Kayseri'deki 120 KOBİ, ORAN'dan 31 milyon liralık hibe desteği aldı
Fatih GAVGACI - Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreter Vekili
Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN), yakın zamanda bölgedeki tüm paydaşların katılımlarıyla hazırlanan TR72 Bölgesi 2014-2023 Bölge Planı ile bölgenin kalkınmasında itici güç oynacak stratejileri belirledi. Bu plan başbakanlığa bağlı 'Bölgesel Gelişme Yüksek Kurulu' tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi.
Planda bölge vizyonu, 'ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilir, beşeri ve sosyal sermayesi gelişmiş, potansiyellerini değere dönüştürmüş, kent ve sosyal altyapısını geliştirerek yaşam kalitesini arttırmış, ulaşılabilir Orta Anadolu' olarak belirlendi. Bölgenin rekabet edebilirlik, sosyal kalkınma, sürdürülebilir çevre, enerji, kentsel ve kırsal altyapı eksenleri temelinde geliştirilmesi hedefi oluştu.
ORAN, geride bıraktığı dört yılda bölgede KOBİ'lere yönelik altı başlık altında mali destek programları yürüttü. KOBİ'lere yönelik uygulanan destek programları kapsamında istihdam, rekabet edebilirlik, üretimden elde edilen katma değerin artırılması ve bölgede yenilikçi yatırımların desteklenmesi yoluyla bölge kalkınmasına katkı sağlanması hedefl endi. Kayseri'den söz konusu programlara proje sunan 120'den fazla KOBİ, ajanstan 31 milyon lira tutarında hibe desteği almaya hak kazandı. Söz konusu projelerin uygulanması ve başvuru sahiplerinin eş finansman katılımları ile beraber Kayseri'ye ajansın mali destek programları kapsamında gerçekleşen yatırım tutarı 65 milyon lirayı buldu.
Bu yıl, 17 milyon liralık kaynak kullandırılacak
Bu yılki teklif çağrısı kapsamında ise TR72 Bölgesi 2014-2023 Dönemi Bölge Planı'nda belirlenen strateji, tedbirler ve gelişme potansiyelleri göz önünde bulundurularak, 'Yenilenebilir Enerji ve Sürdürülebilir Rekabet' ile 'Kültür ve Turizm' başlıkları altında hazırlanan mali destek programları kamuoyu ile paylaşıldı ve proje başvuruları alındı. Söz konusu programlar kapsamında 17 milyon TL tutarında bir kaynağın gerek KOBİ'ler gerekse kâr amacı gütmeyen kurumlar tarafından sunularak, başarılı bulunan projelere kullandırılması planlanıyor.
Özellikle 11 milyon TL bütçe ayrılan 'Yenilenebilir Enerji ve Sürdürülebilir Rekabet' mali destek programı ile yenilenebilir enerji kaynakları açısından önemli bir potansiyele sahip olmakla birlikte, enerji açısından yüksek oranda dışa bağımlı bir konumda olan bölgenin ve Türkiye'nin gerek yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimi, gerek enerjinin verimli tüketimi gerekse geri dönüşüm alanlarında yapılacak yatırımlarla enerji alanındaki eksikliklerin giderilmesine katkı sağlanacak. Öte yandan, 6 milyon lira bütçeli 'Kültür ve Turizm' mali destek programı ile de bölgemiz kültürel ve turizme yönelik potansiyellerinin değere dönüşmesi yolunda yapılacak tanıtım, markalaşma, insan kaynakları gelişimi ve bazı önemli altyapı eksikliklerinin giderilmesine destek verilecek.
Yine ajans tarafından bölge için önemli olabilecek stratejik eylemlerin başlatılmasına, gerçekleştirilmesine ve büyük hacimli yatırım kararlarına kısa vadede etki edilmesi ve yönlendirilmesine katkı sağlayacak 'acil ve stratejik nitelikli' stratejik araştırma, planlama ve fizibilite çalışmalarına destek sağlayacak faaliyetlerimiz de var. Bu amaçla 'Doğrudan Faaliyet Destekleri' ile bölgedeki yerel aktörlerin bölgesel kalkınma açısından önem arz eden ancak kurumsal kapasite eksikliği nedeniyle hazırlık ve uygulama aşamalarında sıkıntı ile karşılaşılan çalışmalarına destek sağlanması amacıyla 'Teknik Destek' programları uygulanıyor. Ajans, önümüzdeki dönemde faiz desteği ve faizsiz kredi desteği gibi yeni destek mekanizmalarını da kamuoyuyla paylaşarak, bölgede özel sektöre ve kurumlara sağladığı destek yelpazesini daha da genişletmeyi planlıyor.