Modelde anlaşıldı, sıra fiyatta

Full - Doğan ortaklığında ortaklık modeli üzerinde anlaşıldı. İki kurum 30 Eylül'e kadar fiyat üzerinde anlaşmaya çalışacaklar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 


İSTANBUL- Doğan Enerji ile ortaklık görüşmeleri yapan akaryakıt dağıtım şirketi Full'ün Yönetim Kurulu Üyesi Timuçin Yalı, görüşmelerin 30 Eylül'e kadar uzamasının temel nedeninin 52 istasyonun her birinin ayrı bir şirket altında yapılanmasından kaynaklandığını ve bugüne kadar modeli konuştuklarını fiyatı ise en sona bıraktıklarını söyledi. Dağıtım şirketi olarak akaryakıt istasyonlarına kendisi sahip olan Full ile ortaklık görüşmeleri yürüten Doğan Holding'in iştiraki Doğan Enerji, önceki gün KAP'a yaptığı açıklamada ortaklığın yüzde 60-40 oranında olması konusunda anlaşmaya varıldığını ve sürecin 30 Eylül'e kadar tamamlanmasının öngörüldüğünü belirtmişti.     

Bu açıklamanın ardından basın ile bir sohbet toplantısı düzenleyen Full markasının sahibi Asya Akaryakıt'ın Yönetim Kurulu Üyesi Timuçin Yalı, ortaklık görüşmelerinin uzamasının sebebinin her bir istasyonun bir şirket altında yapılanmasından kaynaklandığını söyledi. Türkiye'deki mevcut yönetmeliğe göre akaryakıt dağıtım şirketleri dağıtım yaptıkları istasyonların yüzde 15'inden fazlasını kendi elinde bulunduramıyor. Bu nedenle Full, istasyonların her birini ayrı bir şirket altında tutuyor.    
    
Bugüne kadar model konuştuk
    
Yalı, "Sektörde faaliyet gösteren firmaların yüzde 70-80'i bize ortaklık yada satın alma teklifi getirdi. Biz ise hem Türk şirketi olması hem de şu an en nakit durumda bulunan şirket olması nedeniyle Doğan Grubu'nu seçtik ve bir münhasırlık anlaşması imzaladık. Bugüne kadar da paradan ziyade modelin nasıl olacağını konuştuk. Para konusunu en sona bıraktık. Ancak konuşulan para miktarıda hemen hemen bizim biçtiğimiz değerlere yakın. Bizim yüzde 40'ta kalmayı istememizin sebebi ise bundan sonraki hızlı büyüme sürecinde bizim koyabileceğimiz sermayenin bu miktarda olmasından kaynaklanıyor" dedi.     

Full'ün faaliyete geçtiği 1.5 yıldan bu yana 52 istasyona ulaştığını ve ağırlıklı faaliyet yürüttüğü İstanbul ve Bursa'da yüzde 18 pazar payınayaklaştığını ifade eden Yalı, "Bizim istasyonlarımız diğer istasyonların ortalamasının 2.85 katı daha fazla satış yapıyor. Ve her gün 70,000 araç istasyonlarımıza uğruyor" diye konuştu. İstanbul'da şu anda 31 adet istasyonları bulunduğunu ve bu yıl 2 yeni istasyon daha açacaklarını, Bursa'da ise yeni açılacak 2 istasyonla birlikte sayılarının 9 olacağını ifade eden Yalı, "Özellikle İstanbul ve Bursa'daki yaptığımız satışlarla benzinde Türkiye'nin tamamında yüzde 2.9'luk pazar payına ulaştık. Bu da pazarda 6'ncı olduğumuz gösteriyor" dedi.    
   
Hedef 2015'te 500 istasyon ve ilk dört

LPG'de kar marjının yüzde 25, motorinde yüzde 14, benzinde ise yüzde 10.5olduğunu ifade eden Yalı, "Biz kendi tankerlerimize, kendi terminallerimize vekendi istasyonlarımıza sahip olduğumuz için ortalamada yüzde 6-7 indirim verebiliyoruz. Bu sayede yine de bayilik sistemi ile çalışan akaryakıt dağıtım şirketlerinden daha karlıyız. Çünkü onlar bayi ile karlarını paylaşıyorlar"dedi.    

Ortaklığın gerçeklemesi halinde 2015 yılına kadar toplam 500 istasyonugeçerek yüzde 10'un üzerinde pazar payı almayı ve pazardaki ilk 4 firma arasınagirmeyi hedeflediklerini ifade eden Yalı, "Benim şahsi fikrime göre bu istasyonlardan 150'si kendi malımız olur, 350'si ise bayiimiz olur. Bayilerimizde oluşturacağımız yapı sayesinde indirim imkanı sağlayabiliriz.Ancak kendi sahip olduğumuz istasyonlar ağırlıklı olarak büyük şehir merkezlerinde olur" diye konuştu.    
    
2014'te halka açılabiliriz

Halka açılmayı düşünüp düşünmedikleri ile ilgili soruyu da yanıtlayan Yalı,"Bizim grup şirketlerimiz zaten Kanada'da halka açık. Ancak tüm şirketlerimizi şu anda Arista Holding altında topluyoruz. Şu anda gıda, sigara, teknoloji,inşaat, enerji ve turizm alanlarında faaliyet yürütüyoruz. 2014 yılında toplam konsolide cirosu 5 milyar dolara ulaşacak bu holdingi halka açmayı düşünebiliriz. Bu da yaklaşık EBİTDA'sı yüzde 3-4 oranında yani yaklaşık 200 milyon dolar olan bir şirket olabilir" dedi.    

Sigara fabrikasındaki işlerinden çıkmayı istediklerini ve İsrailli bir firmaile görüşme halinde olduklarını da belirten Yalı, "İki aydan bu yana Hintli bir firma ile de görüşüyoruz. Orada ortaklarımız Iraklı ve biz bu işten çıkmak istiyoruz" dedi.AR Şirketler Grubu'nun Mersin'deki European Tobacco isimli sigara fabrikasında ortaklığı bulunuyor. Full'ün sahibi AR Şirketler Grubu'nun Kanada'da halka açık olan Alliance Grain Traders isimli bir firması bulunuyor. Yalı, grubun toplam cirosunun 2.5 milyar doların üzerinde olduğunu ifadeetti.     
        
 

Bu konularda ilginizi çekebilir