Dünyanın 5 devinden biri olacak

Konya Şeker'in yeni hedefi sadece Türkiye’de değil oluşturdukları marka ile dünyada söz sahibi olmak. Anadolu Birlik Holding’de ya da bizim onu sürekli andığımız adı Konya Şeker’de plan ‘Torku’ markasını dünyanın ilk 5’inden biri yapmak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YILDIZ DOĞRUER YEMİŞ 

KONYA - Biz onları Konya Şeker olarak tanıyoruz. Ancak onlar Anadolu Birlik Holding AŞ olarak Türkiye’nin 46’ncı büyük firması. 5 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor. Aslında 56 bin ortaklı dev bir üretici şirketi. Geniş arazileri ile yıllardır Türkiye’nin tahıl ambarı olarak anılan Konya’nın tarıma dayalı gücü. Sadece tarım değil, hayvancılık, gıda, enerji, kimya, finans ve turizm gibi pek çok sektörde faaliyeti var. 5 ana sektörde 31 tesisle üretim yapıyorlar. Milyar dolarlık enerji ihalelerini aldılar toplam 550 megavatlık kurulu güçleri var. Türkiye’nin en büyük küp paket şeker üreticisi. Ancak şu sıralar; pazarda konumlandırdıkları ‘Torku’ markası ile dünyanın 5 gıda markasından biri olmaya yoğunlaşmış durumdalar. Holding gıdada büyürken, sağlıkla da öne çıkmayı istiyor. Mesela piyasadaki ‘glükozsuz bisküvi’ onların ürün yelpazesinde. 

Anadolu Birlik Holding AŞ’nin CEO’su ve İcra Kurulu Başkanı Hamdi Bağcı ile hem firmanın yatırımlarını hem de önümüzdeki döneme yönelik hayallerini konuştuk. Türkiye’nin en büyük pancar üreticilerinden de biri olan holdingin yeni gözdelerinden biri ayçiçeği. 2010 yılında 50 bin tonla başladıkları üretim şimdiden 6.5 katını aşarak 380 bin tona ulaşmış durumda. Bağcı, ayçiçeği ile ilgili yatırımlarını da anlatarak, “Geçen yıl ayçekirdeği fabrikası kurduk. Konya’da 2010'da 50 bin ton ayçekirdeği hasadı gerçekleşmişti. 2011'de fabrikamızın temelini attık. Şaşırtıcı bir şey söyleyim. Konya’yı en fazla ayçiçeği üretilen kent yaptık. Şimdi günde 500 ton ayçekirdeği yağı üretimi yapıyoruz. Ürettiğimiz hamyağları üreticilere satıyoruz. Günlük kapasitemizi bin 900 tona çıkartacağız.” diyor. 

İlaç sektörüne şeker üretiyoruz 

Konya Şeker’in ilginç yatırımları burada da bitmiyor. Örneğin artık ilaç sektörü için de üretim yapıyorlar. “Bu yılın Ocak ayı itibariyle ilaç sanayinin hizmetindeyiz” şeklinde konuşuyor Bağcı ve ekliyor: “ Yaklaşık olarak 5 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. Şimdilik iç piyasaya üretiyoruz. Tüm dünyaya ihraç edebilecek bir kalitede üretim yapıyoruz. Türkiye’nin şeker sektöründe tek açık kapısı ilaç sanayi idi ve şeker sektörünün en büyük oyuncusu olarak bu kapıyı kapatmayı amaçladık. Ayrıca yakın coğrafyamızdaki ülkelerde bu şekeri ithal ediyorlar tüm bunlar yatırım kararı almamızı sağladı. Türkiye’nin ilaç sanayine hizmet etmek bizim için önemli.” Sıvı şekerde de Türkiye’nin tek üreticisi onlar. Bağcı, “Şekerimizin doğal ve sağlıklı olduğunu iddia ediyoruz. Uluslararası standartların ötesinde sıvı şeker üretimi yapıyoruz” diyor. 

60 yıldır kendi enerjisini üretiyor 

Özelleştirme ile Sivas Kangal Santralını alarak bir milyar dolarlık yatırım yaptıklarını da kaydediyor Hamdi Bağcı ve “Enerjide toplam 550 megavatlık kurulu gücümüz var. Her şeker fabrikasının kendi enerji birimi vardır. Biz 60 yıldır kendi enerjimizi kullanıyoruz. Yerli linyit yakıyoruz. açıklamasını yapıyor. 

