'Zarar ediyoruz, ama 40 yeni istasyon açacağız'

BP Türkiye Ülke Müdürü Martin Thomsen, 40 yeni istasyon açacaklarını bilgisini paylaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BP Türkiye Akaryakıt Ülke Müdürü Martin Thomsen, akaryakıt fiyatlarına müdahale, kur ve regülasyonların etkisiyle Türkiye'de şu anda zarar ettiklerini; ancak büyüme stratejilerini korudukları pazarda bu yıl 40 yeni istasyon yatırımı planladıklarını söyledi.

Thomsen, 2015 yılı için öncelikle bayi sözleşmelerinin yenilenmesine odaklandıklarını; ancak daha sonra finansal ve operasyonel olarak kendi stratejileri ile uygun düşmesi durumunda inorganik büyüme fırsatlarını da değerlendirebileceklerini söyledi.

BP Türkiye Akaryakıt'ın Doğuş Otomotiv ile akaryakıt alımlarına ilişkin hayata geçirdiği işbirliği projesinin tanıtım toplantısı sonrası Reuters'ın sorularını yanıtlayan Thomsen, zorlu bir pazar olan Türkiye'nin büyüme potansiyeli nedeniyle cazibesini koruduğunu; ancak büyümenin pazardaki oyuncaların kârına yansımamasının sıkıntı yarattığını belirtti.

Thomsen, "Ciro büyüse de, kârımıza aynı şekilde yansımıyor. BP olarak kâr hedefimizin altındayız. Şu anda kâr edemiyoruz, zarar yazıyoruz" dedi.

Buna karşın Türkiye'nin hem büyüme potansiyeli, hem de BTC ve Şahdeniz gibi projelerin etkisiyle BP için en stratejik ülkelerden biri konumunda bulunduğunu vurgulayan Thomsen, "Bu yıl karşılaştığımız öngörülemeyen zorluklara rağmen BP olarak Türkiye pazarındaki büyüme stratejimizi koruyoruz. Bu yıl öncelikle bayi sözleşmelerinin yenilenmesine odaklanacağız. Bunun yanı sıra 2014'e paralel şekilde, bu yıl da 40 yeni istasyon yatırımı planlıyoruz" dedi.

Thomsen'in verdiği bilgiye göre, BP Türkiye Akaryakıt'ın 647 istasyonu bulunuyor. Şirketin pazar payı ise yüzde 9 seviyesinde.

Akaryakıt sektöründeki düzenlemeler kâr marjları üzerindeki baskısı artarken, Fransa merkezli Total'in Türkiye'deki akaryakıt dağıtım faaliyetlerini satmak üzere Societe Generale'i yetkilendirdiği belirtilmişti. Doğan Holding'in bağlı ortaklığı Doğan Enerji Yatırımları altında faaliyet gösteren Aytemiz Akaryakıt, Mayıs ayında Total Oil Türkiye'nin sermayesini temsil eden payların tamamının satın alınması için bağlayıcı olmayan teklif verdiğini açıklamıştı.

Aynı zamanda Petrol Sanayi Derneği'nin (PETDER) başkanlığını da yürüten Thomsen, sektör oyuncularının talepleri ile düzenleyici kurumlarınkini ortak bir paydada buluşturmak için teknik bir komite kurduklarını ve EPDK ile artan bir dialog içinde olduklarını kaydetti.

Fırsatları değerlendirebiliriz

Thomsen, özelleştirme kapsamına alınan TPAO'ya ait TP Petrol Dağıtım AŞ ile ilgilenip ilgilenmedikleri soru üzerine ise, "Şu an yorum için çok erken. Zamanı gelince bakabiliriz. Bir pazar oyuncusu olarak, finansal ve operasyonel olarak uygun olması ve bizim stratejimizle örtüşmesi durumunda fırsatları değerlendirebiliriz" cevabını verdi.

Thomsen buna karşın şu anda önceliklerinin bayi sözleşmelerinin yenilenmesi olduğunu dile getirdi.

Resmi Gazete'nin 24 Haziran tarihli sayısında yer alan karara göre, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) bağlı TP Petrol Dağıtım AŞ'de bulunan kamuya ait hisselerin ile özelleştirme kapsam ve programına alınmasına karar verildi.

Diğer yandan, Doğuş Otomotiv ile bir hayata geçirdikleri işbirliği projesi ile BP satışlarını artırmayı öngördüklerini söyleyen Thomsen, "Bu işbirliği projesinin ciromuza katkı yapmasını bekliyoruz. Cirodaki artış da, daha yüksek marjlar elde etmemiz anlamına geliyor. Bu işbirliği projesinden ciroya 7-8 istasyon yatırımı kadar katkı beklediğimizi söyleyebilirim" diye konuştu.

İşbirliğine ilişkin toplantıda verilen bilgiye göre, Doğuş Otomotiv'in bireysel müşterileri, BP'den her akaryakıt alımında yüzde 3 oranında hediye akaryakıt kazanacak.

Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu'nun verdiği bilgiye göre, Doğuş Otomotiv'in 1.3 milyon aktif aracı bulunuyor.