Yönetim alanı sınırları belirleniyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önerisiyle UNESCO adaylık çalışmaları başlayan İznik’te yönetim alanı sınırlarının belirlenmesi toplantısı İznik Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA (DÜNYA) - İznik Belediye Başkanı Osman Sargın koordinasyonunda yapılan toplantıya Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri ile akademisyenler katıldı.

Alan Başkanı Prof. Dr .Murat Taş, yönetim alanı sınırlarının belirlenmesinin İznik’in UNESCO Dünya Miras Adaylığı için öncelikli konusu olduğuna dikkat çekti. Taş, “Yönetim Alanı Sınırları Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanarak başta ilgili kurumlar olmak üzere tüm paydaşlara iletilecektir. Yönetim alanı onaylandıktan sonra ise İznik’in UNESCO Dünya Miras adaylığı konusunda görüş bildirmek isteyen uzman ve ilgililerden oluşan paydaşların katılacağı genişletilmiş ‘Stratejik Arama Toplantıları’nın yapılması planlanmaktadır. Bu toplantılardan çıkan görüşlerle geliştirilecek Adaylık Dosyası ve Yönetim Planı çalışmaları ile süreç devam edecektir” dedi.

İznik’in kurulduğu günden bu yana ev sahipliğini yaptığı birçok medeniyetin kültürel izlerini taşıdığına işaret eden Murat Taş, “Bir miras olmaktan çok zengin, doğal ve kültürel değerleriyle gelecek nesillere aktarılması gereken önemli bir emanet olduğunun bilincindeyiz. İznik’in dünya mirası antik bir kent olduğu bilinci ile Unesco Dünya Miras Listesi’ne alınabilmesi için birçok çalışma yapılması planlanıyor” diye konuştu.

Bursa Valisi Yakup Canbolat ise alan yönetimi kavramı ile ilçe sınırlarında yer alan sit alanları ve ören yerleri ile bunların etkileşim alanlarının doğal bütünlük içerisinde korunması, yaşatılması, değerlendirilmesi ve geliştirilmesinin hedeflendiğini kaydetti. Bu hedef doğrultusunda tüm paydaşlar arasında koordinasyon sağlanmasının kamu kaynaklarının verimli kullanılmasında büyük katkılar sağlayacağını söyleyen Vali Canbolat, “Nihayetinde hepimizin ortak hedefi, bu güzel ilçenin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde daimi yerini almasıdır. İznik’in kültür varlıklarının gün yüzüne çıkartılması, korunması ve dünya insanlığına tanıtılması, onların hizmetine sunulması büyük önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, aslına dönük çalışmalarla birlikte İznik’in turizm anlamında çok daha fazla değer kazanacağını ifade etti. Başkan Aktaş, şu anda aday listede yer aldıklarını, oluşturulan güç birliğiyle süreci en kısa zamanda tamamlamayı hedeflediklerini belirtti.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay da, İznik’in UNESCO listesine girmesinin Bursa ekonomisi adına çok önemli bir adım olacağını ifade etti. Tarihi milattan önceye dayanan bu coğrafyanın Bursa’ya yakışır şekilde ekonomik bir değer olarak katkı sağlar hale getirilmesinin önemine değinen Burkay, “Bu toplantı neticesinde ortaya çıkacak yeni uygulama metotları inşallah süreci hızlandıracak ve yol haritasını önümüze koyacak. BTSO olarak bu anlamda gerçekleştirilen tüm çalışmalara desteğimizin tam olduğunu ifade etmek istiyorum” açıklamasında bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir