'Melek'ler büyüttü, yabancılar peşine düştü

Lisede başlayan dostluk, Türkiye'yi dünyada temsil edecek şirkete dönüştü. Cem Gül ve Doktor Emre Erkin'in kurdukları Nuvia, yabancı yatırımcıların gözdesi oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin yükte ağır, pahada hafif ihracatını tersine çevirmek için devlet desteğiyle kurulan teknokentler meyvesini vermeye başladı. İki mühendisin işlerini bırakarak İTÜ Teknokent'inde kurdukları Nuvia, TÜBİTAK Projesi ile kombilere uzaktan erişim sağlayan sistemi geliştirince yabancı yatırımcıların gözdesi oldu.

Cem Gül ve Doktor Emre Erkin, kombilerin yanlış kullanımından kaynaklı konforsuz ısınma ve yüksek doğalgaz faturası sıkıntılarını çözmek için profesyonel işlerini aksatmadan akşamları ve hafta sonları çalışarak kurdukları  Nuvia'nın geliştirdiği sistem, ilk etapta Türkiye'nin yıllık doğalgaz ithalatını 4.5 milyar lira aşağı çekecek kadar önemli. 

Garajda kurulan ve açıkladıkları karlar bazı ülkelerin milli gelirinden bile fazla olan Google, Apple, Microsoft gibi dünya devlerinin kuruluş öykülerine benzer örnekler Türkiye'den de çıkmaya başladı. Devlet desteği ile kurulan teknokentlerde büyüyen Türk teknoloji şirketlerinin önümüzdeki 10 yılda dünya devleri arasında yer alması ve Türkiye'nin, özlediği teknoloji ihracatından büyük gelir sağlaması bekleniyor. Türkiye'deki en önemli teknokentlerden birisi olan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Enerji Teknokenti'nde yer alan Nuvia'nın genç patronlarının temelini attıkları ve şu an büyük yol kateden şirketleri, kuruluşunun üzerinden daha iki yıl bile geçmeden yabancı yatırım fonlarının radarına girdi.

"Gençlere örnek olsun"

Nuvia'nın İTÜ ARI 6 Enerji Teknokenti'ndeki merkezinde görüştüğümüz şirket kurucuları  Cem Gül ve Doktor Emre Erkin gençlere örnek olacak ve onları teşvik edecek başarı öyküsünü anlattılar. 

Dostluklarının Üsküdar Fen Lisesi'nde sıra arkadaşlığıyla başladığını söyleyen Cem Gül, "Proje ödevlerimizi bile birlikte hazırlardık. Emre ile birkaç puan farkıyla değişik üniversitelere gitmek zorunda kaldık. Ben Koç Üniversitesi'ni, o da İstanbul Teknik Üniversitesi'ni bitirdi.  Daha sonra ben aldığım eğitimi pekiştirmek için, Ar-ge ve inavasyon konusunda çok daha gelişmiş olanaklara sahip olan Almanya'ya gittim.  Mercedes'in Ar-Ge birimlerinde, ardından Almanya'nın TÜBİTAK'ı olarak tanımlayabileceğimiz Max Planck Institute'deçalıştım.Sonra Türkiye'ye döndüm. Microsoft ve Vodafone'da çalıştım.. Emre de bu arada üniversitede akademik kariyer yaptı. O da İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü'nde enerji yönetimi üzerine akademisyenlik yapıyordu" dedi.

270 gece aralıksız çalışma

Biri enerji tasarrufu konusunda akademisyen olan, diğeri ise makinelerin iletişimi konusunda uzman olan dostlar bir araya geldiklerinde bu iki işi birleştiren bir fikir bulmayı tartışırlar. Cem'in evinin merkeze uzak olması ve kendi evinde yaşadığı konforsuz ısınma ve yüksek doğalgaz faturası nedeni ile artık neye yoğunlaşacakları ortaya çıkmıştır. 270 gece sürer bu fikrin olgunlaşması. Sonra o sıralarda inşaatı süren ve bir kaç ay sonra açılacak olan Türkiye'nin ilk enerji temalı teknokentine başvurup kabul edilirler ve Tübitak'tan destek alarak çalışmaya başlarlar.

Teknokent'e girdi, istifayı verdi

Bu süreci ise Doktor Emre Erkin anlatıyor: "Türkiye'de ilk kez kombiye  takılan bir modül sayesinde evde olmadığınız zamanlarda bile telefonla evinizin sıcaklığını ayarlayabilmeyi sağlayan akıllı bir oda termostatı geliştirmeyi başardık. Adını da Cosa Akıllı Kombi Kiti koyduk. Cosa, petek sıcaklığına göre değil, oda sıcaklığına göre çalıştığı için hem tasarruf hem de konfor sağlıyor. Aynı zamanda yatarken sıcaklık fazla geldiğinde evin sıcaklığını yattığımız yerden telefonla düşürmeye, dışarıda olduğunuzda akşama kadar tasarruf edecek şekilde çalışmasına, eve gideceğiniz saatlerde ise yeniden sıcaklığı yükseltmeye olanak sağlayabiliyor. Sonra projenin sağlıklı yürümesi ve bilimsel destek alabilmek için İTÜ'nün o sıralarda inşaatı süren ve yeni açılacak olan Enerji Teknokenti'nde başlamamız gerektiğine karar verdik. İTÜ Teknokenti'nde yer almak için sizin projenize inanılması ve doğru olması gerekiyor. Sonra Teknokent'e kabul edildik. Cem bunun ardından hemen istifa etti. Ben halen akademisyenliğe devam ediyorum. İşte böylece Nuvia doğdu."

