Başarsoft trafiği ‘dile getirecek’

Türkiye’de 600 binden fazla cihaza harita sağlayan Başarsoft’un kurduğu sistem ile büyük şehirlerintrafiği, anlık olarak takip edilebilecek. Trafik durumunu sesli olarak anlatan aparat, yoğunluğagöre yol tarifini değiştirecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



Uğur YILMAZ

İSTANBUL - Parlak bir fikirden yola çıkan üç arkadaşın Ankara’da bir emlak ofisinin arka odasında kurduğu Başarsoft, yeni projesiyle navigasyon cihazlarını dile getirecek. Google Earth ve Google Maps’in Türkiye haritalarını da üreten firmanın kurucusu ve CEO’su Alim Küçükpehlivan, yeni sistemlerini DÜNYA okurlarına anlattı.

Başarsoft olarak 1997’den 2005’e kadar kağıt haritayı dijitale çevirdiklerini söyleyen Küçükpehlivan,
81 il, 957 ilçeyi sokak sokak gezip bunların üstündeki yola ait bilgileri toplayıp ardından da yol üstündeki donatıları haritalarına işlediklerini bildirdi. 270’ten fazla kategoride 800 bin noktayı sahada gözle görerek haritalarına eklediklerini kaydeden Küçükpehlivan, “2012 yılında da trafik bilgisini işlemeye başladık. Mesela şu an Kavacık’ta akan veya akmayan trafiği yoldan geçen ticari araçlara kurulmuş takip sensörlerinden alarak internetten yayınlıyoruz. Artık bu yayın internete gerek kalmadan navigasyon cihazlarından da takip edilebilecek. Türkiye’nin en büyük şehirlerinde, bütün ana arterlerde trafik bilgisini toplayan sistem bu ay radyo vericileri üzerinden yayın yapmaya başlıyor” dedi.

Ürün bu ay raflara çıkıyor

Sistemi çalıştırabilmek için radyo vericilerinin altına özel bir cihaz yerleştirdiklerini dile getiren
Küçükpehlivan, “İçinde sim kart benzeri küçük bir radyo alıcısı olan aparat, navigasyon cihazı ile eş zamanlı çalışarak Başarsoft’un yaydığı frekanstan anlık olarak trafik durumunu güncelleyecek. Dolayısıyla sizin herhangi bir cihaza bakmanıza, herhangi bir ek bilgi almanıza, bir radyo kanalı dinlemenize gerek kalmıyor. Aracınızda müziğinizi dinlerken yönlendiriliyorsunuz. Ürün bu ay içinde raflarda yerini alacak, navigasyon cihazından ayrı satılacak. Böylece hali hazırda uygun navigasyon cihazlarına sahip olanlar da alıcıyı kullanabilecek. Radyo yayını şimdilik İstanbul, Ankara ve İzmir’de çalışıyor. İnternet yayını  ise tüm Türkiye’de çalışıyor. Yakın zamanda Antalya, Bursa, Adana gibi iller başta olmak üzere diğer illere de yayacağız” dedi.

“İstanbul Taksi”de sona yaklaşıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iki yıl nce tamamladığı tasarıya göre şehrin taksileri baştan aşağı yenileniyor. Taksimetreler ortak bir çağrı merkezine bağlanarak, trafikte boş gezen taksilerin önüne geçilecek. Belediyenin ihalesinde kısa listeye kalan dört firmadan biri de Başarsoft. Tüm taksilerin izlenmesi, en yakın boş taksinin bulunması gibi özellikler içerecek sistemi anlatan Küçükpehlivan, “Taksinin dolu ya da boş olduğu merkezden görülebilecek, böylece yolda taksi durdurma ihtiyacı ortadan kalkacak. Taksicinin cebinden para çıkmayacak, taksinin içine ve dışına alınan reklamlarla ek gelir dahi elde edebilecek” dedi. Küçükpehlivan, “Hangi yolcuya hangi reklamı izlettiğinizi raporlayacak bir sistem kurmanız gerekiyor. Mesela buradan taksiye bindiniz; Mecidiyeköy’e gittiniz. Kavacık’tayken size X hastanesinin reklamını gösteriyorum. Mecidiyeköy’de, indiği yerde bir restoran var, onun reklamını gösterdim. Ben restorana, ‘senin şu şubenin yanında şu tipte bir kişiye reklamını gösterdim’ diyebileceğim. Bunların hepsi geliştirildi, her şey hazır. İhalenin sonuçlanmasını bekliyoruz. İhaleyi alırsak iki yıl içinde ciromuzu 100 milyon dolara taşıyacağımızı umuyoruz” diye konuştu.

Yurtdışına da çalışıyorlar

2001-2005 arasında Medine Belediyesi’nin kent bilgi sistemini yaptıklarını belirten Alim  Küçükpehlivan, 2001 krizini o şekilde atlattıklarını, Türkiye’deki ekonomik durum düzelmeye başlayınca kaynaklarını buraya ayırmak adına çalışmalarını başka bir firmaya devrederek geri döndüklerini  anlattı.

Yurtdışı çalışmalarına tekrar başladıklarının altını çizen Küçükpehlivan, “ABD’ye Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile gidecek 30 şirketten biri de biziz. Zaten kamunun haritacısıyız, ulaştırmadan enerjiye, Milli Eğitim’den PTT’ye kadar 30’a yakın kurumun haritasını biz veriyoruz. Suriye’deki olaylar başlamadan önce Suriye Telekom ile imza aşamasına gelmiştik ancak şimdi ara vermek zorunda kaldık. İran’dan çok büyük talep gelmesine rağmen, ambargo dolayısıyla bankadan para transferi yapamadığımız için çalışamıyoruz. Arnavutluk Telekom’un CBS projesini aldık. Gazze’nin elektrik şebekesinin yönetilmesi işini aldık. Şimdi Ürdün ve Irak’ta da görüşmelerde bulunuyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Google’ın haritaları onlardan soruluyor

6 yıl önce Amerika’da birlikte iş yaptıkları bir arkadaşları vasıtasıyla projelerinin Google’a anlatıldığını söyleyen Alim Küçükpehlivan, bu aktarımın ardından Google’ın şirketlerini ziyaretini anlattı. “İstanbul’da küçücük bir ofisimiz vardı, oraya gelip ‘nasıl yapıyorsunuz, anlatın’ dediler. Ben bunlar bizi dinler, giderler diye düşünüyordum. Dinlediler, haritayı gördüler ve ‘biz diğer görüşmelerimizi iptal ediyoruz, siz bizim için yeterlisiniz, hemen çalışmaya başlayalım’ dediler. Biz o zaman Google Maps’in bu kadar büyüyeceğimi hissetmiyorduk. ‘Bunun çok büyük bir reklam değeri olacak bu yüzden size çok yüksek bir meblağ ödemeyeceğiz’ dediler ki, önerdikleri miktarı biz ummuyorduk bile. Öyle bir başladık, şimdi 6 yıl bitti. Sözleşmemiz devam ediyor. Google’ın Türkiye haritalarına baktığınız zaman Başarsoft’un haritalarını görüyorsunuz. Sokağınızın adı yanlış yazılmışsa, bizi
arayın. Yaptığımız iş dünyayı bilgisayara modellemek; Haritaları tamamlamış olsak da, dünya durmadığı için bizim de durma şansımız yok.”

Bu konularda ilginizi çekebilir