Gelin geldi, Bangladeş'e ihracat şampiyonu oldu

Türkiye'ye yerleşen Laura Gök, iş hayatına atılmış. Şimdi tekstil kimyasalları alanında Türkiye'den Bangladeş'e yaptığı ihracat ile alanında şampiyon. (Handan Sema Ceylan)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HANDAN SEMA CEYLAN

Resas Chemie Yönetim Kurulu Başkanı Laura Gök… Genç yaşına hem üç çocuk hem ticaret hem üretim hem de ihracat sığdırmış genç bir iş insanı. Polonyalı bir anne, Faslı bir babanın çocuğu… Amerika'da büyümüş. Bundan tam 14 yıl önce eşi Zafer Gök ile tanışması hayatını değiştirmiş.

Türkiye'ye yerleşen Laura Gök, Müslüman olmuş ve iş hayatına atılmış. Şimdi tekstil kimyasalları alanında Türkiye'den Bangladeş'e yaptığı ihracat ile alanında şampiyon. DEİK-Bangladeş İş Konseyi Başkanı ve aynı zamanda MÜ- SİAD Yurt Dışı Teşkilatlanma Komisyonu Sorumlusu. Özetle Türkiye ihracat maratonunun önemli bir koşucusu. 2014'ten bu yana Hadımköy'deki fabrikasında tekstil kimyasalları üretimi yapan Laura Gök'ün gündeminde hem Denizli'de kimya yatırımı hem de gıda sektörü var. Fındık ezmesi üretmeye, organik ürünler ihraç etmeye başlayacak Gök, yurtdışında gurme marketlerde yerini alacak.

İş hayatına al-sat ticaretle başladığını anlatan Laura Gök, şunları kaydediyor: “Bundan 6 yıl önce tek odalı bir ofiste baskı kimyasalları üzerine al-sat yaptım. Sonra üretimin cazibesine kapıldım. Hadımköy'deki 6 dönüm arazi üzerinde bulunan tesisimi kurdum. Buradaki tüm imalatı ihracata yolluyorum. Bangladeş'e ihracata başladım. Orada dev Zara, H&M, IKEA gibi dev markalar üretim yapıyor. Biz de onlar için üretiyoruz. Oraya yaptığım ihracat ile TİM'den ödül aldım. Bangladeş 170 milyon insanın yaşadığı istihdama çok ihtiyaç olan ancak huzurlu bir yer. Şimdi Meksika ve Endonezya pazarlarına ağırlık vermek istiyorum. İhracat pazarlarım arasında Brezilya, Pakistan, Özbekistan, Rusya, Mısır, Nijerya, Birleşik Arap Emirlikleri, Sri Lanka ve Sırbistan var. Dünya çapında 250 düzenli müşteri ile çalışıyoruz.”

Geliştirdiği ürün için Denizli'ye yatırım yapacak

“Türkiye'de kimsenin yapmadığı yeni bir ürün geliştirdik” diyor Gök, “Bu ürün, köpük kesici- anti foam. Hammaddelerini hem Türkiye'den hem de yurt dışından temin ederek kendi fabrikamızda yeni bir ürün elde ettik. Ürdün'de devletin de desteği olan büyük bir rafineri firmasına numune gönderdik, beğendiler ve ihracatını yapmaya başladık. Bu ürünün Ürdün dışındaki ülkelere de satışını gerçekleştireceğiz. Ayrıca tekstil kimyasallarını bu sene içinde başka ülkelere de satarak ağımızı geliştirdik. Hedef daha çok yeni pazar.”

Yatırımlarını önümüzdeki yıl Denizli'de hayata geçirmeyi planladıklarını anlatan Gök, yapacakları üretimle ithalatın da önüne geçeceklerini dile getiriyor.

Şimdi kocam damat!

Gelin olarak geldiği Türkiye'nin ihracatına katkısına dikkat çekiyor Laura Gök ve şunları söylüyor: “Eşim tekstil mühendisi. Onun da kendi firması var. Hatta çoğu zaman aramızda tatlı bir rekabet yaşanır. İhracatta yaptığım adımlarla ona ‘şimdi artık evin asıl çocuğu benim, sen damatsın' diyorum. Elbette eşimin desteği tartışılmaz. Ancak iş kadınları kendi hedeflerini koymalı. Benim gözlemlediğim, Türkiye'de başarı olmazsa kadınların bir adım geriye döndükleri yönünde. Oysaki cesaretle yeniden denemeli, vazgeçmemeli. Benim annem Sovyet kültürünün disiplinli annelerinden. iki kızım, bir oğlum var. Annem çocuklarımla ilgilenir. Oyun saatlerini atlamaz, onlara büyük insan gibi davranır. Disiplin konusunda onu örnek alıyorum. Çocuklarım her zaman benim çalıştığımı, meşgul olduğumu ancak onlara mutlaka zaman ayıracağımı bilir. Bu da bir iş kadını için önemli bir denge.”