'Engelliye ulaşan Türk şirketler öne çıkacak'

Engelli uyumu konusunda şirketlere çözümler üreten İngiliz şirket Destek Teknoloji Türkiye'de faaliyet göstermeye başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başta AB ülkeleri olmak üzere dünyanın pek çok yerinde engellilerin daha iyi yaşam ve çalışma koşullarına kavuşması için 15 yıldan bu yana hizmet üreten  Destek Teknoloji Türkiye’de de hizmet vermeye başladı. Şirketin kurucusu Andrea Kennedy, “Şirketler, engellilerin kendileri için taşıdığı potansiyelin farkında değil” dedi.

"İşletmeler daha geniş bir pazara ulaşıyor"

Engellilerin eğitim alabilseler bile iş hayatına katılmakta güçlük yaşadığını ve bu zorlukların sanıldığının aksine sadece mimari ile sınırlı olmadığını ifade eden Kennedy, “Biz işyerlerine sağladığımız çözümlerle engelli müşterilerinin ya da çalışanlarının yaşadığı sorunlar ne olursa olsun, sizin onlara ulaşmanızı sağlamak için internet, web ürünleri ve yazılım çözümleri geliştiriyoruz. Ayrıca binaları denetliyoruz. Bu düzenlemeler sayesinde işletmeler bir yandan daha geniş bir pazara ulaşıyor, diğer yandan engellilere yönelik hizmetleriyle sosyal saygınlığa da sahip oluyor’’ diyor.

Kennedy, yaşam ve çalışma alanlarında iyileştirmeler içeren 5378 Sayılı Özürlüler Kanunu’nun kamu ve özel kuruluşlara yükümlülükler getirdiğini hatırlatarak uygulama ve yapılabilecekler konusunda şunlara dikkat çekiyor:

-Türkiye sahip olduğu nüfus ve iş gücü ile olağanüstü bir potansiyele sahip. Ancak eğitimli iş gücünde engellilerin oranı çok az. 

-Eğitim alabilseler dahi iş dünyasında kendilerine yer bulmaları güç oluyor.
 
-Deneyimlerimiz bize şunu gösteriyor; birçok şirket pazar potansiyelinin farkında değil ve engellileri bu potansiyelin dışında tutuyor.  Oysa engellilerin ekonomik potansiyelleri çok yüksek ve bu dikkate alınmalı. 

-Erişilebilirlik Türkiye’de yeni bir kavram olduğu için şirketler, bu tür ürün ve mekanlarla sektörde öne çıkma şansı da bulacak. 

Andrea Kennedy, engellilerin üretim ve tüketim alanlarında ekonomiye katkısının göz ardı edilmemesi gereken bir büyüklükte olduğunu belirterek İngiltere’den şu örneği verdi:

“Nüfusu yaklaşık 64 milyon olan İngiltere’de, 10 milyon civarındaki engelli kişinin yıllık harcama gücü 80 milyar pound üzerinde. Türkiye’de de şirketler engelli nüfusun üretim ve tüketim potansiyelinin farkına varırsa, ekonomik olarak büyük bir sıçrama yapmaları mümkün. Biz, hizmetlerimizle bunu sağlıyoruz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir