İnter Abrasiv, cari açığı 'zımparalayacak'

Türkiye’nin yıllık 45 milyon euroyu bulan kaplanmış zımpara ithalatını azaltarak, sektördeki cari açığı kapatmayı hedefleyen İnter Abrasiv, üretimini de yüzde 50 artırmak için çalışmalarına hız verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AHMET USMAN-İZMİR 

Türkiye aşındırıcı pazarının en güçlü oyuncuları arasında yer alan ve geçen yıl 5 milyon metrekare üretim gerçekleştiren İnter Abrasiv, bu yıl üretimini 7.5 milyon metrekareye çıkaracak. Türkiye’nin yıllık 45 milyon euroluk kaplanmış zımpara ithalatını azaltmayı hedefleyen şirket, üretiminin yüzde 90’ını da ihracata kanalize ediyor. Geçen yılın kendileri açısından son derece iyi geçtiğini dile getiren İnter Abrasiv Pazarlama Yöneticisi Emre Tokatlıoğlu, “Geçen yıl satışlarımızı yüzde 22 büyüttük ve hedeflerimizi tutturduk. 2014’te 5 milyon metrekare kaplanmış zımpara ürettik. Bu da tüm İstanbul’u baştan sona zımpara ile kaplamaya yetecek bir miktara denk geliyor. Bu yıl da 7,5 milyon metrekare üretim hedefliyoruz. 180 kişilik kadromuzun tamamı bu başarıya ortak” diye konuştu. 

Üretiminin yüzde 95’i ihracata 
İnter Abrasiv’in kuruluşundan bu yana ihracat yaptığını, dünyada adını sektördeki tüm firmalara duyurduğunu söyleyen Tokatlıoğlu, “Yıllardır ihracatımız, tüm satışımızın yüzde 90-95’ini oluşturuyor. İhracat hedeflerimizi yakalamakta zorluk çekmiyoruz” dedi. “Bugün Türkiye’nin kaplanmış zımpara ihracatının yüzde 65’ini biz yapıyoruz” ifadelerini kullanan Tokatlıoğlu, “Türkiye yılda 38 milyon euro kaplanmış zımpara ihracatı gerçekleştiriliyor fakat hala daha 45 milyon euroluk ithalat yapılıyor. Biz bu miktarı karşılayacak kapasiteye sahibiz. Bu durum bizi İnter Endüstri adlı firmamızla daha da çok yatırım yaparak 25 satış temsilci arkadaşımızı son kullanıcılarla buluşturmaya ve ithal mal yerine yerli malı daha cazip olarak göstermeye teşvik etti. Yıllarca yabancı pazarlarda öğrendiğimiz kalite algısını ve aşındırıcı teknolojilerini Türkiye’ye aşılamayı kendimize bir hedef olarak görüyoruz. Bu hedef doğrultusunda Türkiye’nin kaplanmış zımpara cari açığını kapatmaya da adım adım ilerliyoruz” dedi. 

Manisa’ya yeni fabrika 
Endüstri ürünleri alanına 1972’de girdiklerini anımsatan Tokatlıoğlu, “2009’da Manisa OSB’de ilk fabrikamızı faaliyete geçirdik. 2011’de tesislerimize yeni bir fabrika ekleyerek toplam fabrika kapalı alanını 30 bin metrekareye çıkardık. Bu yatırımlara paralel olarak 2008’de ikinci zımpara üretim hattı kurarak, kaplanmış zımparayı son ürüne dönüştüren makine ve teçhizatımıza da yeni makine ilaveleri yaparak yılda 100 milyon euro ciro yapabilecek kapasiteye sahip bir tesis yarattık” dedi. 2014 – 2017 yılları arasında toplam 40 milyon liralık yatırım yapmak üzere yola çıktıklarını vurgulayan Tokatlıoğlu, “Geçen yıl yine Manisa OSB’de fabrikamıza komşu bir arsayı satın aldık. Buraya 20 bin metrekarelik fabrikamızı inşa ediyoruz” dedi. Dünya aşındırıcı pazarının yaklaşık yüzde 40’ının kaplanmış zımpara ürünlerinden oluştuğuna dikkat çeken Tokatlıoğlu, “Şirket olarak yılda yaklaşık 70 milyon lirayı aşan ihracatımızla Türkiye’nin bu alanda satışlarının yüzde 65’lik kısmını yapıyoruz” diye konuştu.

'Uzakdoğu ürünlerine yaptırım getirilmeli'

Bu yıl hedeflerinden birinin de Türkiye satışlarını yüzde 100 büyütmek olduğunun altını çizen Tokatlıoğlu, “Bunun için yaptığımız yatırımlardan bir tanesi İnter markasını tüm ülkede tanınmış bir zımpara markası haline getirmek. Çalışmalarımız İnter Endüstri firması ile 2014’den bu yana ilerliyor. Halen dünyada 72 ülkeye ihracat yaparken kendi ülkemizde atmamız gereken adımları Uzakdoğu’dan gelen kalite ve fiyat algısının Türkiye’de yer edinmiş olması yüzünden atamadığımızı anlamış bulunuyoruz. Bunun için aşındırıcı ithalatında Uzakdoğu ürünlerine getirilmesi gereken belirli yaptırımları da 2015’de bir proje olarak görüyoruz. Böylece Türk imalatçıların da üstlerine düşen görevi yerine getirip piyasanın düzenini Avrupa standartlarına çıkartacağına inanıyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir