Akmercan'ın Muğla yatırımları 30 milyon dolara ulaşacak

Akmercan Muğla Doğalgaz Bölge Müdürü Serdar Kaplanoğlu, 5 yıl sonunda Muğla'ya toplamda 30 milyon dolar yatırım yapmış olacaklarını ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Beyza COŞKUNTÜRK

MUĞLA- Muğla’da 2013’te doğalgaz dağıtımına başlayan ve şimdiye kadar 20 milyon dolarlık yatırım yapan Akmercan, 2019’a kadar 10 milyon dolarlık daha yatırım yaparak kentte 80 milyon dolarlık ticaret hacmi yaratacak. Akmercan Şirketler Grubu'na bağlı Akmercan Enerji içindeki 12 enerji dağıtım şirketinden biri olarak faaliyet gösteren Akmercan Muğla Doğalgaz, bu tarihte abone sayısını da 40 bine yükseltmeyi hedefliyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) 2013’te dağıtım lisansı aldıklarını dile getiren Akmercan Muğla Doğalgaz Bölge Müdürü Serdar Kaplanoğlu, "İlk olarak Yatağan’da dağıtıma başladık. 2014'te Muğla büyükşehir olunca lisans tüm ilçeleri kapsadı. Şu anda Yatağan ve Muğla merkezde gaz dağıtımı yapıyoruz. 4 yılda 228 kilometrelik bir dağıtım hattı kurduk ve 20 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdik. Şu an 5 milyon metreküp yıllık gaz satışımız var" dedi.

5 yıl sonunda Muğla'ya toplamda 30 milyon dolar yatırım yapmış olacaklarını ifade eden Kaplanoğlu, "Yıl sonuna kadar 20 kilometre daha hat döşeyerek Bayır Mahallesi'ne ve Ula İlçesine de gaz vermeyi planlıyoruz. 5 yıl sonunda toplamda dağıtım hattı 490 kilometre olacak" ifadesini kullandı. Kaplanoğlu, 5 yıllık süreç için planladıkları yatırımlarda fiziki gerçekleşme oranının yüzde 50, parasal gerçekleşme oranının ise yüzde 67 olduğunu dile getirdi.

Hedefimiz 5 yıl sonra 40 bin abone

Şu anda 13 bin 500 aboneleri olduğunu ve abonelerin 8 bin 500'ünün aktif olarak doğal gaz kullandığını söyleyen Kaplanoğlu, "4 yıl içerisinde gerçekleştirdiğimiz yatırımla şu andaki potansiyel abone sayımız 30 bin BBS (Bağımsız Bölüm Sayısı). 2019’a kadar yeni yatırımlarla beraber abone hedefimiz 48 bin BBS. 5 yıllık yatırım planlarımızda yıllık gaz satışımızı 70 milyon metreküpe çıkartmak var" diye konuştu.

Muğla'da 80 milyar dolar ticaret hacmi yaratacağız

Hedeflenen 40 bin abone sayısı gerçekleşirse yapılacak ticari faaliyetlerle beraber, Muğla bölgesinde 80 milyon dolarlık ticaret hacmi oluşacağını söyleyen Kaplanoğlu, "Doğalgaz kışın hava kalitesini yüksetlmesi yanında, bölge ekonomisine katkı sağlar. Bünyemizdeki çalışanlar, işbirliği içinde olduğumuz altyapı firmaları, sayısı 35’i bulan iç tesisat firmaları, üretici/pazarlama ve malzeme tedarikçisi firmalar, doğrudan veya dolaylı, gelişen yeni iş istihdamlarıyla yaklaşık 750 kişiye istihdam yaratarak Muğla ekonomisine katkı sağlıyoruz. Kendi bünyemizde 46 kişilik bir ekiple çalışıyoruz" dedi.

Türkiye'de doğalgaz alımında çeşitlilik sıkıntısı var

Türkiye'nin doğal gaz aldığı ülkeleri çeşitlendirmesi gerektiğini söyleyen Kaplanoğlu, "Ağırlık Rusya’da olmak üzere İran ve Azerbaycan'dan doğalgaz alıyoruz. Siyasi sıkıntılar tedariğe yansırmı endişesi oluyor. Bence depolama ve çeşitlendirmede problem var. Tuz gölünün altına depoluyoruz. Tuzun boşaltığı alanda güzel bir yatak oluşuyor, orada depolama yapılıyor. Aksaray'da depolar yapılıyor. Onlar bitince depolama kapasitemiz artacak" diye konuştu.

Doğalgaz konusunda Türkiye'nin aç bir pazar olduğunu dile getiren Kaplanoğlu, "Türkiye doğalgazı sevdi. 55 milyar metreküplere ulaştık. Pazar daha da genişliyor. Bakanlar Kurulu'nun 10 bin ve üzerinde nüfusu bulunan ilçelere doğalgaz gidecek demesi 22 ilçeyi devreye soktu" şeklinde konuştu.

Doğalgaz kullanımından ısı yalıtımıyla tasarruf edilebilir

Türkiye'nin gelişmekte olan ve enerji ihtiyacı hızla artan bir ülke olduğunu ifade eden Kaplanoğlu, "Ülkemizde doğal gaz tüketimin artması ve kullandığımız doğal gazın yüzde 98' ni ithal edilmesi enerji için ödenen bedelin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Burada dikkat edilmesi gereken doğal gazı nasıl daha tasarruflu kullanabiliriz sorusu olmalı. Binaların ısı yalıtımı bu noktada önem arz ediyor. Türkiyede yaklaşık olarak 18 milyon bina var ve bunların yüzde 12'si ısı yalıtımına sahip. Doğalgazın yüzde 22'si konutlarda tüketiliyor. Bu da yaklaşık 11 milyar metreküp demek. Doğru yalıtım uygulamaları ile ısıtma ve soğutma giderlerinizde yüzde 40 -60 oranında tasarruf sağlayabiliriz. Bu da 4 milyar metreküp tasarruf anlamına gelir” diye konuştu.

Akmercan Muğla Doğalgaz 2019 hedefleri:
Doğal gaz dağıtım hattı : 490 km.
Abone sayısı : 48 bin BBS ( 40 bin adet)
Yıllık gaz satışı : 70 milyon m3
Yatırım tutarı : 30 milyon dolar