"Hedefimiz yurtdışında da aynı başarıyı sağlamak"

İTÜ'de büyümeye başlayan Nuvia'ya destek sadece TÜBİTAK ve İTÜ'den ibaret değildir. Ülker Pazarlama Başkanı Lale Saral Develioğlu ve uluslararası yatırım firması Revo da bu başarıya inanarak yatırımcı olurlar. Şirket kısa zamanda tamamen yerli mühendisler tarafından geliştirilen Cosa markası ile Ümraniye'de üretim yapmaya başlar. Bu süreci iki kurucu ortak Cem Gül ve Emre Erkin şöyle anlatıyor: "Bu cihaza kombi kullanan her evin ihtiyacı olduğunu biliyorduk. Çünkü kombinin bu şekilde yani akıllı bir oda termostatı ile kullanılması önemli bir yakıt tasarrufu sağlıyor. Cosa piyasaya sürülmesinin hemen ardından çok ciddi satış rakamlarına ulaştı. Önümüzdeki 5 yıllık kalkınma planımız içerisinde Cosa'nın yurtdışında da aynı başarıyı yakalamasını sağlamak var."

Pazar iştah açıyor

Türkiye'deki yaklaşık 20 milyon hanenin yarısı kombi ile ısınmakta olduğu düşünüldüğünde 5 yıl içinde yüzbinlerce eve ulaşılacağını vurgulayan ortaklar, "Türkiye'de ilk ve tek firma olmamız yabancı yatırımcıyı da harekete geçirdi. Pazar oldukça büyük. Dünyada da çok büyük bir pazar var. Türkiye olarak önemli miktarda ihracat potansiyeli bulunuyor. Biz bu başarı öyküsünü yarım bırakmak istemiyoruz" diyor.

Türkiye'nin dünyadaki temsilcileri

Başarılı girişimcilerin desteklenmesi için Endeavor bünyesine katılmalarını sağlayacak seçmelere Türkiye'yi temsilen katılacak iki firmadan biri, Cem Gül ve Emre Erkin tarafından kurulan Nuvia oldu. 2016'da Dubai'de düzenlenecek olan Endeavor Uluslararası Seçim Paneli'nde Türkiye'yi temsil edecek Nuvia, büyümesini sağlayacak iş dünyası liderlerine ve finansmana erişme şansı yakalayacak.

Yılda 4.5 milyar lira tasarruf

Doktor Emre Erkin, Nuvia bünyesinde Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ve Türkiye'de üretilen akıllı termostatın ilk etapta Türkiye'nin doğalgaz faturasını yılda 3 milyar dolar aşağı çekeceğini söyledi. Türkiye'de 20 milyon hanenin doğalgaz kullandığını belirten Emre Erkin, "Bu 20 milyon hanenin yarısı Cosa kullansa bu tasarrufu sağlarız. Hane başına yılda ortalama 1500 TL doğalgaz faturası ödeniyor. Testlerde yüzde 40'a kadar ulaşmamıza rağmen yüzde 30 ortalama tasarrufu baz alırsak her hanenin ortalama tasarrufu 450 lira olur. 10 milyon hanenin toplam tasarrufu ise 4.5 milyar liraya ulaşır. Bu parayı Hazine kasasından ithalata harcamamış oluruz. Devletin bu konuyu stratejik eylem planı içine alması herkese kazandırır" dedi.

Sırada klimalar var

Bu cihaza yüklenecek yeni yazılımlarla yeni özellikler eklemek için Ar-Ge birimlerinin çalışmasını sürdürdüğünü ifade eden Cem Gül ve Emre Erkin, "Öncelikle bu yaz klimaları da Cosa'ya entegre etmek için çalışıyoruz. Daha sonraki hedefimiz ise evdeki bütün cihazları bu kite entegre ederek tüm cihazların dışarıdan cep telefonu uygulamasıyla kontrol altına alınmasını sağlamak. Her geliştirdiğimiz yazılımda vatandaş yeni cihaz almayacak. Sadece cep telefonu uygulamasına yeni güncelleme gelecek" diye konuştu.

1 yılda kendini amorti ediyor 

Genç girişimciler, ülkemizde elektrik, benzin gibi konularda insanların tasarruf sağlayacakları vaadi ile piyasaya sürülen bir takım sahte girişimlerin yarattığı olumsuz imajın farkında olduklarını belirtiliyorlar.  Cosa'nın binlerce evde kullanıldığının ve gerekli tüm standartlara uygunluk konusunda yetkili kurumlardan onaylarının alındığının altını çizen Erkin ve Gül  "Akıllı algoritmaları sayesinde evin ısınma ve soğuma sürelerini öğrenen Cosa, doğalgaz tüketiminizde yüzde 10 ila 30 arası tasarruf etmeyi sağlıyor. Evde, uykuda ya da dışarıda olma durumlarına göre evin sıcaklığı ayarlanabiliyor ve uzaktan kontrol edilebiliyor. Ayrıca haftalık rutin önceden programlandığında, Cosa buna göre evin istenilen gün, saat ve sıcaklıkta olmasını sağlıyor. Tatile giderken kombinin kapatılıp peteklerdeki suyun donmayacak şekilde korunması da mümkün" diyorlar.