Ak Portföy'den Türkiye'de bir ilk

Ak Portföy Yönetimi Türkiye’nin ilk Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu (GSYF) kurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye’nin yüksek büyüme potansiyeline sahip KOBİ’lerine sermaye sağlayacak olan Türkiye’nin ilk Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu, 2 yıl sürecek dönem boyunca yatırımcı kabul etmeye devam edecek. 

Emeklilik ve sigorta şirketleri başta olmak üzere, kurumsal yatırımcıların ilgisi ile fon büyüklüğünün, ihraç döneminin sonunda 300 milyon TL’ye ulaşması hedefleniyor. Fon ekonomiye sağladığı doğrudan kaynak ile istihdamı, inovasyonu, ihracatı, kısacası büyümeyi destekleyecek.

Ak Portföy, Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) ile büyüme aşamasındaki ihracat potansiyeli yüksek, teknoloji ve inovasyon odaklı orta ölçekli şirketlere uzun vadeli sermaye sağlıyor. Fon, portföyündeki şirketlerin büyümesine paralel olarak yatırımcılarına artan piyasa değeri üzerinden orta uzun vadede yüksek getiri sağlamayı hedefliyor.

Ak Portföy Girişim Sermayesi fonu gerek yurt içi gerekse yurt dışı kurumsal ve bireysel yatırımcıların tasarruflarını fon çatısı altında birleştirerek uzun vadeli bir perspektifle büyüme potansiyeli yüksek şirketlere sermaye olarak aktaracak.

Yatırım seçiminde, uzun vadeli sermaye finansmanı sağlandığında yapacağı yeni yatırımlarla, yeni pazarlara girme ve işlerini büyütme konusunda yüksek değer artış potansiyeli taşıyan şirketler hedeflenecek. Firmalara sağlanacak finansman yanında kurumsal yönetim yetkinliklerinin geliştirilmesi alanında verilecek destek ve yönlendirme de firmaların belirlenen hedefleri gerçekleştirebilme olasılığını artıracak.

Fona sağlanan sermaye karşılığı elde edilen şirket ortaklık payları, fon süresi içerisinde (ortalama 5 sene) piyasada ya ticari/stratejik ya da finansal bir alıcıya satılarak ya da halka açılarak nakde dönüştürülecek ve oluşan kar yatırımcılara dağıtılacak. 

Ak Portföy Genel Müdürü Alp Keler, “Yatırımcılar, GSYF’ye yatırım yaptıktan sonra, fon süresinin sonunda fondaki tüm varlıkların nakde döndürülmesi sonucunda fonda oluşacak kazancı payları oranında herhangi bir iskonto ve piyasa riskine tabi olmadan geri alabilecekler” dedi ve ekledi:

“GSYF yatırımcıları için önemli vergi avantajları da sunuluyor. Örneğin tam mükellef tüzel kişiler, GSYF’ye yatırdıkları miktarı dönem karının yüzde 10’unu ve öz sermayelerinin yüzde 20’sini aşmayacak şekilde vergi matrahlarından indirebiliyorlar. Ak Portföy bu ürünle özellikle uzun vadeli bir perspektifle yatırım yapabilen emeklilik ve sigorta fonları ile vakıf ve sandıklar için alternatif bir varlık sınıfı yaratmış oluyor. Dünyada emeklilik fonlarındaki varlıkların yüzde 5’i girişim sermayesi yatırımlarına yönlendiriliyor. Türkiye’de emeklilik varlıklarının 55 milyar lirayı aştığı düşünülürse, bu durum sadece emeklilik tarafında başarılı, büyüyen gelecek vaat eden işletmelere doğrudan sermaye sağlanmasında kullanılabilecek yaklaşık 3 milyar liralık bir kaynak olduğunu gösteriyor.”