Bank Asya hisseleri geçici olarak kapandı

Satış sürecine yönelik çelişkili açıklamalar Bank Asya hisselerinde 'asansör' etkisi yaptı. Maliye'nin 'vergi tahsilatı' kararının da gelmesiyle banka hisseleri geçici olarak işleme kapatıldı. Son olarak SGK da hizmet protokolünü sonlandırdığını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bank Asya'nın satış sürecine yönelik Hükümet kanadından yapılan çelişkili açıklamaların yankıları devam ederken, bu kez Maliye'nin Bank Asya ile vergi tahsilatına ilişkin protokolleri sonlandırıldığı haberi geldi. Bu karara göre, Bank Asya 8 Eylül'den itibaren vergi daireleri adına  tahsilat yapamayacak. Bank Asya ise, vergi tahsilat protokollerinin feshedilmesinin faaliyetlere önemli etkisinin olmayacağını, yasal hakları da kullanacağını duyurdu.

Öte yandan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da Bank Asya ile hizmet protokollerinin 8 Eylül itibariyle sonlandırıldığını açıkladı.     

Yaşanan son gelişmeler; dün yüzde 8 prim yapan ve bugün satışlara maruz kalan Bank Asya hisselerinin kapanmasına yol açtı. İlk seans sonrasında Bank Asya'nın hisseleri geçici olarak işleme kapatıldı. Bank Asya hisseleri yüzde 5.34 kayıpla 1.24 liradan kapandı.

Babacan: Tüm açıklığı ile anlattım yeni bilgi yok

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bank Asya'nın satış sürecinde Ziraat Bankası ile görüştüğüne yönelik açıklamaları dün katıldığı canlı yayında bütün açıklığı ile anlattığını belirterek, yeni bir bilginin olmadığını söyledi.

TOBB'da düzenlenen 7. Ticaret ve Sanayi Şurası'na katılan Babacan, açıklamayı Bank Asya'nın satış sürecinde Ziraat Bankası ile görüştüğüne yönelik hükümet tarafından yapılan çelişkili açıklamaların gazeteciler tarafından sorulması üzerine yaptı.

Yiğit Bulut, Babacan'ı yalanladı

Babacan dün Ziraat Bankası'nın Bank Asya ile satın alma görüşmelerine başladığını belirtirken, Başbakan Erdoğan'ın Başdanışmanı Yiğit Bulut ise akşam saatlerinde "Başbakan'ın bilgisi dahilinde Bank Asya'nın devlet tarafından alınmasıyla ilgili bir tasarruf, girişim veya sorgulama yoktur" açıklamasını yapmıştı.

Hisseler geçici olarak işleme kapatıldı

Bu arada Gelir İdaresi Başkanlığı, Asya Katılım Bankası AŞ ile yapılmış olan vergi tahsilatına ilişkin protokollerin sonlandırılmasına karar verildiği ve fesih işleminin 8 Eylül'de yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Bank Asya bu karara göre 8 Eylül'den itibaren vergi daireleri adına vergi tahsilatı yapamayacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, Asya Katılım Bankası AŞ ile yapılmış olan vergi tahsilatına ilişkin protokollerin sonlandırılmasına karar verildiği açıklamasının ardından, Borsa İstanbul Bank Asya  hisselerini geçici olarak işleme kapatma kararı aldı.

KAP'a yapılan açıklamada hissenin pay piyasası yönetmeliğinin 25/a maddesi uyarınca kapatıldığı belirtilirken, hisselerin ne zaman işleme açılacağı hakkında açıklama yer almadı.

Bank Asya: Yasal hakları kullanacağız

Bank Asya, Gelir İdaresi Başkanlığı'nca vergi tahsilatına ilişkin protokollerin feshedilmesinin faaliyetleri üzerinde önemli bir etkisi bulunmadığını ve feshedilme kararına karşı yasal haklarını kullanacağını açıkladı. Açıklamayı KAP'a yapan banka protokollerin neden feshedildiğine dair bir gerekçe gösterilmediğini belirtti.

SGK da sonlandırdı

Öte yandan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bank Asya ile hizmet protokollerinin 8 Eylül itibariyle sonlandırıldığını açıkladı.

SGK'dan yapılan açıklamada, "Kurumumuz ile Asya Katılım Bankası arasında imzalanan ve yürürlük tarihleri 1 Şubat 2015'te sona erecek olan Tahsilat ve Nakit Varlıkların Değerlendirilmesi Protokolü ile Sağlık Hizmet Sunucuları Protokolünün 8 Eylül 2014 itibariyle sonlandırılması kurumumuzca yapılan değerlendirmeler sonucunda uygun görülmüştür" denildi. Açıklamada, bu çerçevede işverenler ile ilgililerin gerekli tedbirleri almaları istendi.

17 Aralık'tan bu yana yüzde 40'a yakın değer kaybetti

Bank Asya, 17 Aralık'ta başlatılan yolsuzluk iddiaları operasyonunun ardından hükümet ve Gülen cemaati arasındaki gerilimde cemaate yakın banka olarak değerlendirilmiş ve mevduat çıkışı yaşayarak zor bir sürece girmişti. 17 Aralık'tan dünkü kapanışa kadar bankanın hisseleri yüzde 35 değer kaybetti.

Bu gelişmelerin ardından banka, Mart ayında, mevcut durumda 900 milyon lira olan sermayesini nakit yüzde 33 artışla 1.2 milyar liraya çıkarma kararı alırken, aynı dönemde Qatar Islamic Bank (QIB) ile stratejik ortaklık için münhasıran görüşmeye başladığını ve sermaye artırımına QIB ile oluşabilecek ortaklık yapısına göre karar verileceğini açıklamıştı.

Ancak, Temmuz başında Reuters'ta yer alan haberde, Bank Asya'nın QIB ile stratejik ortaklık için başlattığı münhasır görüşmelerin sonlandığı ve Ziraat Bankası'nın katılım bankası kurma çalışmaları kapsamında Bank Asya ile görüştüğü belirtilmişti.

Son olarak Sabah gazetesinde Temmuz sonunda yayımlanan bir haberde Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Bank Asya'nın yurt dışından satın alınma noktasında olmadığını söylediği ifade edilerek Erdoğan'ın "Şu anda Bank Asya iyi bir konumda değil" ifadesine yer verildi.