Yıldızı yeniden parlayan Türk turizmine fiyat uyarısı

Londra merkezli tur operatörü Jet2holiday CEO'su Steve Heapy, turizmde Türkiye'nin yıldızının parladığını kaydetti. Heapy, fiyatları yükseltmek isteyen Türkiye'yi fiyatları düşüren İspanya'ya karşı uyardı. (Selenay Yağcı)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Antalya, bu yıl 8. defa Uluslararası Resort Turizm Kongresii'ne ev sahipliği yaptı. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) önderliğinde ve Denizbank'ın ana sponsorluğunda düzenlenen kongreye, Türkiye'den ve dünyadan birçok turizm profesyoneli katıldı. Kongrenin teması ise turizmin geleceği ve geleceğin turizmi masaya yatırıldı.

Kongrenin baş konuşmacısı Londra'nın ikinci büyük tur operatörü Jet2holiday'in CEO'su Steve Heapy, turizmde Türkiye'nin en önemli rakibinin İspanya olduğunu vurgulayarak, İspanya ve Türkiye arasında ters orantılı bir çekişme olduğunu kaydetti. Türkiye'ye "Lütfen pahalanmayın" uyarısında bulunan Heapy, "Akdeniz'de İspanya, Kanarya Adaları gibi destinasyonlar, talebin azalmasıyla fiyatları aşağı çekmeye başladı. Eğer fiyatları dengeli artıramazsa, Türkiye, kazandığı turisti yeniden kaptırabilir. İnsanlar tatil seçiminde fiyat öncelikli davranıyor" dedi.

Taleplerde İspanya'nın söndüğünü ve Türkiye'nin yıldızının parladığını söyleyen Heapy, şunları anlattı: "2018'in ilk 10 ayında İngiltere'den İspanya'ya giden turist sayısı yüzde 9.3 yani 300 bin kişi düştü. Türkiye'ye gelen turist sayısı yüzde 66.6 yani 800 bin kişi arttı. İngiltere'den Türkiye'ye dönük uçuşlar da yüzde 44.6 arttı. Buradaki durum şu: Biri başardığında diğer başaramıyor. Sürekli düşüş ve yükselişler değil, düzenli bir iş modeli istiyoruz. Biz Türk turizmine yatırım yapıyoruz. Farklı model ve doğru denge geliştirmek zorundayız. Böylece hem Türk turizmi hem de Türkiye'ye turist getiren tur operatörleri birlikte kazanır. Türk turizmi için çok iyi bir gelecek görünüyor. Ancak başarı süreklilikle olur."

Havayolu şirketleri Jet2'nun filosunda 102 tane uçak bulunduğunu anlatan Heapy, "Jet2 2019'da Türkiye'ye haftada 89 uçuş planladı. Dalaman'a 35 uçuş yapacağız. İzmir'e 8 uçuşla başlayacağız. Bodrum 14, Antalya 32 uçuş yapacağız. Bu yıl kışın da uçmaya başlıyoruz. 2020 kapasitesi çok daha yüksek olacak" dedi.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da, İspanya ile Türkiye'nin paket turlarda aynı olduğunu belirterek, "İspanya gelirini turizmdeki çeşitlilik sayesinde artırıyor. Bizim de buna odaklanmamız gerekiyor" önerisinde bulundu.

Çin'de Avustralya formülü

Turizmde gelir artırıcı modele odaklanılması gerektiğini vurgulayan Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, Çinli turistlerin 2 bin 54 dolarla dünyada kişi başına en fazla harcayan grup olduğuna dikkat çekti. Çinli turist treninin kaçırılmaması gerektiğini belirten Ateş, Avustralya'nın 2008'de 300 bin Çinli turist çekerken bu sayıyı 2018'de 1 milyon 300 bine çıkardığını söyleyerek "Avustralya Çin'e özel pazarlama yapıp, dijitalde altyapı yatırımlarını ve ülkeden direkt uçuşlarını artırdı. Böylece Çinli turistin harcamasını 2 bin doların üzerine çıkardı. Biz de Avustralya formülünü geliştirebiliriz" diye konuştu.

AKTOB Başkanı Erkan Yağcı da, turizmde pazar çeşitlendirme stratejisinin büyütüleceğini vurgulayarak, şunları anlattı: "Almanya ve Rusya'nın yanı sıra 5 kaynak pazar daha oluşturmalıyız. Turizm gelirleri henüz istediğimiz seviyede değil. Bunun için de alım gücü yüksek pazarlara odaklanıyoruz. Kişi başı geliri 1000 dolara yükseltmek için çalışıyoruz. Artık insanlar yerel tatlara ortak olmak, yerel kültüre dahil olmak istiyor. Dijitalleşen yeni turist profiline hazır olmalıyız. Rakiplerimiz akıllı şehir ve akıllı turizmde çalışmalar yapıyorlar. Bizim de bu konuda hızlanmamız gerekiyor." 2023 hedeflerinin revize etmesi gerekebileceğini söyleyen Yağcı, 2023'te Türkiye'nin 70 milyon, Antalya'nın ise 20 milyon turist sayısına ulaşabileceğini kaydetti.

Antalya'da turizm 8 aya çıktı

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, turizmin geliştirilmesi için kamu-özel sektörün ortak akılla hareket ettiğine dikkat çekti. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de, Antalya'da turizmin kasım sonuna kadar uzadığını, 2019'da rezervasyonların marta kadar çekildiğini kaydederek, "Yani Antalya'da turizm 8 aya çıktı. Hedefimiz bunu 12 aya çıkarmak. Bunun için Antalya'da turizmi çeşitlendirerek film platosu kurmayı, gelen futbol kulübü sayısını artırmayı planlıyoruz" dedi.

KKTC'de hedef 50 bin yatak

Kuzey Kıbrıs Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Türk yatırımcıların atılımlarıyla Kıbrıs'ta yatak kapasitesinin 2018'de 25 bine, turist sayısının da 1.5 milyona yükseldiğini söyledi. Ataoğlu, "2018'de yıl bazında otel doluluk ortalaması yüzde 85 oldu. 3 yılda 40 bin, 5 yılda 50 bin yatak kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz. Turist sayısının artması için Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğiyle Anadolu Jet uçaklarından birini KKTC'ye sabitledi. Bu uçakla yurtdışından getirdiği turisti Antalya üzerinden Kıbrıs'a taşıyacak" dedi.