Brisa'nın yatırım hedefi 70 milyon dolar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



STOCKHOLM - Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, Brisa olarak 2012 yılında 117 milyon dolar yatırım yaptıklarını, 2013 yılında ise 70 milyon dolar daha yatırım yapayı planladıklarını belirtti.

Bridgestone ve Lassa markalarını çatısı altında bulunduran Brisa'nın, Bridgestone LM-32, LM-30 ve LM-80 kış lastikleri ile henüz geliştirme aşamasında olan Lassa Snoways Era kış lastiğinin test sürüşleri, basın mensuplarının katılımıyla, İsveç'in Alvsbyn bölgesinde yer alan Vidsel kasabasındaki İsveç Deneme Alanı'nda (Sweeden Proving Ground-SPG) gerçekleştirildi.
Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, etkinlik kapsamında, dünya ve Türkiye lastik sektörü ile Brisa'nın 2012 performansı ve 2013 hedeflerini paylaştı.
Geçen 6-7 senedir yaklaşık yüzde 15'ler civarında büyüyen dünya lastik pazarının, gelecek 5-6 senede ise yüzde 20 ile yüzde 30 arasında büyüyeceği öngörüsünde bulunan Bayman, bunun da aslında özellikle Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan büyük nüfuslu ülkelerde orta gelir zenginliğinin artmasıyla araç üretimi ve satışlarının yükselmesinden kaynaklandığını ve lastikçilerin orijinal ekipman pazarında daha fazla lastik satacağını söyledi.
Türkiye'ye bakıldığında ise sektörün geçen 5-6 senede krize rağmen dünya standartlarının üstünde büyüdüğüne işaret eden Bayman, binek ve hafif ticari segmentte yaz lastiklerinde yıl içinde küçülme trendinin hakim olduğunu, ancak Eylül ayı ile beraber kış lastikleri segmentindeki büyümenin sektörün toparlanmasına yardım ettiğini belirtti.
Brisa olarak 2012 yılında önceki yıla göre, adet olarak daralmış olsalar da cirosal olarak hedeflerine paralel bir performans gösterdiklerini ifade eden Bayman, "Özellikle ilk 3 çeyrekte daralan bir pazarın arkasından çıkan kış lastiği regülasyonuyla pazar hızlı bir şekilde büyüme gösterdi ve ticari lastiklerde 2011'in gerisinde olsak da kış lastiklerinin etkisiyle 2012 senesi yüzde 2'ler civarından bir büyüme ile bitti" dedi.

"Çift haneli büyüme planlarımız var"

Brisa olarak çift haneli büyüme planları olduğunu, bunun da büyük kısmının iç pazar kaynaklı olacağını belirten Bayman, 2012'de daralan pazarın 2013 yılında artışa geçeceğini söyledi.
Bayman, "2012'de çoğu alışverişin ötelendiğini görüyoruz. Avrupa'da araç kullanım alışkanlıkları değişirken, özellikle Türkiye'de ticari tarafta daha fazla ötelenemeyecek bir süreye geldi. Genel prensip olarak araç satışları az olduğu zaman lastik değişimi artar. Yenileme pazarında geciktirilen bir alışveriş olduğu için 2013'te yenileme pazarı pozitif büyüme gösterecek. Bizim de bunun üstünde büyüme planımız var" diye konuştu.
İhracatlarının geçen yılın bir miktar altında olduğunu, bunun da büyük bir kısmının Avrupa'daki daralmadan kaynaklandığını ifade eden Bayman, şöyle devam etti:
"Kriz öncesinde bizim işimizin yüzde 70'i Avrupa'dan geliyordu. Bu sene özellikle başka coğrafyalardaki satış artışıyla, bu dağılımı yüzde 50 - yüzde 50'ye getirdik. Yani yüzde 70'si Avrupa'dan gelen ihracatın artık yüzde 50'si geliyor. Bu değişimi devam ettirmeyi düşünüyoruz. Gittiğimiz yerler daha bakir, daha büyük. Az da olsa Çin'de başladık ama Çin'e ucuz lastik satmıyoruz. Yaklaşık 250 binlik bir başlangıçla Avustralya pazarına girdik. Bunların hepsi bizim Avrupa'daki ihracat kayıplarımızı dengeliyor. Bunların dışında Güney Amerika, Afrika ve Avrupa'nın kuzey ülkelerinde de işimizi büyütmeye çalışıyoruz."

