Mısır, araç takip sisteminde Türk şirketini seçti

Sistem yakıt tasarrufu sağlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA - Araç takip ve uzaktan yönetim sistemleri yazılım ve geliştiricisi olan Türkiye pazarının iki büyük şirketinden biri durumundaki Mobiliz, kendi sistemiyle Mısır’da araç takip sistemi kurdu. DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan Mobiliz Yönetim Kurulu Başkanı Levent Aydoğan, Mısır yasaları nedeniyle araç takip sisteminin kamu şirketi tekeline alındığını, bu şirketin de yaptığı değerlendirme sonucu Mobiliz ile çalışmaya karar verdiğini açıkladı. Mobiliz’in tüm yazılım ve operasyon donanımları yanında, araçlara takılan cihazları da Türkiye’de ürettirdiğini açıkladı. Öte yandan, Avrupa’da uygulama aşamasında bulunan ve şahsa özel araç sigortası ödemeye imkan veren şahısların araç sürüşlerine yönelik dataları toplayan sistemin de Türkiye’de pilot olarak uygulanacağı belirtildi. Bu sistemler, sigorta şirketlerinin şahsın araç kullanma biçimine yönelik olarak data topluyor ve sigorta şirketi buna bağlı olarak risk ve kişiye özel prim hesaplayabiliyor. Aydoğan, bu sistemin en önemli yan çıktısının, cihaz takılan kişilerin trafikte çok daha dikkatli araç kullanması olduğunu söyledi. 

Kamu araçlarında 135 milyon TL tasarruf sağlanabilir 

Aydoğan, araç takip ve bilgi sistemlerinin sadece iş akışı yönünden değil, ciddi tasarruf imkanları sağlaması açısından da katkı verdiğini vurguladı. Sistemin sürekli gelişmesi gerektiği için küçük ölçekli şirketler tarafından karşılanamadığı, büyük ölçekli şirketler açısından da hızlı karar alma süreçleri nedeniyle yürütülemediğini belirten Aydoğan, “Bizim ölçeğimizde firmalar için son derece uygun bir yapı. O nedenle büyük firmaların hepsi bir defa denedi ve bir daha yanaşmadılar” dedi. 

Türkiye’nin 203 bin 344 araç ile en fazla kamu aracına sahip ülkelerden biri olduğunu ifade eden Aydoğan, kendi hesaplamalarına göre 135 milyon TL’lik bir tasarrufa ulaşılmasının mümkün olduğunu söyledi. Aydoğan, “Araç takip sistemleri ile görev dışı ve hızlı araç kullanımının, sıcak ve soğuk havalarda gereksiz yere rölantide beklemenin önüne geçilerek ciddi oranda tasarruf sağlanabilir” dedi. Aydoğan, olası tasarrufun çevre etkisini görünür kılmak için sadece rölantide geçen süreye bağlı bir hesap yapılması halinde ise 8 milyon ticari aracın rölanti sürelerinde 12 dakika iyileşme sağlamanın 8 bin hektarlık ormanı kurtarma anlamına geleceğini, kamu araçlarının atmosfere bıraktığı karbondioksit miktarının 74 bin ton azalacağını belirtti. 

Mısır’da araçlara takılacak cihazlar Türkiye'de üretiliyor

Mısır’da araç takibinin yasal olarak yasak olduğunu, buna rağmen kamunun ihtiyaç hissetmesi nedeniyle, kamu mülkiyetinde ve tekel niteliğinde bir şirketle bu hizmetin verilmesi kararı alındığını belirten Levent Aydoğan, yapılan görüşmeler sonucunda da hizmet sağlayıcı olarak Mobiliz’in seçildiğini ve mart ayında sözleşmenin imzalandığını kaydetti. Araçlara takılacak cihazları Türkiye’de ürettirdiklerini belirten Aydoğan, Mısırlı yetkililerin gelecekte 5 yıl içinde 50 milyon dolarlık bir ihracat tahmini yaptıklarını anlattı. Türkiye’nin bu alandaki ilk ve en prestijli hizmet, yazılım ve donanım ihracatlarından birini oluşturduklarını belirten Aydoğan, bu referansla yakın bölgede hizmet verdikleri ülke sayısını da artırmayı umduklarını anlattı. 

Mobiliz’in donanım üretimine girmek istemediğini belirten Aydoğan, amaçlarının yazılım ve operatör olarak kalmak olduğunu, çünkü cihaz üretiminin büyük ölçekler gerektirmesi nedeniyle operatör açısından esnek kalmanın önemli olduğunu kaydetti. 

Aydoğan, araç takip sisteminin gelişmiş ülkelerin belirlediği 10 kritik teknoloji arasında yer aldığını ve hızla büyüdüğünü belirterek, Türkiye’de 8 milyon ticari araç bulunduğunu, bunun 600 bininin araç takip sistemi içinde olduğunu 2018’e kadar bu sayının 2 milyona ulaşmasını beklediklerini aktardı.