Döviz 'kasko'yu da olumsuz etkiliyor

Allianz Türkiye Üst Yöneticisi Aylin Somersan Coqui, dövizdeki hareketliliğin yedek parça enflasyonu üzerinden özellikle kasko fiyatlarını olumsuz etkilediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Allianz Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Aylin Somersan Coqui, dün Üst Finans Yöneticisi (CFO) Ersin Pak ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek değerlendirmeler yaptı. Bu kapsamda, son günlerin güncel konusu döviz kurundaki yukarı yönlü hareketlerin sigorta sektörüne etkisini yorumlayan Coqui, özellikle kasko sigortasına dikkat çekti. Dövizdeki artışın yedek parça fiyatları enflasyonunu yükselttiğini, bunun 2017 yılında yüzde 18-20 olduğunu hatırlatan Coqui, “Bu tür enflasyondaki artış, bu yıl da devam edecek gibi görünüyor. Bu durum hem zorunlu trafik sigotası hem kasko sigortası üzerinde etkili oluyor. Özellikle kasko sigortası daha ön planda. Çünkü trafik sigortasındaki hasarlarda yedek parçanın payı yüzde 15 seviyesindeyken, bu kasko da yüzde 45’i buluyor. Dövizdeki yükseliş kasko fiyatlarına (prim) yansımaya başladı. Bu endişe verici. Rekabetin yoğun olduğu bu branşta hizmet kalitesi daha öne çıkacak” dedi. Ayrıca geçen yıl zorunlu trafik sigortalarına getirilen mevzuat düzenlemelerinin (tavan fiyat, havuz) etkisiyle ilgili de yorum yapan Coqui, kârlılık ve büyüme sorunu yaşandığını ve zararın bilançolara yansımaya başladığını belirtti. Coqui şöyle devam etti:

‘Hayat’ yüzde 18 büyür

“Geçen yıl bu branşta teknik zarar 536 milyon lira oldu. ‘Rezerv iskonto’ etkisini düşündüğünüzde zarar daha yüksek. Mevzuat düzenlemeleri kaynaklı negatif etkinin bu yıl da devam edeceği görüşündeyiz. Biz sorunun çözümünü serbest tarifede görüyoruz. Sektörümüz adına temel beklentimiz ve umudumuz, trafik tavan fiyat uygulaması konusunda bütüncül bir yaklaşımla bütün tarafların yararına olacak kalıcı bir çözümün üretilmesi ve yeniden serbest tarife sistemine geri dönülmesi yönünde.” Sektörün 2018 yılı performansıyla ilgili tahminlerini de açıklayan Coqui, hayatdışı branşta prim üretiminin yüzde 13-15, hayat ve emeklilik branşında ise yüzde 17-18 büyüme beklediklerini söyledi. Geçen yıl hayat braşındaki güçlü büyümede KGF destekli kredilerin özel etkisi olduğunu hatırlatan Coqui, bu yıl bu tür güçlü büyüme beklemediklerini ilk sonuçların da bunu gösterdiğini söyledi. Coqui, kendilerinin de özellikle kredi bağlantısız hayat sigortalarına yoğunlaşacağını anlattı.

Deprem laboratuvarı açacaklar

Allianz Türkiye’nin dengeli portföy yönetimi, yenilikçi ürün ve hizmetleriyle 2017’yi başarılı sonuçlarla tamamladığını belirten Aylin Somersan Coqui, 22.8 milyar lira aktif büyüklüğe ve 9.2 milyar lira ciroya ulaştıklarını söyledi. Türkiye’deki yatırımlarına hız kesmeden devam edeceklerini de ifade eden Coqui, 27 milyon euro yatırımla İzmir’de inşa ettikleri operasyon merkezinin hizmet vermeye başladığını, bu yıl 5 milyon euro yatırımla Türkiye’nin ilk akredite deprem laboratuvarı kuracaklarını duyurdu. Coqui, bu yıl kasko, sağlık, doğal afetler gibi alanların öncelik olacağını da kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir