Eczacıbaşı dev firmayla ortaklık kurdu

Eczacıbaşı, biyoteknoloji alanında dünya devi Baxalta ile biyoteknolojik yenilikçi ürünler alanında faaliyet gösterecek yeni bir ortaklık kurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Eczacıbaşı, biyoteknoloji alanında dünyada saygın bir yeri bulunan Baxalta firması ile, yüzde 50-50 ortaklık yapısıyla işleyecek olan bir ortaklık kurdu. 

 

Eczacıbaşı'dan yapılan açıklamaya göre, yürütülen Ar-Ge çalışmaları sonucu geliştirilen biyoteknolojik ilaçlar, hemofili (kanama bozukluğu) hastalarının ve immün yetmezlikli (bağışıklık sistemi bozukluğu olan) hastaların yaşamsal  problemlerini  azaltarak, olabildiğince normal bir yaşam sürmelerini sağlayacak. Yeni şirket, onkoloji alanındaki özel ürün portföyünü de Türkiye’ye getirmeyi hedefliyor.

Eczacıbaşı-Baxalta’nın kuruluşu nedeniyle İsviçre’nin Neuchatel şehrindeki Baxalta biyoteknolojik üretim merkezinde  düzenlenen basın toplantısında konuşan Baxalta Intercontinental Bölgesi Başkanı Patrice Zagame, bu yeni yapının Türkiye’deki hastalar, sağlık profesyonelleri ve tüm paydaşlara önemli değer katacağına, daha odaklı ve güçlü bir gelecek yaratacağına inandıklarını belirterek, “Eczacıbaşı-Baxalta olarak hastaların büyük hayaller kurabilecekleri ve hayatı dolu dolu yaşayabilecekleri bir dünyanın var olabileceğine inanıyoruz” dedi.

Eczacıbaşı-Baxalta’nın odağının, nadir hastalıklar ve bunlarla mücadele eden hasta ve hasta yakınları olduğunu ifade eden Zagame, Eczacıbaşı-Baxalta olarak bu tip az anlaşılmış hastalıklarla mücadele eden kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak ve olabildiğince normal bir yaşamın tadını çıkarmalarını sağlamayı amaç edindiklerini vurguladı.

f8b71e3ff9e78ab7923f0a838e7c1369.jpg

'Yeni iş kollarını da birlikte kuracağız'

Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Erdal Karamercan da, biyoteknoloji alanında Türkiye için büyük önem taşıyan bir ortaklığı Eczacıbaşı-Baxalta kuruluşu ile hayata geçirmekten çok büyük  heyecan ve gurur duyduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Baxalta’nın dünya misyonu olarak ilan ettiği ‘Hayatınız İlham Kaynağımız…’ mottosunu aynen benimsiyoruz. Bu sayede hastaların yaşamlarını iyileştiren, yenilikçi tedaviler geliştiren küresel bir biyoteknoloji kuruluşunun değerlerini ve yeniliklerini ülkemize getirerek faaliyet gösterdiğimiz hematoloji ve immünoloji alanlarında hastalarımız için tedavi standartlarını yükseltecek ve umuyoruz ki onkoloji gibi çok güçlü yeni iş kollarını da birlikte kuracağız.”

Baxter’in dünyadaki yeni yapılanmasının ardından, Türkiye’de 1994 yılından bu yana yüzde 50-50 ortaklık yapısıyla faaliyet gösteren Eczacıbaşı-Baxter Hastane Ürünleri’ne ait ürün portföyünün 1 Şubat 2016 itibariyle farklı çatılar altında pazara sunulmaya devam edeceğini vurgulayan Karamercan, şunları söyledi:

“Kuruluşun Biyolojik Ürünler Grubu, 1 Şubat 2016’da hayata geçecek olan yine yüzde 50-50 hisse dağılımlı Eczacıbaşı-Baxalta Sağlık Ürünleri ortaklığımız altında faaliyet göstermeye başlayacak. Hastane Ürünlerimiz Eczacıbaşı İlaç Pazarlama’ya, böbrek yetmezliği alanındaki ürünlerimiz ise Baxter Gambro Renal Ürünler A.Ş.’ye devredilecek.”

Konuşmasında, Türkiye’de gerçek anlamda, yani tam döngü biyoteknolojik ürün üretimi ve Ar-Ge’sinin bulunmadığına, Baxalta’nın ise dünyada dört ülkede bu tarz yatırımı olduğuna dikkat çeken Karamercan, “Yapılacak bir yerli biyoteknoloji üretim yatırımı ülkemizin sadece ithalat bağımlılığını ve dış ticaret açığını azaltmakla kalmayıp, ciddi bir Ar-Ge ve katma değerli üretim yetkinliği yaratacak. Baxalta da, bu amaç doğrultusunda değerlendirmelerini sürdürüyor” dedi.