Dış cephesini 1200 ağaçla orman yapacak
Aycan Feres İş Ortaklığı tarafından 4. Levent’te hayata geçirilen 1200 ağaçlık dikey ormanı olan Greenox Urban Residence'ta daire fiyatları 504 bin TL’den başlıyor.
LEYLA İLHAN - EMLAK GÜNDEMİ
Giderek kalabalıklaşan ve betonlaşan kentlerde, inşa edildiği bölgenin bitki çeşitliliğini artırmak için gelişen bir yöntem olan dikey orman sistemi Türkiye’de uygulanmaya başladı. İlk uygulamaları 2010’lu yıllarda İtalya’nın Milano kentindeki yüksek yoğunluklu tarihi bir bölge olan Porta Nuova Isola kentsel dönüşüm sürecinde yapılırken, Türkiye’de ise dikey orman konseptini Greenox Urban Residence projesinde yapıldı. Aycan&Feres İş Ortaklığı tarafından 4. Levent’te geliştirilen Greenox projesinin dikey duvarlarında 21 bin 200 adet bitki, cephelerde ise 1200 adet ağaç ve ağaççık kullanılacak.
Bugüne kadar yaptığı projelerle birçok ödül alan MDW Mental Design Works’ten M. Salih Çıkman imzası taşıyan Greenox Urban Residence, 4.Levent’te Büyükdere Caddesi’ne 420 metre mesafede yer alıyor. 13 bin metrekare konut alanına, 1100 metrekare sosyal tesis alanına sahip olan Greenox Urban Residence, 120 milyon TL yatırım değeriyle inşa ediliyor. 17 katlı tek blokta 170 konuttan meydana gelen projede alanları 50 ila 97 metrekare arasında değişen 1+1 ve 2+1 daireler yer alıyor.
Aycan Feres İş Ortaklığı Yönetim Kurulu Üyesi ve Proje Mimari Salih Çıkman, giderek betonlaşan İstanbul’da, şehir merkezinde yaşayan insanın yeşile ve oksijene duyduğu ihtiyaçtan yola çıkarak Greenox Urban Residence projesini hayata geçirdiklerini belirtti.
56 metrelik duvarlar yeşillenecek
Çıkman, Greenox Urban Residence’ın, 56 ve 53 metre yüksekliğindeki yan cephelerinde yapılacak yeşil duvar uygulamaları ile Avrupa’nın en yüksek dikey yeşil duvarlarına da ev sahipliği yapacaklarını belirtti. Aynı zamanda “Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED)” Gold adayı olan projedeki ağaçların bakımının insanlara çok az ihtiyaç duyulacak şekilde bir otomasyon sistemiyle yapılacağını aktaran Çıkman, “Sadece 3 ayda bir ağaçların budanması için insana ihtiyaç duyulacak. Bunu da dağcılar gibi halatlarla inecek uçan bahçıvanlar yapacak” diye konuştu. Salih Çıkman, ilk budama etkinliğini ise yurtiçi ve yurtdışından katılacak dağcılarla birlikte yapmayı planladıklarını söyledi. Çıkman, 2017 yılının Eylül ayında teslim edilmesi planlanan projede insanlardan önce bitkilerin yaşamının başladığını anlattı.
İçi de dışı da yeşil
Projenin sadece dışı değil içinin de yeşil olduğunu söyleyen Salih Çıkman, proje kapsamında yenilenebilir enerji kullanım oranının yüzde 37,36 olduğunu, yağmur ve gri su depolama özelliği sunan projelerde su faturalarında yüzde 70’e varan tasarrufun sağlandığı belirterek, “Projede aidatlar metrekare bazında 4- 5 TL bandında olacak. Rezidans konforu sunan, güvenliği, kat servisi ve danışmanı olan projede böylece 55 metrekarelik bir dairenin aidatı 220 TL ‘ye gelecek” dedi.
Projenin teras katını ise yüzme havuzu ve spor alanlarına ayırdıklarını söyleyen Salih Çıkman, “Çok büyük sitelerde 80 metrekarelik havuzlar yapılırken, biz teras katına 100 metrekarelik bir havuz yaptık” diye konuştu. Çıkman, ortaklık olarak ilk projeleri olmalarına rağmen, kaba inşaatı devam eden projelerinde yüzde 60 gibi satış seviyelerini yakaladıklarını söyledi. Seçimler ve ekonomik krizlerin satış sürecini biraz yavaşlattığını aktaran Çıkman, “Eğer bu süreçler yaşanmasaydı belki de tamamına yakın bir bölümünü satabilirdik” dedi. Çıkman, akademisyenler ve entelektüel kişilerin özellikle kendilerinden daire aldığını kaydetti.
Bir kentsel dönüşüm projesi olan Greenox Urban’da 66 dairenin hak sahiplerine verildiğini anlatan Çıkman, “11 parselden oluşan bölgede her biri 5 katlı olan binalar vardı. Bir yıllık bir görüşmenin ardından anlaşma sağlandı. Biz firma olarak hak sahiplerine taahhüt ettiğimizden fazlasını gerçekleştirdik. Sözleşmede her daireye bir araçlık otopark yeri olmasa da, biz projede bunlara yer verdik. Rezidans tarzı bir proje yaparak beklentileri daha da yükselttik. Eski dairesinde en fazla 1200 TL olan kira gelirini biz projemizle en küçük dairede 2 bin ila 3 bin 500 TL seviyesine çıkardık” dedi. Çıkman, projenin bitimde yüzde 40 gibi bir prim yapmasını öngördüklerini söyledi.
Yeşil mortgage ile kredilendirilecek
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) diğer ülkelerde gerçekleştirdiği üzere Türkiye’de yeşil binalara “Green mortgage” kredisi ile yeşil binalardan ev alanlara daha düşük kredi faiz oranlarından ev satın almalarını sağlamayı + enerji tasarrufu sağlayan binaların yapımını desteklemeyi öngörmekte. Salih Çıkman, “Türkiye’de henüz bir konut projesi bu olanaktan yararlanamamış durumda. Garanti Bankası bu fona projemizi aday göstermeye hazırlanmakta” dedi.