Gümüşdoğa, Moritanya’da balık unu fabrikası aldı

Milas’ta üretim yapan ve Türkiye'nin en önde gelen kültür balıkçılığı firmalarından biri olan Gümüşdoğa, Moritanya'da günde 200 ton balık işleme kapasitesine sahip bir balık unu fabrikası satın aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet USMAN

MUĞLA - Kültür balıkçılığı sektöründe faaliyet gösteren Gümüşdoğa, Batı Afrika ülkelerinden Moritanya’da balık unu fabrikası satın aldı.

Türkiye’nin en büyük balık ihracatçılarından biri olan Gümüşdoğa, son yıllarda yaptığı atılımlarla sürekli büyüyor. İstanbul Sanayi Odası'nın Türkiye'nin ilk 500 firması değerlendirmesinde 2011’de 492. sırada yer alan firma, 2012’de 480. ve 2013’de 384. sıraya yükseldi. Balık ihracatçıları arasında 5. olan Gümüşdoğa’nın kardeş kuruluşu GMS firması da 10. sırada bulunuyor. Gümüşdoğa, Moritanya'da aldığı balık unu fabrikasının da kapasitesini yükseltmek için çalışmalara şimdiden başladı. Türkiye'den yola çıkan günlük 350 ton balık  işleme kapasitesine sahip makineler ile tesisin kapasitesi 550 tona çıkacak.

İstikrarlı bir şekilde büyümeye devam ettiklerini dile getiren Gümüşdoğa Yönetim Kurulu Başkanı Halil Gümüşel, “Performansımızı her yıl biraz daha artırıyoruz. Bu yıl da iyi bir gelişim içindeyiz. Bunun bir yansıması olarak yurtdışına da açıldık. Uzun araştırmalardan sonra Moritanya'da bir balık işleme fabrikası satın aldık. Fabrikanın günlük 200 ton olan balık işleme kapasitesini Türkiye'den gönderdiğimiz makinelerle günlük 550 tona yükseltiyoruz. Şu anda makineleri taşıyan gemi Moritanya'ya doğru yol alıyor” diye konuştu.

Kapasite artışıyla birlikte fabrikanın balık ihtiyacının da arttığını söyleyen Gümüşel, “Bu fabrikayı satın alıp, kapasite artırma çalışmalarına başlayınca Moritanya Hükümeti bize Atlas Okyanusu'nda çok geniş bir sahada balık avlama izni de verdi. Böylece balık avcılığına da geçiş yaptık. Karadeniz'den kiraladığımız iki balıkçı teknesini Moritanya'ya gönderdik. Bu fabrikada işlenen balıklar balık unu halinde Milas'a getirilecek. Fabrika serbest bölgede bulunduğu için işlediğimiz balıkların Türkiye'ye veya başka ülkelere ihracatında her hangi bir sorun yaşamayacağız. Milas'taki fabrikamızda balık ununu balık yemi haline getireceğiz ve kendi balık üretim tesislerimizde değerlendireceğiz" dedi.

MİTSO’dan Gümüşdoğa’ya teşekkür

MİTSO (Milas Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de yurtdışında yaptığı yatırım nedeniyle MİTSO üyesi Halil Gümüşel'i kutladı. Gümüşdoğa’nın Milas'ta üretime, ihracata, istihdama, devletin vergi gelirlerine çok önemli katkılarda bulunduğuna dikkat çeken Özer, “Gümüşdoğa her yıl başarısıyla ihracat ve vergi listelerinde ilk sıralarda yer alıyor. Bir üyemizin ve Milaslı bir hemşerimizin bu başarılarından biz de gurur duyuyoruz. Moritanya'da bir fabrika alarak yine Milaslı balıkçılara ve yatırımcılara örnek oldu. Bu nedenle kendisini kutluyoruz" dedi.

Faaliyete 1997’de Milas’ta başlayan Gümüşdoğa A.Ş., balık yemi üretimi ve kültür balığı yetiştiriciliğinde sektörün en önemli kuruluşları arasında yer alıyor. Güllük’te paketleme ve fileto tesisi, Milas’ta alabalık füme tesisi bulunan Gümüşdoğa, her yıl Milas’taki vergi rekortmenleri listesine üst sıralardan giriyor. Gümüşdoğa, 2013 yılı vergilendirme döneminde Kurumlar Vergisi’nde 3. sırada yer aldı. Gümüşdoğa bu yıl vergi beyanında önceki yıllara göre daha büyük artış gösterdi. Firma, yılın ilk çeyreğinde 82 milyon 190 bin 703 TL ciro gerçekleştirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir