Doğtaş satın almaya 100 milyon dolar ayırdı

İşbir Yatak’ı satın almak için yaptığı görüşmelerden eli boş ayrılan Doğtaş Mobilya, 3’üncü markayı bünyesine katmak için 100 milyon dolarlık bütçe ayırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI 

BERLİN - 2012 yılında Kelebek Mobilya’yı bünyesine katan Doğtaş Mobilya, 3’üncü marka arayışında gözünü yurt dışına çevirdi. İngiltere’de bir markayla görüştüklerini ancak vazgeçtiklerini ifade eden Doğtaş Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, bunun için 100 milyon dolarlık bütçe ayırdıklarını söyledi. 

Doğtaş, 12 Nisan’da Berlin, Londra, Cidde, Dubai, Abu Dabi, Mekke, Kuveyt, Tripoli, Kerkük, Doha, Manama ve Dammam’da toplam 12 mağaza açtı. Doğtaş’ın Berlin mağazasının açılışına Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen’in yanı sıra Davut Doğan ve Berlin Mağazası Müdürü Hakan Ateş katıldı. Açılışın ardından açıklamalarda bulunan Doğan, İşbir Yatak ile satın alma konusunda yapmış oldukları görüşmelerin olumsuz sonuçlandığını hatılatarak, “Açtığımız yeni mağazalar nedeniyle kapasite artırımına gittik. Düzce ve Biga’daki 2 tesisimiz için 15 milyon dolar yatırım yaptık. Ancak bu 2-3 yıllık ihtiyacımızı karşılayacak. Rakibimiz olmayacak, bizi geliştirecek 3’üncü bir marka için fırsatları kovalamaya devam ediyoruz. Şu ana kadar 60- 70 milyon dolarlık markalarla görüşmelerde bulunduk. Bütçe sıkıntımız yok. Yeni marka için 100 milyon dolarlık bütçe ayırdık ama 200 milyon dolarlık bir firmanın 150 milyon dolara satılması durumunda bunu da değerlendirebiliriz” dedi. 

Bu ayı Doğtaş ve Kelebek Mobilya olarak toplam 73 mağaza açılışıyla kapatacaklarını vurgulayan Doğan, hedefl eri hakkında da şu bilgileri verdi: “Doğtaş tarafında 2014 yılında 20 Exclusive, 15 yatak mağazası, yurt dışında da toplam 20 mağaza açmayı planlıyoruz. Seçim nedeniyle ocak-şubat- mart aylarında rafa aldığımız mağaza açılışlarımıza hız verdik. Exclusive mağazalarımızın 18 tanesini hizmete aldık. Avrupa’da Almanya’ya odaklanacağız. Şu anda Almanya’da 3 olan mağaza sayımıza 2017 yılına kadar 10 mağaza daha ekleyeceğiz. 2013 yılında 275 milyon lira olan ciromuzu bu yıl 370 milyon liraya yükselteceğiz. Bunun 98 milyon lirası Kelebek Mobilya’dan gelecek. Amacımız bu yıl ihracatta da yüzde 30 büyüyerek, 40 milyon doların üzerine çıkmak.” 

Şu an için en iyi pazarlarının sırasıyla Libya, Almanya ve Irak olduğunu dile getiren Doğtaş Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, “Suriye ve Mısır’da mağazalarımız siyasi gerilim nedeniyle kapandı. Ciddi ihracat kaybı oldu fakat sektörün ihracatı her yıl yüzde 15 artıyor. Bu pazarlarda da işlerin zamanla yoluna gireceğini düşünüyoruz. Ayrıca daha önce çıktığımız Rusya pazarına da bu yıl içinde yeniden giriş yapmış olacağız” diye konuştu.

Pazar bu yıl yüzde 10 büyür 

Türkiye’de mobilya sektörünün 10 milyar dolar büyüklüğe ulaştığını ifade eden Doğan, “Geçen yıl iç pazar hiç büyümedi çünkü alınan tasarruf önlemleri çok etkili oldu. Bu yıl ise ertelenen talebin harekete geçeceğini ve pazarın yüzde 10 civarı büyüyeceğini düşünüyorum” dedi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) koymuş olduğu taksit sınırlamasına karşı finans kuruluşlarıyla görüşerek vade sayısını 18 aya kadar çıkardıklarını söyledi. Aktifb ank ile yapmış oldukları anlaşma çerçevesinde müşterilerine 5 dakika içinde kredi sağladıklarını ifade eden Doğan “Mobilyada kayıt dışı yüzde 50 civarında bulunuyor. Taksit sınırlaması senetli satışa yönlendireceği için kayıt dışı oranını artırır. O nedenle böyle bir anlaşmaya gittik” diye konuştu.

Boydak’a tabela davası sürüyor 

Davut Doğan, Boydak Grubu’yla mahkemelik olduklarını anlattı. Doğtaş Mobilya mağazalarının dış cephesini Boydak Grubu’nun taklit ettiğini öne süren Doğan “Boydak Grubu’nun tabeladaki marka adını çıkarıp Doğtaş’ı koyarsanız hiçbir fark olmadığı ortada. Bununla ilgili mahkeme sürecimiz devam ediyor. Sektörde tasarımların taklit edilmesine alışmıştık ama bu bir ilk” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir