Koç'un net kârı 1 milyar TL'yi aştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Koç Holding, 2013 yılının ilk yarısında konsolide bazda 1.230 milyon TL vergi öncesi kar ve 1.038 milyon TL ana ortaklık paylarına ait net kar elde etti.

Koç Holding CEO’su Turgay Durak, Koç Holding’in bu yıl Fortune Dergisi tarafından yayınlanan Global 500 listesindeki tek Türk şirketi olarak 5 sıra daha yükseldiğini ve 217’nci olduğunu ifade etti. Durak, Koç Topluluğu şirketlerinin gerek Türkiye’de gerekse faaliyet gösterdikleri dış pazarlarda güçlenerek büyüme yolunda önemli adımlar atmayı sürdürdüğüne dikkat çekti.

Turgay Durak, 2013 yılı için hedeflenen 6,8 milyar TL kombine yatırım planına hız kesmeden devam ettiklerini de vurgularken, “Yılın ilk yarısında kombine yatırımlarımız bir önceki yılın aynı dönemine oranla %50 artış kaydederek 1,8 milyar TL’den 2,6 milyar TL’ye yükseldi. Son 5 yıldaki kombine yatırım tutarımız ise 14,6 milyar TL’ye ulaştı” dedi.

Koç Topluluğu Şirketleri açısından 2013’ün çok önemli bir yatırım yılı olduğuna dikkat çeken Turgay Durak, “Ülkemiz ekonomisine sağlayacağı önemli katma değerin yanı sıra devreye alınması ile cari açığa da yıllık yaklaşık 1 milyar dolar pozitif katkı sağlaması öngörülen, ayrıca Tüpraş İzmit Rafinerisi’ni dünyanın en gelişmiş rafinerilerinden biri haline getirecek olan 2.7 milyar dolarlık Fuel Oil Dönüşüm Projesi’nde son aşamaya gelindi. Yatırım harcama tutarı 2013 yılının ilk yarısı itibariyle 1.8 milyar dolar seviyesine ulaşan projenin ortalama %77.5’u tamamlandı. Kasım 2014 tarihinde tamamlanarak 2015’ten itibaren yılda 4.2 milyon ton beyaz ürün üretecek olan proje sayesinde Tüpraş rafinerilerinin tam kapasite çalışabilmesi ile Türkiye'nin çoğunlukla dışa bağımlı olduğu dizel ihtiyacının önemli kısmı karşılanabilecek” diye konuştu.

Doblo 2014'te ABD yolcusu

Turgay Durak Tofaş’ın Bursa fabrikasından çıkacak Doblo’ların 2014 sonundan itibaren ABD’ye ihraç edilmeye başlayacağına da dikkat çekerken, “Doblo ABD projesi kapsamında 2014 – 2021 yıllarında yaklaşık 175 bin aracın ihracatı öngörülüyor” dedi.

Ford Otosan’da geçen yıl devreye alınan Transit Custom’dan sonra, bu yılsonu Yeni Transit’in devreye alınacağını hatırlatan Turgay Durak,  “2014’te üretimine başlanacak yeni ticari araç ile ilgili geliştirme ve yeni tesis yatırımı da yıl boyunca sürecek” diye konuştu.