Çikolata da Türkiye’nin en büyük Ar-Ge merkezi 

Artık Anadolu Birlik Holding’de üretim yerleri fabrika olarak anılmanın dışında yaptıkları entegre üretimler ile kampüs olarak da dillendiriliyor. Sohbetimizin ilk dakikalarında Bağçı bize ‘Çumra Kampusu’ndan bahsediyor ve “Atıştırmalık çeşitlerimiz burada. Yani Çumra’da bisküvi, çikolata, kek gibi çeşitleri üretiyoruz. Hatlarımız 24 saat çalışıyor. İhracata da ürün yolluyoruz” diyor. Ve hemen ekliyor: “Türkiye’nin ilk glikozsuz bisküvisini ürettik. Yeni kekimizi yakında piyasaya süreceğiz. Atıştırmalıklarda kısa sürede ciddi bir pazar payı elde ettik. Fındık kremasında iddialıyız. Dünya’da gıda da akla gelen 5 şirket isminden biri Torku olacak. Şuan ki satışlarımızla Türkiye’nin en büyük gıda firmasıyız. Çikolatada Türkiye’nin en büyük Ar-Ge merkezini kuruyoruz ve bitmek üzere.” 

Et ihracatının yüzde 15’ini karşılamaya talip 

Çumpaş, Taşağıl, Şekersüt, Aslım ve Göçü olmak üzere 5 yerde çiftlikleri olduğunu vurgulayan Hamdi Bağcı, “Süt entegre tesisimizin 6 aylık mazisi var. Et tesisimiz yeni üretime başladı. Günlük 2 bin ton süt işleme tesisimiz var. Konya’nın günlük süt işleme kapasitesi 3 bin ton. Et ve süt ırkında damızlık hayvan üretimi yapıyoruz. Türkiye’ye angusları ilk defa biz getirdik. Embriyo transferi üretim merkezimiz var. Yüksek verimli ırkları Türkiye’ye kazandırıyoruz. Türkiye’nin verimlilik ve damızlık sorununu çözmesi gerekiyor. Yaklaşık 10 bin baş besi ve süt hayvanımız var. Günlük bin 200 büyükbaş, 3 bin küçükbaş kesim kapasitemiz var. Türkiye’nin et ihtiyacının yüzde 15’ini biz karşılayacağız” diyor. Ciddi bir yem üreticisi olduklarını da anımsatıyor Bağcı, “Bin 400 tonluk günlük üretim kapasitesine sahip yem tesisimiz var. Kaliteli ve sağlıklı et ve süt üretebilmek için yem çok önemli” diye açıklıyor. 

Meyve suyu yatırımı da gündemde 

Türkiye’nin bir ilki daha holdingten. İlk patates nişastası üretim tesislerini onlar devreye almış. Bağcı böylece Türkiye’nin 30 bin tonluk ithalatının önüne geçeceklerini belirtiyor. Bir yatırım fikri daha var; o da meyve suyu. Bağcı bu alanla ilgili de “Dağ köylerindeki kıraç arazileri değerlendirmek için bunu düşünüyoruz.” diyor. Holding sadece üretim yapmakla kalmıyor. Bulunduğu bölgelerde de eğitime katkı sağlıyor. Örneğin Cihanbeyli’de plastik kampüsü var. Burada sulama sistemleri, zirai kap ve ambalaj üretiliyor, çuval, iplik, palet ve strech film fabrikası da var. Holding bu üretimi ile birlikte Cihanbeyli’de plastik Meslek Yüksek Okulu kurulmasına vesile olmuş durumda. 

350 kişilik ziraat ekibi sürekli sahada 

Hamdi Bağcı, Türkiye’deki en büyük küp paket şeker üreticisi olduklarını da anlatıyor, “Pazarın yüzde 50’sine hakimiz. Seydişehir’de dondurulmuş patates üretiyoruz. 350 kişilik ziraat ekibimizle sürekli sahadayız. Doku kültürü atölyemiz var” diyor. Bağcı sözlerini şöyle tamamlıyor: “Bir taraKonya Şeker kontrollü pancar ürettiriyor, uydu destekli üretime geçti. Çumra’daki tesisimiz Avrupa’nın en ileri teknolojisi. Melastan bioetanol üretiyoruz. Sıvı karbondioksit üretiyoruz. Şilempeden yem yapıyoruz ve sıvı organik gübre üretiyoruz." 

Bu konularda ilginizi çekebilir