[PAGE]



"Kış lastiği ruhsat içinde değerlendirilmeli"

2013 yılı hedeflerinde ise başta binek olmak üzere tüm segmenterde büyüme olacağı tahminini dile getiren Bayman, özellikle kış lastiği regülasyonunun bunda etkili olacağını söyledi.
Lastik üreticileri olarak kış lastiksiz araçlara ceza kesmek yerine bunun ruhsat içerisinde değerlendirilmesini daha doğru bulduklarını ifade eden Bayman, "Avrupa'da eğer ruhsatınıza işlenmemişse ya da kış lastiği yokken kaza yaparsanız sigorta paranızı ödemez. Bu, çok caydırıcı ve araçları durdurup altındaki lastiği kontrol edip ceza kesmekten daha iyi bir uygulama" yorumunu yaptı.
Brisa olarak kış lastiklerini her yıl Ağustos ayında iş ortaklarına satmaya başladıklarını anlatan Bayman, "Bu sene kış lastiği ile ilgili yasanın çıkıp çıkmayacağı tam kesinleşmeden bir önceki senenin 2 katı kadarlık bir satış ve üretim planlamıştık. Yasanın çıkmasıyla 2011'e oranla 3 kat daha fazla lastik sattık. Bunun büyük bir kısmı, ticaride daha ciddi kontrol ve takip olmasına rağmen binek tarafından geldi. Kış lastiği konusunda ciddi bir bilinç artışı olduğunu görüyoruz, ama hala en son ana kadar bekleyip kış lastiğini o zaman taktırma alışkanlığı devam ediyor" ifadelerini kullandı.

"Ortaklarımızın buradaki yatırımlarla ilgili negatif düşünceleri yok"

Satışlarının adet olarak yüzde 40-45'inin içerideki yenileme pazarından, yüzde 20'sinin de orijinal ekipmandan geldiği bilgisini veren Bayman, "Yani iç pazar, toplam satışlarımızın yüzde 60'ını oluşturuyor. Geri kalan yüzde 40'ın yaklaşık yüzde 15'i Bridgeston'un sistemine ihracat, yaklaşık yüzde 25'i de Lassa markalı ihracatımız" şeklinde konuştu.
Brisa olarak 2012 yılında 117 milyon dolar yatırım yaptıklarını, 2013 yılında ise 70 milyon dolar daha yatırım yapmayı planladıklarını belirten Bayman, bu yatırımların üretimde kapasite, kalite ve teknolojinin artırılmasını kapsayacağını ifade etti. Bayman, kapasitelerini 12 milyon 500 bin adete çıkaracak bu 70 milyon dolarlık yatırımla bu yıl 25. yılında Brisa'nın toplam yatırımının 850 milyon dolara ulaşacağını ifade etti.
Sektör olarak hammadde konusunda büyük maliyet problemi olduğunu dile getiren Bayman, "Hammaddede tamamiyle dışa bağımlıyız. Eskiden hammaddenin yüzde 50'si ithal edilirken şu anda bu oran yüzde 80-85'lerde. Ama Aliağa'da yapılmakta olan ciddi bir petrokimya yatırımı var. Bu güzel haber. Bu malzemelerin bazıları tekrar iç üretime geçecek ve sektörün dışa bağımlılığı azalacak. İşçilik de büyük maliyetlerden bir tanesi. İşçilik saat ücreti olarak Avrupa'dan daha düşük ama verim ve kalite olarak bakıldığında onlardan daha yüksek durumdayız. Bu sebepten dolayı ortaklarımızın buradaki yatırımlarla ilgili negatif düşünceleri yok" değerlendirmesinde bulundu.
Bu arada, Brisa Kış Lastiği Test Gezisi'ne Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Mehmet Pekarun ile Brisa Genel Müdür Yardımcısı Levent Akpulat ve diğer şirket bazı şirket yöneticileri de katıldı.