Bursalı firmalardan nitelikli eleman atağı

Otomotiv, havacılık ve savunma sanayi, makine, gıda gibi birbirinden farklı sektörlerde faaliyet gösteren firmalar kendi akademilerini kurarak hem işe aldıkları kişilerin yetkinliklerini artırıyor, hem de sektörlerine yeni kalifiye çalışanlar kazandırıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARAFAT

Tüm sektörlerde en fazla dillendirilen konu olan ‘kalifiye personel ihtiyacı’ Bursalı sanayicileri harekete geçirdi. İşgücünü çağın gereklerine göre yeniden kurgulamak, büyümeyi yönetmek, doğru insan kaynağına ulaşmak için ‘Eğitim şart’ diyen Bursalı sanayiciler birer birer kurmaya başladıkları kurumsal akademilerde hem kendi çalışanlarının kalifikasyonunu artırırken hem de giderek sanayiden kopan yeni mezun gençleri yeniden sanayinin içine çekmeyi hedefl iyor. Bursa’da bu alanda kurulmuş kurumsal akademilerin en eskisi Tofaş’a ait. Kurumsal Akademi kervanına katılan firmalar arasında Ermaksan, Figes, Doğu Pres, HasTavuk, Bursalı Tekstil, Matlı, May Tohum gibi otomotiv, makine, mühendislik, gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar yer alıyor.

Figes, TAİ için mühendis yetiştirecek

Türkiye’nin savunma sanayi, havacılık ve medikal sektörlerinde kritik projelere imza atan ileri mühendislik firması Figes AŞ., kurduğu Figes Akademi’de uçak tasarım mühendisleri yetiştirecek. TAİ’nin kendilerinden bu yıl için 50 mühendis talebinde bulunduğunu açıklayan Figes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tarık Öğüt, TAİ ve Figes İnsan Kaynakları birimlerinin Figes Akademi bünyesinde yetiştirilecek mühendis adayları konusunda birlikte çalışmaya başladığını aktardı. Öğüt, “Sadece Muharip Uçak projesine 5 bin kişi lazım. Şu anda TAİ’de 5 bin kişi çalışıyor. TAİ’nin bize ‘bulun, yetiştirin’ dediği eleman uçak tasarım mühendisi. Üniversiteden mezun olan mühendis profiliyle sektörün talep ettiği mühendis profili arasında fark var. Açığı kapatmamız gerekiyor. Bu kişileri yetiştirmek için bir akademi kurduk. Eksikleri gideren eğitimler sunacağız” dedi. İleri mühendislik alanında iddialı olan Figes’in projeleri arasında ilk yerli gemi Milgem’in mühendislik hizmetleri, sınır güvenliği için elektromanyetik direk, TSK için geliştirilen biyonik el, Türkiye’nin yerli ve milli 3D yazıcısı gibi projeler yer alıyor.

Doğu Pres Ar-Ge, proses mühendisliği altyapısını geliştirecek

Geleceğin teknolojilerine bugünden hazırlanan, altyapısını Endüstri 4.0’ göre kurgulayan Doğu Pres de Ar-Ge, proses mühendisliği altyapısını geliştirmek için harekete geçti. İnsan Kaynakları bünyesinde Doğu Pres Akademi kurma hazırlığında olduklarını belirten Doğu Pres Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Ekinci, “Mühendislerimizin yetkinliklerinin artırılması, uluslararası tecrübelerle ve bilgi kaynaklarıyla buluşturulması, yerinde eğitilmesini içeren çalışmalar yürüteceğiz. Yeni mezun mühendisleri de aramıza katarak teknoloji altyapımızı ileri seviyeye taşımayı hedefl iyoruz” diye konuştu. Rekabetçi bir sektör olan otomotiv sanayisinde küresel bir oyuncu olarak yer alan Doğu Pres; Bosch, Delphi ve Denso gibi teknoloji üreten dünya markalarının dizel ve gazolin enjektör parçalarının tedarikçisi.

Has Akademi ilk işe başlayana önce biyogüvenlik kurallarını öğretiyor

Damızlık yumurtadan, yumurtalık ve etlik civcive, yarkadan konsantre yem ve beyaz et üretimine kadar tavukçuluğun pek çok alanında faaliyet gösteren HasTavuk, Has Akademi’de çalışanlara hem sektör, hem de sektör dışı eğitimler veriyor. Firmada ilk işe başlayan önce biyogüvenlik kurallarını öğreniyor, ardından Has Akademi’ye kayıt oluyor ve kendini geliştirmek istediği alanlarda eğitim almaya başlıyor. Akademi bünyesinde mesleki eğitimler, kişisel gelişim eğitimleri, sektörel eğitimler ve sektör dışı eğitimler hem yurtiçinde hem de yurtdışında veriliyor. Her çalışanın yılda belli sayıda eğitimden geçmesi gerekiyor. Yöneticilerini kendi bünyelerinden çıkarmak gibi bir yapıya sahip olduklarını vurgulayan HasTavuk Genel Müdürü Şahin Aydemir, bu nedenle eğitime büyük önem verdiklerine dikkat çekti.

Matlı, May Tohum ile Bursalı Tekstil akademi kurdu

Matlı Gıda Grubu 2013 yılında bünyesindeki Ömer Matlı Akademi tarafından desteklenen “Hayvancılık Akademisi”ni kurdu. May Tohum ise bünyesindeki AKADEMAY ile her yıl ortalama 60 ziraat fakültesi öğrencisine kurumda staj yapma imkanı sunarken, gelecekte doğabilecek pozisyonlar için kayıtlarını güncelliyor. Bursalı Tekstil de kurduğu akademide çalışanlarına hem kişisel gelişim hem de mesleki eğitimler vermeye başladı.