Yabancılar tatil için karta yüklendi

Turizm sezonu için geri sayım sürerken yabancı kartlarla yapılan seyahat acentesi ödemeleri iki katına çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Banka kartları ve kredi kartları ile şubat ayında toplam 46,8 milyar TL'lik ödeme yapıldı. Bu tutarın 42,3 milyar TL'si kredi kartları ile ödenirken 4,5 milyar TL'sinde banka kartları kullanıldı. Yabancı kartlarla yapılan seyahat acentesi ödemeleri iki katına çıktı.

Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) açıkladığı verilere göre kartla yapılan harcamalarda önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı banka kartı ile ödemelerde yüzde 30, kredi kartı ile ödemelerde ise yüzde 6 oldu.

Ticari kredi kartı ile ödemeler hılza büyüyor 

Ticari kredi kartları ile şubat ayında toplam 8,9 milyar TL'lik ödeme gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde 7,9 milyar TL ödeme yapıldığı dikkate alındığında, yüzde 13 oranında artış gerçekleştiği görülüyor. Her geçen gün artan ticari kredi kartları ile yapılan ödemelerin toplam kredi kartı ödemeleri içindeki payı ise yüzde 21'i geçmiş bulunuyor.

Yabancı kartlarla 1.1 milyar lira ödeme

BKM verilerine göre şubat ayında yabancı kartlar ile yurt içinde toplam 1 milyar 121 milyar TL tutarında ödeme yapılırken bu ödemelerin 749 milyon TL'sinin kredi kartları, 372 milyon TL'sinin ise banka kartları ile gerçekleştiği görülüyor. Buna göre önceki yılın aynı dönemine kıyasla yurt içinde yapılan ödemelerde yabancı kredi kartları ile yüzde 10, yabancı banka kartları ile ise yüzde 33 oranında artış gerçekleşti.

En fazla pay seyahat harcamalarında

Yabancı kartlar ile yurt içinde yapılan harcamaların sektöre göre dağılımı incelendiğinde en fazla payın yüzde 18 ile konaklama sektöründe olduğu görülüyor. Konaklama sektörünü yüzde 15 pay ile seyahat acenteleri, yüzde 14 pay ile giyim ve aksesuar, yüzde 11 pay ile havayolları, yüzde 7 pay ile kuyumculuk sektörleri takip ediyor. 2016 yılının şubat ayı ile kıyaslandığında kartlı ödeme tutarında en fazla artış görülen sektörün yüzde 87 ile seyahat acenteleri sektörü olduğu görülüyor. Bu artış yaz dönemi tatil planlamalarının yapıldığı bu dönemde yabancıların geçen yıla göre çok daha fazla reservasyon yaptırdığına işaret ediyor.