İpek Kağıt'tan hedef ülkelerdeki krize rağmen 2 fabrika birden

Şirket, toplam 300 milyon liraya mal olan Manisa ve Astana fabrikaları ile bölgenin önemli oyuncusu olmayı hedefliyor. Ancak ‘bölgedeki’ sıkıntılar risk yaratıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet FİLOĞLU 

İZMİR - İpek Kağıt, 2012 yılında aldığı uluslararası pazarlarda güçlü bölgesel bir oyuncu olma hedefi çerçevesinde Manisa ve Kazakistan’da iki fabrikanın açılışını yaptı. Yatırımlar şirketin hedef pazar olarak belirlediği Orta Asya, Kafk aslar ve Ortadoğu’da yaşanan ekonomik ve siyasi risklere rağmen gerçekleşti. İçinde Selpak, Solo gibi markaları da barındıran şirketin Genel Müdürü Sertaç Nişli, bu pazarlarda yaşanan kaybı başka yerlerle telafi edeceklerini söyledi. 

Türkiye’den Rusya sevkiyat durdu 

İpek Kağıt Genel Müdürü Sertaç Nişli, 2012’de İpek Kağıt’ın tamamen Eczacıbaşı Grubu’na dahil olmasıyla yurtdışı hedefl erin belirlendiğini, açılan fabrikaların da bu doğrultuda gerçekleştiğini aktardı. O dönemde yurtdışında 4 kat, toplam ciroda ise 2 kat büyüme hedefi koyduklarını hatırlatan Nişli, 2015 yılına kadar bu hedefl er doğrultusunda gittiklerini, ancak sonrasında bazı sıkıntıların yaşandığını kaydetti. Bu sorunların başında ekonomileri emtia ihracatına bağlı ülkelerdeki sıkıntılar ile jeopolitik riskler öne çıktı. Nişli, Rusya’ya ihracata başladıktan bir-iki yıl sonra henüz çok büyük seviyelere ulaşamadan uçak kriziyle tüm sevkiyatlarının durduğunu belirterek, siyasi risklerin işlerine olan etkisine dikkat çekti. Öte yandan çevre ülkelerde ekonomik gelişmeler ve devalüasyonla alım gücü düşen tüketiciler de şirketin önüne çıkan bir diğer engel oldu. 

Satışlarda yüzde 35 artış bekleniyor 

Nişli, sıkıntılara rağmen yeni fabrikaların açılmasıyla doğan kapasitenin önemli bir bölümünün değerlendirileceğini düşünüyor. 2016 için konulan satış büyümesi hedefi yüzde 35. Bu da 575 milyon lira olan cironun 800 milyon liraya çıkması anlamına geliyor. Bunun yaklaşık yarısı olan 380 milyon lirası ihracattan gelecek. Nişli, “Temizlik kağıtları pazarında Türkiye’deki liderliğimizi sürdürürken ihracatımızı beş kıtada 60 ülkenin üzerine çıkardık. Beş yıl içinde ise aynı ivmeyle yurtdışında dört kat büyürken, yurtiçi ve yurtdışı toplam ciromuzu ikiye katlamayı hedefl iyoruz” diye konuştu. 

Üretim kapasitesi yüzde 65 arttı 

İpek Kağıt’ın çifte yatırımı toplam 300 milyon TL’ye mal oldu. Manisa tesisinin yatırımı 20 ayda tamamlandı. Şirketin toplam üretim kapasitesi bu fabrika ile birlikte yüzde 65 artarak yıllık 110 bin tondan 180 bin tona yükseldi. Astana’da açılan tesis de Türkiye’den gidecek ara mallarla nihai ürün üretimi gerçekleştirecek. Manisa tesisinin açılış töreninde konuşan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, “Bugün aynı anda açılışını gerçekleştirdiğimiz birbirine dört bin kilometre uzaklıktaki Manisa ve Kazakistan tesislerimizle, İpek Kağıt’ın kalitesini daha da güçlendiriyoruz” dedi.

Rusya’ya arka bahçesinden girecek

İpek Kağıt, Kazakistan’da ilk fabrikasını bundan 10 yıl önce açmıştı. Ancak ülkenin güneyinde yer alan ve kapasitesi sınırlı olan fabrika daha çok Kazakistan’ın güneyine hitap ediyordu. Ülkenin kuzeyinde yer alan Başkent Astana’da açılan fabrika ile Rusya’ya da rahatlıkla mal gönderilebilecek. İki ülke arasında gümrük birliği olması da ticareti kolaylaştırıyor. Nişli, “Kazakistan yatırımı ile ihracatımızı Rusya ve Rusya’nın anlaşmalı olduğu ülkelere ihracat yapabileceğiz” dedi. 

Kur riskini sepetle azalttı 

İpek Kağıt’ın Manisa ve Astana’daki iki fabrikası için yatırdığı tutar 300 milyon lira. Bu rakamın ne kadarının öz kaynaktan ne kadarının kredilerle karşılandığı açıklanmadı. Yatırım sürecinde iki ülkenin de yerel paraları ciddi anlamda değer kaybetti. Kazakistan’da yaşanan devalüasyon ise oldukça sert oldu. İpek Kağıt Genel Müdürü Sertaç Nişli, yatırım için kullandıkları kredinin kompozisyonunu açıklamadı ama tamamının döviz olmadığını, bir kısmını yerel para cinsi olan Tenge ile sağlandığını söyledi. Nişli, bu sayede Kazakistan’da devalüasyonun bilançoları üzerindeki etkisinin sınırlı kaldığını aktardı.

Bu konularda ilginizi çekebilir