Milli Piyango ihalesi iptal olabilir

Kurdaki artış nedeniyle Milli Piyango ihalesinin iptalinin gündeme gelebileceği belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Milli Piyango ve şans oyunlarının özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi veren Net Holding'in ortağı olduğu Net Şans ile Hitay'ın kurduğu ortak girişim grubunun yükümlülüklerini yerine getirememesinin ardından ÖİB'nin ikinci sıradaki ERG-Ahlatçı OGG'yi davet etmesi beklenirken, kurdaki artış nedeniyle ihalenin iptalinin gündeme gelebileceği belirtiliyor. Geçen yıl 15 Temmuz'da yapılan ihaleye 2.755 milyar dolar ile en iyi teklifi veren Net Şans-Hitay OGG'nin ardından ikinci iyi teklifi 2.75 milyar dolar ile ERG-Ahlatçı OGG vermişti. 

"En yakın seçenek ihalenin iptali"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dün düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, şans oyunları işletme ihalesinde sürecin ikinci iyi teklifi veren şirketle devam edeceğini söyledi. Reuters'a bilgi veren üst düzey bir ekonomi yetkilisi, ihalenin yapıldığı Temmuz'dan bu yana döviz kurundaki artış nedeniyle yaklaşık 2 milyar liralık bir ek maliyetin ortaya çıktığını belirterek, "Finansman ve diğer tüm çalışmalar geçen yıl Temmuz ayındaki verilere göre yapıldı, teklifler verildi. Maliyetlerde 2 milyar liraya yakın bir artış meydana geldi. Bu şartlarda bu ihale iptale doğru gidiyor" dedi. Aynı yetkili, "Yatırımcılara gelen yükü anlayışla karşılamak lazım; elbette bu yükü taşımaları kolay değil ama mevzuat açısından en yakın seçenek şu anda ihalenin iptali" dedi. 

İhale bedeli dolar, şirketin geliri ise TL

Net Holding ortağı olduğu Net Şans ile Hitay'ın kurduğu OGG Milli Piyango şans oyunlarının 10 yıl süreyle işletme hakkı ihalesini geçen yıl kazanmıştı. Net Holding'in bu işlemi 2014 yılında Türkiye'de gerçekleşen 22 milyar dolarlık birleşme ve satın alma işlemleri arasında en büyük işlem olmuştu. Konu ile ilgili bir sektör yetkilisi, kurdaki artışın Net Holding'in geri çekilmesin temel nedeni olduğunu düşündüğünü belirterek, "İhale bedelinin dolar, şirketin gelirlerinin ise TL olması son dönemdeki kur artışları sonucu ciddi bir uyumsuzluk yaratmış olmalı. İhale olduğu tarihten bu yana TL'de ciddi bir devalüasyon oldu ve dolayısıyla o tarihte yapılmış olan fizibilite ve finansal modelin gerçekleştirilebilirliği iyice zorlanmış, hatta imkansız hale gelmiş olabilir" dedi. Tekliflerin dolar ile yapıldığı ihalenin gerçekleştiği 15 Temmuz tarihinden bu yana TL, dolar karşısında yüzde 21 değer kaybetti. 

İhalede ikinci sırada yer alan ERG-Ahlatçı ortak girişim grubunda yer alan ERG İnşaat ve Ahlatçı Kuyumculuk'tan yetkililere ulaşılamadı. Bu yıl Şubat ayında yerli ve yabancı bankalar ile finansman paketinin dokümantasyon sürecinin devam etmesi nedeniyle şans oyunları işletme lisans sözleşmesini imzalamak için ek süre talebinde bulunan ve 15 Nisan'a kadar ek süre alan Net Holding, iki gün önce KAP'a yaptığı açıklamada da sözleşmenin bu tarihte imzalanamayacağını bildirdi. Girişim grubunda Net Şans'ın yüzde 90 payı bulunuyor. KAP'ta yer alan bilgiye göre Net Holding'in Net Şans'ta yüzde 62.5 payı bulunuyor. Finansman çalışmalarını yürütme sürecinde Net Holding Şubat ayında Milli Piyango'yu işletmek üzere kurulan Net Piyango ve Şans Oyunları Ticaret şirketinde olası bir azınlık pay satışı için ABD'li Scientific Games ile görüşmelere başladığını açıklamıştı. Şirket ayrıca Pine River Capital Management'a bağlı üç fon geçen yıl Aralık ayında Net Holding'deki yüzde 15.5 payını yüzde 33.8'e yükseltmişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir