diye konuştu.
Polonya'dan raylı sistemlerde işbirliği için Bursa'ya yeşil ışık
Bursa Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret eden Polonya'nın Ankara Büyükelçisi Marcin Wilczek, ekonomi alanında yeni yatırımların önünü açmayı hedeflediklerini, özellikle raylı istemler konusunda Türkiye ile Polonya arasında Bursa üzerinden işbirliği sağlanabileceğini söyledi. Bursa'nın Polonyalılar açısından tarihi ve mistik, sembolik bir şehir olduğunu kaydeden Büyükelçi Wilczek, sadece Varşova'da 1.000 kilometrelik metro hattının bulunduğunu belirterek, "Bursa'daki raylı sistem üretimlerine dahil olabiliriz. Aynı
operasyonları Bursa'yla dirsek teması halinde kendi ülkemizde de gerçekleştirebiliriz"