‘Bu daha başlangıç, arkası gelecek’

Wavin Pilsa, bu yıl 20 milyon euro yatırım yapacak. Şirketi bünyesinde bulunduran Meksikalı Mexichem’in Yönetim Kurulu Başkanı Juan Pablo del Valle Perochena, Türkiye’de uzun vadeli bulunduklarını ve 5 yılda çok daha büyük yatırım yapacaklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENER KARADENİZ

DÜNYA - Geçtiğimiz hafta yılda 10 bin kişiye hizmet verecek olan Wavin Academy’yi açan Wavin Pilsa, bu yıl 20 milyon euro yatırım daha yapacak. Wavin Group’u bünyesinde bulunduran Mexichem’in 40 yaşındaki Yönetim Kurulu Başkanı Juan Pablo del Valle Perochena “20 milyon euroluk bir yatırım için 6 aylık bir dönemimiz var. Önümüzdeki 5 yıl için çok daha büyük yatırımlar yapacağız” dedi. Wavin Academy’nin açılışı nedeni ile Türkiye’ye gelen Juan Pablo del Valle Perochena, Türkiye’nin kendileri için çok önemli bir pazar olduğunu söyledi. 75 milyon nüfuslu ülkede genç nüfus oranının da çok yüksek olduğuna dikkat çeken Juan Pablo del Valle Perochena, “Türkiye’nin eşsiz bir pazar ve bağlantı özelliği var. Asya, Ortadoğu ve Rusya arasında bir köprü. Bu özelliği taşıyan başka bir ülke yok. Şu an 6 ay için 20 milyon euro yatırımdan bahsediyoruz ama biz burada uzun vadeli düşünüyoruz. 5 yıl içinde çok daha büyük yatırımlar yapacağız” diye konuştu. Wavin Pilsa'yı bünyesinde bulunduran Mexichem, son 10 yılda 3.5 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirdi. 

Türkiye eşsiz bir konuma sahip 

Türkiye ekonomisine olan inançlarını da dile getiren Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye’nin orta ve uzun vadede büyümesini sürdüreceğini söyledi. Türkiye ile ülkesi Meksika ekonomisini de kıyaslayan Valle Perochane, şöyle devam etti: “Kişi başı gelirde iki ülke de benzer seviyelerde. Ülkelerin kapasitesi ve rekabetçilikleri değerlendirildiğinde iki ülkenin kişi başı geliri de kısa zamanda iki katına çıkacaktır. Bu açıdan bakıldığında Türkiye Güneydoğu Avrupa’da eşsiz bir konuma sahip.” 
Yabancı yatırımcıdan faiz indirimi çağrısı 

Wavin Pilsa’nın CFO’su Andres Capdepon da Türkiye plastik boru pazarında çok fazla oyuncunun bulunduğunu, bunun da birtakım şirketlerin bir araya gelmesi için uygun bir ortam oluşturduğunu belirtti. Kendilerinin de bu anlamda iki şirket ile satın alma görüşmeleri yaptıklarını vurgulayan Capdepon, “Artan kur nedeni ile diğer şirketler gibi biz de ihracata yöneldik. Çünkü hammadde olarak yurtdışına bağımlıyız. Ancak Rusya ve Ukrayna’da olan olaylar da ihracatımızı olumsuz etkiledi. Şu an 35 ülkeye ihracat yapıyoruz ve bu dengeyi gözeterek büyümeye çalışıyoruz” diye konuştu. Wavin Pilsa, şu an Türkiye’de yıllık 200 milyon TL ciro elde ediyor ve üretiminin yüzde 35’ini ise ihraç ediyor. Türkiye ekonomisi için ise Capdepon şöyle konuştu: “Düzenli büyüme bizim için önemli kriter. Para politikası buna yardımcı olmalı. İnşaat sektörünün de buna katkısı büyük. Biz de onlarca sektör gibi inşaat sektöründen besleniyoruz ancak şu anda faizler yüksek olduğu için insanlar ev almıyor, bu da inşaat sektörünün gelişmesini önlüyor. Umarız yakın zamanda bunlar düzelir.”

Wavin Pilsa’dan ücretsiz akademi 

Wavin Pilsa’nın öncelikle bir sosyal sorumluluk projesi olarak ele aldığı ve temel amacı iş ortaklarını, müşterilerini ve çalışanlarını sürekli olarak eğitmek olan Wavin Academy Adana’da açıldı. Bünyesinde uygulama laboratuvarı, eğitim salonları bulunan Wavin Academy, her yıl 10 bin kişiye hizmet verecek. 250 bin euroya mal olan, toplam 2.000 metrekare alan üzerine kurulu Wavin Academy tesislerinin 700 metrekarelik kapalı alanında 60 kişilik konferans salonu, 2 adet toplantı salonu, 30 kişilik uygulama laboratuvarı, çeşitli etkinliklere uygun büyük bir fuaye ve yönetim ofisi bulunuyor. CFO Andres Capdepon, “Yakın zamanda İtalya’da da açtık. Ama Türkiye’deki bu akademi tacın üzerindeki mücevher. Diğer bütün projelerden alınan dersler ile oluşturuldu. İlk kez internet sitesi üzerinden de destekleniyor” dedi.